用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一就補習誇張嘛?
go

小一就補習誇張嘛? [複製鏈接]

2    0    0    0

kincwk 發表於 14-8-3 18:24
帶得唔係太理想,諗住谷成績轉校,一反學就補習誇張嘛?
如果目的是轉校也無可厚非,除非你有比補習更好的方法。

引用:帶得唔係太理想,諗住谷成績轉校,一反學就

原帖由 kincwk 於 14-08-03 發表
帶得唔係太理想,諗住谷成績轉校,一反學就補習誇張嘛?
補習一定有好成績?

吾誇,幼稚園就補習大有人在

回覆:kincwk 的帖子

我都係安排了囡囡小一開始上補習班,因為我係working mom, 屋企老人家教唔到,又唔想小朋友等我返到來至睇功課温習、因為太夜了。我唔係要佢有好成績至補習、只係希望佢放學係補習班做齊功課温習,返到屋企唔駛再做就好了。

siusin54 發表於 14-8-4 01:53
我都係安排了囡囡小一開始上補習班,因為我係working mom, 屋企老人家教唔到,又唔想小朋友等我返到來至睇 ...
Good idea!

回覆 siusin54 的帖子

冇辦法中的辦法。

情況同你差唔多, 所以我都預咗一個星期補3日, 你會唔會日日補?

回覆:Katrina@Chan 的帖子

我冇,淨系買三本練習和他做,請問英國文化協會算補習嗎
升一年班都吾知使吾使搵埋英文grammer班。

回覆:kincwk 的帖子

回覆 kincwk 的帖子

吾誇張架

我小朋友都係已經開始補了, 預備升小一, 希望佢可以HANDLE得好D, 我都係派得唔好, 想有機會就同佢插班.  而且佢既程度又真係要補下才可以輕鬆D上小學.  我會咁睇, 每日要做功課係一定既事, 有默書要溫又係必然既事, 只不過係父母做定係搵人幫手者.  我都好唔知上左小一後搵人同佢補習好, 定係自己教好.  

如搵補習老師, 我怕佢依賴左, 如自己教, 我係WORKING MOM, 我又驚佢唔係成日自動自覺做功課, 咁每晚得我同佢一齊做, 我就真係周身都唔得閒啦. 就算佢肯做, 如有日我要開OT, 咁佢真係唔知等唔等我好啦.   

回覆:喜樂果子 的帖子

其實大勢所趨,派得唔好既,因為想轉好學校要補。派得好學校又怕太深追唔上又要補。我都係到職媽,家裡冇人幫,連外傭都冇,只得每天嚟三小時既鐘點姨姨。我回家仲要煮飯洗碗。唔去補習社還有其他方法嗎(小學係谷既學校)?

回覆:小一就補習誇張嘛?

我仔升小四都無補習, 才被人覺得奇怪呢

luvgaga  Support  發表於 14-8-13 23:07
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:回覆+siusin54+的帖子 情況同你差唔多,+所

原帖由 NCSH 於 14-08-04 發表

情況同你差唔多, 所以我都預咗一個星期補3日, 你會唔會日日補?
我會日日補、補習負責人話我囡讀緊個果要每日2個半鐘、要視乎小朋友能力,我同補習社講如果我囡係做得快的話、就讓她早些走,咁可以俾她去公園玩一陣、返到屋企我想她可以玩同休息,最多考試時候温習多啲。

都有聽家長講,小朋友放學直接去補習社做功課,不過這安排多數係就番屋企安排(working mom...),咁做吾等於溫咗書,或者成績會好起來。

這和你想考好d去插班的想法,可能吾係好配合。

回覆:Jane1983 的帖子

‹ 上一主題|下一主題