用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 體罰對親子關係有什麼影響呢?
go

體罰對親子關係有什麼影響呢? [複製鏈接]

體罰這種教育方式一直都有爭議,現代香港出現什麼港童、怪獸家長、等等對孩子寵愛極甚﹔相比上一代體罰是家家戶戶必用方法,真是差天共地。是時代變了嗎?或是開始發現體罰帶來的影響不如一時的成效....?            
       各位家長你們好,希望大家能抽些少寶貴的時間為本人做的IES專題報告有關「父母習慣使用體罰如何影響親子關係」所進行的問卷調查提出一些寶貴意見,問卷純屬學術性質,亦不記名,所收集的資料在完成報告後便會銷毀。
希望大家可以幫幫忙,亦可SHARE俾身邊家長,本人會感激不盡。

大家亦可在此討論,我就曾經受過體罰,只可說這種東西是兩面刀,亦好亦壞,當然最好盡量避免,因為應該有比體罰更好的教育方法吧?
>>IES問卷調查

還另有分享,外國母親的教育方式 值得參考!
http://tw.gigacircle.com/1097946-1

1    0    0    0

你的專題報告標題 "習慣使用", 是指不加思索,不問因由和沒有顧慮後果地使用. 不用探究做都知有問題啦.   

成日動粗,對什麼關係都有壞影響。這個真係吾使做調查。

恕我愚昧,『體罰』唔應該被稱為一種“教育方法”

要先界定體罰是什麼/?
是怎樣程度?點打法?打手板?巴掌?棍?...在什麼情況下進行都好重要?
在外國體罰會上警察局架/?新加坡就可施行的合法體罰
中國有自己的文化,體罰咗,打吓手板,就會關係唔好///????
可以開放地想想???

回覆:體罰對親子關係有什麼影響呢

我坦白,有打仔女,三歲前打得最多,同bb講唔到道理!返學之後漸明道理,打少咗,小三以後唔使體罰啦!

引用:我坦白,有打仔女,三歲前打得最多,同bb講

原帖由 701003 於 14-08-05 發表
我坦白,有打仔女,三歲前打得最多,同bb講唔到道理!返學之後漸明道理,打少咗,小三以後唔使體罰啦!

...
有錯必罰,大錯大丙,小錯小丙!有功即賞,賞一日hea玩!我家三個分別21、17、13歲,暫時親子關係親密

無論理據有幾充分, "打人"已經一定係唔啱. 什麼捧打出孝兒, 打你係為你好, E啲垃圾金句, 真係害死人, 唔識教嘅父母先會用體罰去教仔囡. 不過, E+比體罰更強嘅折磨仔女教育方法係"精神虐待" - 父母為仔女將來好, 依家要佢地學10樣嘢!

701003 發表於 14-8-5 17:27
有錯必罰,大錯大丙,小錯小丙!有功即賞,賞一日hea玩!我家三個分別21、17、13歲,暫時親子關係親密:waha ...
我認同體罸唔一定影響親子關係,又唔係虐待,但好多人講到體罸就當咗虐待,係兩會事.我仔兩三歲時我都有打,而家6歲,打佢少之又少,因為已明白我哋嘅要求,所以唔打啦.但我哋一家好開心,囝囝好鍾意我同爸爸.佢無嬲我哋打佢,係因為每次佢都知道自己錯咗先比人教訓.
‹ 上一主題|下一主題