用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在不同學校讀2年K3?
樓主: SMFM
go

在不同學校讀2年K3? [複製鏈接]

引用:我個仔有個同學仔repeat+K2,+結果成班同學

原帖由 wendywaiwai 於 14-08-07 發表
我個仔有個同學仔repeat K2, 結果成班同學都話只有佢冇得升班⋯⋯⋯我意思是指年齡越細repeat, 同輩間都仲 ...
呢個係重點,原校repeat會唔開心,所以我就打算轉校repeat

引用:Quote:SMFM+發表於+14-8-6+09:18+多謝你的

原帖由 lauwingtai 於 14-08-06 發表
唔repeat,就跟兔年升小,repeat,就跟龍年升小,真係點行都難行,隨便你。
睇政府人口出生statistics, 兔B多龍B少少。可能係停双非的effect.

回覆:在不同學校讀2年K3?

我估你可以試下插維多利亞k3, 我個女班K2有成10個完了K2就去ESF、ISF

引用:絶大部分今年9月K1開學嘅小朋友都係2011年1

原帖由 rgalc 於 14-08-05 發表
絶大部分今年9月K1開學嘅小朋友都係2011年12月31日前出世。你間幼稚園咁特別!?我朋友嘅仔仔2012年1月出世 ...
佢係今年頭插左入pn讀完,我估。
好多吾出名學校會比插班

回覆:SMFM 的帖子

足2 歲8 個月係指開學九月前!
所以1 月B 應只會讀PN , 唔係k

其實點解唔跟番本身年份去升,一定要選擇repeat ?
對小朋友心靈創傷你未必能估計到!

我識一朋友小孩是十月細仔跟同年讀完K3,玩埋自行+抽獎(派得唔好),想找重讀K3都好難啊!好彩,最終求咗間私校收!

比我會揀repeat the k2,因為覺得k1課程唔深,k2寫字,對超細b講可能有難道,

WinnieCatCat 發表於 14-8-7 02:30
如樓主好想小朋友今年讀K1 (雖然我同以上jm一樣唔贊成),我覺得repeat K1 或 K2會好過repeat K3。從實際方 ...

我想請問如果係8月尾出世的bb, 係咪一定焗住要做細b??到時寫字, 小肌肉又唔夠人來, 我都係n無, 自行得15分, 如果係8月bb, 我相信私直都好難有offer, 又係要焗住玩小一大抽獎, 萬一抽得唔好咁點, 條路好難行, 請指教。謝。

大家太執著樓主「讀早一年」呢個問題,既然有學校收,佢又預左repeat又何需擔心。

我唔知而家啲小學係咪嚴格左,我以前讀書都有同學係下一個年份既一月生日。

我會覺得repeat k1好啲,因為到k3已好大個,記憶亦已鞏固,畢業已會唔捨得同學仔。k3先轉校repeat,要適應,跟住只係一年後佢又要再同新識的朋友仔分離。上p1又再一次要適應。

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-08-07+發

原帖由 SMFM 於 14-08-08 發表
呢個係重點,原校repeat會唔開心,所以我就打算轉校repeat
咁萬一轉唔到,或者冇一間程度較深嘅,咁㸃算?有時現實未必可以跟計劃行。

引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+14-8-7+02:30+

原帖由 kwokbobo 於 14-08-22 發表
我想請問如果係8月尾出世的bb, 係咪一定焗住要做細b??到時寫字, 小肌肉又唔夠人來, 我都係n無, 自行得15分 ...
其實依家越來越多人做超大B,先攪到8月都叫細b 。8月b返K1時已足3歲,問題應唔大吧!

WinnieCatCat 發表於 14-8-23 01:56
其實依家越來越多人做超大B,先攪到8月都叫細b 。8月b返K1時已足3歲,問題應唔大吧!

...

但如果就算同年1月都大8月b成7-8個月, 對bb來講, 各方面的發展都有好明顯的對比, 而且仲有超大b, 對比更明顯, 好似永遠做包尾咁, 怕影響佢自己, 或成績表唔靚lor。
‹ 上一主題|下一主題