用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

但間學校係點,啱吾啱自己小朋友呢d嘢,應該係插班前已經研究透切...吾係佢點知心儀果間呢?吾會只睇果名卦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-8-7 18:45
回覆 小曳人 的帖子

但間學校係點,啱吾啱自己小朋友呢d嘢,應該係插班前已經研究透切...吾係佢點知心儀果 ...
未必知,有機會家長以為係適合嘅,但用家用過先知唔啱~呢d嘢好個人...

而且,好多時越係出名嘅學校,越係難了解,因為個個都覺得"你知咁多仲乜?無你想像咁好,你都搶住嚟讀架啦!"
就算係用家家長都未必俾到你想聽嘅意見,甚至會係:唔好有咁嘅期望!

我作為一個要跳船嘅家長,呢樣係我嘅憂慮同所遇到嘅難題,當然我唔可能幫上面個case嘅事主發言,但無人知將來係點,話唔定過兩年到我要轉返原校... 見步行步~

講返MCS,我識嗰位女孩子,有其他直資學校收佢跳班,但最終佢太愛學校,決定留响原校!其實大大下,家長好難幫孩子作決定,特別係嗰班叻仔叻女,佢地好有主見架!

mimics218  恭喜 !  發表於 14-8-8 08:48
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你要跳,都要快手,最怕亞哥到時吾捨得好同學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-8-7 20:41
回覆 小曳人 的帖子

的確係!佢嘅情意發展係我比較關心嘅一樣嘢,比學業成績更為重要!

Jane1983  全人發展,一樣都不能少   發表於 14-8-7 21:05
恐龍家

若果由GH跳去MCS後嫌太淺, 應該跳去SFA嘛!  SFA 應該全港最深 ....

引用:若果由GH跳去MCS後嫌太淺,+應該跳去SFA嘛!+

原帖由 handh 於 14-08-07 發表
若果由GH跳去MCS後嫌太淺, 應該跳去SFA嘛!  SFA 應該全港最深 ....
深極味又係小學课程,可以幾深?
既然不能滿足的应跳级上中学,甚至大學才有意思!

好有興趣想知SFA P6其實會教d乜??....去到中學Form幾?

朋友俾左一大叠練習習作...全部係P6...仲未見到任何一本F1/2/3 ~~~

回覆 handh 的帖子

但係Sfa無中學,家長有鬥心得來,又追求安全。
我小朋友今屆同學中,考到Sfa的有好幾個,但真系讀的應該得一個,話話都知好,但個個都撲去龍校。

Apple_Orange_T  Could you advise what is SFA  發表於 14-8-8 17:49
mimics218  揀返SFA, 因英小  發表於 14-8-8 08:42
mimics218  但我識得幾個有深水埗男校offer,   發表於 14-8-8 08:42

引用:好有興趣想知SFA+P6其實會教d乜??....去到

原帖由 mcl203 於 14-08-07 發表
好有興趣想知SFA P6其實會教d乜??....去到中學Form幾?

朋友俾左一大叠練習習作...全部係P6...仲未見到任何 ...
所以…………………………好多人以為的,未必是事實

回覆 Jane1983 的帖子

對!  不少家長會為安全感而選擇龍校.  但有鬥心又有信心接受挑戰的, 也許不怕升中再戰.

其實龍校(或者起碼有直屬 / 聯繫中學的) 一般都不會教得很深, 因為沒有太大升中壓力.

不過聽聞一些名校如 DGJS, MCS 等, 初小都不會深, 但到小四小五便會 "黎料" ...... 當然, MCS這類學校由於學生非由學校自己揀, 即使學校 "黎料", 亦未必人人頂得住, 而受得到並能在學術上成為天之驕子的, 自然亦較 DGJS 這類"個個皆上品" 的學校為少了.

MrBeast  都聽過mcs一部份捱唔住跳船   發表於 14-8-8 07:27
Jane1983  都係,有得揀學生係吾同的。   發表於 14-8-7 23:24

引用:回覆+Jane1983+的帖子 對!++不少家長會為

原帖由 handh 於 14-08-07 發表
回覆 Jane1983 的帖子

對!  不少家長會為安全感而選擇龍校.  但有鬥心又有信心接受挑戰的, 也許不怕升中再 ...
"個個皆上品" ????

longlokma 發表於 14-8-7 23:30
"個個皆上品" ????
品牌效應...."聽聞" ~~~

引用:回覆+小曳人+的帖子 你要跳,都要快手,最

原帖由 Jane1983 於 14-08-07 發表
回覆 小曳人 的帖子

人地一早跳走咗啦

Jane1983  係咩?上次聽仲係籌備緊   發表於 14-8-8 10:49

回覆:邊間私小升小二跳船能力最強?

聽聞st mary, 天神都教得唔淺囉

引用:回覆+handh+的帖子 但係Sfa無中學,家長有

原帖由 Jane1983 於 14-08-07 發表
回覆 handh 的帖子

但係Sfa無中學,家長有鬥心得來,又追求安全。
考到,都要讀得掂先得。如果唔係入到去考過百名,名次都無,上中學咪又係煩

我覺得入到sfa都係叻你叻女,冇話讀唔掂既,只有唔想讀啫。

MrBeast  Depends on 谷定自然入  發表於 14-8-8 07:29

回覆:邊間私小升小二跳船能力最強?

根本出到世的孩子都是叻仔叻女,冇話入唔到男女拔spcc皇仁 .....嘅,只是孩子自己唔讀啫

引用:之前都有GH跳去MCS,最後有一個跳返GH,因M

原帖由 sadsam 於 14-08-07 發表
之前都有GH跳去MCS,最後有一個跳返GH,因MCS課程太淺。
MSC 會淺過 GH?

見好多家長不停追求品牌效應...不停讓其子女去插一綫傳統小學
個人認為...好多傳統小學不單只係專注於學術上...係兼顧埋多元化培育
若家長只認同在學術上深與淺...去衡量一間學校成功與否...不停轉轉轉
似乎...係未能完全暸解部份傳統小學多年來既成功之處...學術上只係其中一部份
有點浪費了得來不易既機會~~~

引用:見好多家長不停追求品牌效應...不停讓其子

原帖由 mcl203 於 14-08-08 發表
見好多家長不停追求品牌效應...不停讓其子女去插一綫傳統小學
個人認為...好多傳統小學不單只係專注於學術 ...

十分同意!

不少傳統名校並不以课程深浅為重點,事實上要加深课程去增加家長優越感简直易如反掌,效果就如sfa,  但学校有所為有所不為,某些傳統名校重點会放在学生的全人发展上,提供大量非学術的興趣活動参與机会,擴阔孩子生活视野,教学方向跟一味鼓吹学生鑽课本、鬥考深的学校南轅北轍,家長最好弄清楚自己想要什麼才去替孩子選擇学校。

‹ 上一主題|下一主題