用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優性格
go

資優性格 [複製鏈接]

想問大家,資優的會否通常伴隨敏感性格,情緒容易起伏(容易嬲 ),自己的投入度高,堅持度高(=固執?!,不易改變想法)重視其他人對自己的評價?
可以說說你們的意見嗎?
對呢類小朋友,有沒有教養方面的意見呢?

1    0    0    0

很多小朋友都有這些性格,我個仔就是典型例子,有齊敏感、情緒不穩、易怒、極度固執,嬰兒期及孩童睡得少的性格,所以要慢慢教,尤其是EQ。

利申:無理係咪資優(因為他很k3時對數學很有興趣及專注,有老師叫我帶佢去check,但我冇做)

回覆:plastic 的帖子

有時對住個小頑石,真的很氣餒

回覆:資優性格

小朋友去到公園,有沒有追其他小朋友一齊玩?

回覆:kuma_mama 的帖子

以前冇,呢家有,總算進步不少,但很容易同小朋友樹敵

聽人講, 有專家做緊research資優生兒時有否濕疹...

calvinlinda 發表於 14-9-3 17:17
聽人講, 有專家做緊research資優生兒時有否濕疹...

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:聽人講,+有專家做緊research資優生兒時有否

原帖由 calvinlinda 於 14-09-03 發表
只係兒時?但係宜家真係好多小朋友有濕疹。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個大仔無乜濕疹,但有氣管敏感,我覺得係空氣問題加上遺傳嘅關係
反而bb時對牛奶敏感會起濕疹嘅細仔,無乜資優特質
恐龍家

引用:聽人講,+有專家做緊research資優生兒時有否

原帖由 calvinlinda 於 14-09-03 發表

多接觸大自然,參與運動都有好嘅影響

特別係戶外運動

EduKing 發表於 14-9-5 12:27
世界盃其間,薯片啤酒銷量大增。
用薯片啤酒銷量數據research,分析世界盃來臨有意思嗎? ...
我諗係佢哋想睇係咪set同subset既關係.

回覆:資優性格

無濕疹,但有少許鼻敏感。

晚上經常發惡夢,尖叫踼腳。

睡眠時間長

固執, 自我

近期看到一篇西方文稿,介紹肝功能失調的而𧗠生的病狀,肝的主要功能是排毒,如果生長不夠健全,體內毒素可引發荷爾蒙失調,因失調而產生的情況是:
-皮膚嚴重敏感,常見是濕疹。
-思索受阻,腦袋复修部知道有困難,故一方面發出強烈的接收訊息,因而有明顯的學習資優特質,另一方面對外物的現象情況不會消化,孩子容易固執,易怒,不合群。
-睡眠差,幾乎每晩也講大量夢話。

以上僅供參考,因為剛有網友提及濕疹和資優的硏究。

自己認識一位一心二用的神童,有足以上三樣的極度嚴重情況,因家境好,長輩父母是百般遷就,沒急切去善理。后來身體瞬間轉壞,不在了。回頭想,倒懷疑是我們誤判了其病況,沒及早援救。

睡眠差及講大量夢話,有乜改善方法呢?

同上呀,阿仔由出世到而家(4.2yr),都應該冇半個月時間係一覺天光。成日發開口夢,已經用盡方法(睡前減少刺激呀等等),我同C6 0既結論係佢腦仔郁得太快。而家試緊睡前按摩,希望有效,仲有比佢繼續晏覺補補。
‹ 上一主題|下一主題