用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 含淚求助!播道2nd in,請各位有in過人士幫幫忙 ...
樓主: mimi0129
go

含淚求助!播道2nd in,請各位有in過人士幫幫忙 [複製鏈接]

睇倒大家的鼓勵同祝福好感動。我同囡囡講就算考唔倒都唔會無書讀,盡力就好。

回覆:mimi0129 的帖子

是的,小朋友壓力好大的,

回覆 kathysiu829 的帖子

其實她點解會禁喜歡播道書院是因為她每到一間學校第一時間就去洗手間視察,她覺得播道的洗手間高度適中,清潔干凈。試過有一次去一間學校面試,洗手時候個水喉D水搞到她成身濕曬,她就同我講就算收左都唔讀!(其實果間學校是好好的). 差D就將我激死. 所以她先會同天父禱告她好想去播道. 她真是有D搞笑.

願天父保守,你女兒找到合適的學校。明白家長著緊自己子女的教育,但請盡量放鬆面對。祝福你們。

回覆:含淚求助!播道2nd in,請各位有in過人士幫幫忙

放鬆啲
囡囡好大壓力

放鬆d, 父母不時都無意之間造成壓力給小朋友架。我聽同學媽咪講過下(佢個囡六月叩門入播道小學),小組玩遊戲,然後見老師回答下問題,好似去playgroup咁,之後就收左啦!加油!

mimi0129  多謝你的tips,希望她聽日有好的   發表於 14-8-4 23:24

成功咗,記得上嚟報喜。你女生性到令人心痛呀!

mimi0129  一定會啊!可能是我由細自己湊到   發表於 14-8-4 23:29

回覆:Jane1983 的帖子

加油,祝你成功,雖然我仔仔無報播道,不過我相信"天父必定保守我們" ,relex 盡力吧

回覆:owennam 的帖子

亞仔話問咗佢一條國語問題, 不過佢聽唔明, 不過最後都收咗! 其他D問題都好general 吓, 不要擔心!

加油! 祝福您!

前年8月尾, 有個朋友2nd in 播道.
主要問吓有無心讀, 對學校有乜認識, 點解轉過黎之類.
去到呢個時間, 主要唔係考學術, 最重要表達誠意, 個小朋友要有禮貎,
in完第2日就收.

回覆:mimi0129 的帖子

已開始面試嗎?不是未
deadline嗎?

樓主系今年九月入學

加油!看看有沒有機會讓囡囡在面試中跟老師/校長講出喜歡播道的原因,並很希望入讀!good luck!👍

引用:今天收到播道電話叫聽日去2nd+in,女兒知道

我地之前是直收,冇second in,不過不似會考學術,保持輕鬆心情更重要

我個女只知道 interview 係去玩, 我只要求佢注意礼貌, 順其自然吧!!

God bless your daughter!Just be polite and sincere when facing teachers (even to workers there) and principal; you'll never know someone is looking at you and your daughter.

回覆 mimi0129 的帖子

I hope you daughter performs well today. I admire that she is so mature. For my boy, he even didn't know how the importance of those interviews meant for him.

Gary_family 發表於 14-8-5 09:31
天父??
播道是基督教學校喎!!
稱之為"神"
小朋友沒錯呀, 基督教會尊稱耶穌是天上的父, 他們叫天父是正常的, 我小朋友細個叫天父爸爸.  

2nd int 是用英文及普通話問問題, 小朋友不懂不緊要,最緊要有禮貌回應,祝福你女女順利!
‹ 上一主題|下一主題