用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? ...
樓主: MayBride
go

真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? [複製鏈接]

引用:Quote:ozoz+發表於+14-8-6+09:15+上年經驗,

原帖由 little_yolky 於 14-08-06 發表
我想問下佢哋教學模式同我哋細個年代唔一樣, 你預計點樣可以協助小朋友學習? 可能真係唔多識教喎, 係咪?

...
好長篇,我呢度唔寫咁多,而且到觀課後重有時間慢慢爬。之前有家長呢度開po請教真道課程,我亦有開po問過關於英文問題,你可以參考下。

想補充觀課每天兩節,每堂課後校方會解答準家長的疑問。
我認為這樣子的安排很好,如果了解後覺得不適合自己兒女的話,可以再作打算,不會入學後才發現不對勁。
我看完課堂後有信心了,現在等開學後囡囡返得開心又學到嘢就放心晒。
還有,好多學校未開學便一大堆暑期功課,真道鼓勵親子伴讀但没有限制,所以囡囡暑假可以有大量時間看中英文書,她現在中英兩種語言看的字亦不淺,而且閱讀已成為興趣。

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

安排很好。其他小學會有觀課給準家長的嗎?

MayBride 發表於 14-8-6 15:42
安排很好。其他小學會有觀課給準家長的嗎?
這點我不大清楚。小女的幼稚園有每年一次觀課,可以看到女兒在校內的學習情況及她參與活動的主動性格。

回覆 little_yolky 的帖子

我自己係同佢一齊學, unlearning

引用:回覆+ozoz+的帖子 無錯!啲三姑六婆、舊思

原帖由 Pertra 於 14-08-18 發表
回覆 ozoz 的帖子

無錯!啲三姑六婆、舊思想的祖父母、上一代的親友巴口是最恐怖!他們又八掛! ...
D 3姑6婆我就唔會理,只會顧及祖父母感受,因為呢個會影響我女女對學校睇法。我明白祖父母愛孫心切,亦係全心為孫女好,呢方面我有花d功夫,例如因為我爸爸係超左派人上,我同我爸爸講呢間學校用國內中文書,教育佢愛孫學習中國文化,至於同我媽媽講就另一方式,我媽媽係希望孫女去外國時要接到,我話佢知將來可以選擇IB,外國學校可以接到𠺢,佢2老雖然未係太熟悉真道呢個名字,起碼都算係滿意,樂意比愛孫入讀,唔會有d負面批評或者個樣有不滿而令我女女唔喜歡真道。

我覺得最重要係子女的感受,只要佢地喜歡返學,已經係成功既一半。
‹ 上一主題|下一主題