用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

ptm 發表於 14-10-21 13:42
回覆 little_yolky 的帖子

可能妳囡囡p.2這級比較多人,現在我仔仔p.4全級有86人,我不是不相信陳校長,但 ...
我哋有109人, 其實都有數得計, 頭80人除開一半男仔, 即只有40女仔, 而band 1的女仔又唔會揀培中, 因為自行可以揀band 1英中, 培中可以只在乙一在抽奬用聯繫位補底。band 1既女仔如果選校策略可以, 一般都在自行時已被選中, 唔會用到聯繫位。所以, 再減去約1/3 band 1女仔, 即約有13人。

其實, 陳校長說聯繫位年年都用唔晒的, 培中最多應該可以收到20+聯繫位, 所以, 80名應該係band 2生的數量, 只要係band 2生, 如果仍有聯繫位, 中學部一定要收的。

咁計法ok喎!如女仔讀培小真的著數d!

請問媽媽是培中畢業的, 考小學有無分加的??

fatwai213 發表於 14-10-21 17:36
請問媽媽是培中畢業的, 考小學有無分加的??
家姐前年考時候, 申請表沒有地方填, 我就好「厚面皮」地填咗入校友欄(我估計該欄係only for培小畢業生)。可能見有我呢種怪獸家長, 所以今年妹妹報時, 報名表有一欄母親係培中校友資料一項。我估計到最終既同分關鍵時刻, 點都有D同情分, 因為要將自己既下一代送返入母校就讀, 係對母校教育既一種信賴及認同。
如果妹妹都成功咗, 咁我哋一門三傑都係made in Pooi To

多謝你回覆, 我都是培中校友

fatwai213 發表於 14-10-22 10:39

多謝你回覆, 我都是培中校友
你好, 出年3月8日係校友聚餐日喎, 得閒一家大細返下去, 舊年响中學部校舎搞盆菜, 可以順道睇下依家學校變成點。
今年考培小真係好多人, 雖然同其他名校相比算少, 但因為收生少, 所以都有啲驚。祝大家好運。

ckh311 發表於 14-10-21 11:04
我小朋友都有去培道in.呀,我老公同阿囡好鍾意,阿囡仲話小一想係度返,不過驚唔收呢

...
仲有一個禮拜就放榜了

引用:Quote:ckh311+發表於+14-10-21+11:04+我小

原帖由 little_yolky 於 14-10-23 發表
仲有一個禮拜就放榜了
係,好緊張,不過我預咗唔得

ckh311 發表於 14-10-23 10:21
係,好緊張,不過我預咗唔得
唔好咁灰心, 根據上次經驗, 第一次注冊時已有一批家長唔去了。不過, 舊年11月至放榜。總之, 自行後, 會有一批位放出嚟。然後, 大抽奬前, 其他直/私陸陸續續有offer, 又有一批位放出嚟, 大抽奬後又有一批, 始終有希望的。

總之, 先祝你第一輪已成功。

引用:Quote:ckh311+發表於+14-10-23+10:21+係,

原帖由 little_yolky 於 14-10-23 發表
唔好咁灰心, 根據上次經驗, 第一次注冊時已有一批家長唔去了。不過, 舊年11月至放榜。總之, 自行後, 會有一 ...
謝謝呀!其實我都係博如果第二輪有位出番嚟,希望可以後補上到,始終第一輪太多人,但之後經過自行同大抽獎後或其他直資私小出 offer,到時會多d人release番個位,不過希望佢地唔好hold咁耐啦,如果唔係玩死我地。

ckh311 發表於 14-10-23 10:39
謝謝呀!其實我都係博如果第二輪有位出番嚟,希望可以後補上到,始終第一輪太多人,但之後經過自行同大抽獎 ...
我大囡果年有同學仔番咗兩日學唔見咗

回覆:培道小學

你細囡有無講你知當日培小interview問咗d咩問題呀?我個囡死都唔肯講我知,所以我到而家都未知,佢話好開心咋,同埋有個汽球帶返屋企囉。可能佢係睇中有汽球,所以話鍾意學校

引用:Quote:ckh311+發表於+14-10-21+11:04+我小

仲有一個禮拜就放榜了
上學校網話31號寄出,唔知當日收唔收到呢?我睇番張紙又話31號前寄出通知。麻煩你到時收到信都通知聲大家吖
因為我係寄娘家地址,我到時要第一時間返去睇有無。

ckh311 發表於 14-10-23 10:41
你細囡有無講你知當日培小interview問咗d咩問題呀?我個囡死都唔肯講我知,所以我到而家都未知,佢話好開心 ...
當日分幾個環節, 一大批同學仔上課室等, 一齊玩玩具, 然後逐個出去問問題, 問一般嘢, 然後老師講一大推詞語出嚟, 問你記得幾多(應該係考專心同記性, 我阿囡十幾個只記得3個), 然後好似話有講故仔。之後就一齊去另一課室, 排隊攞汽球。

大囡時就考多啲(可能係細囡唔記得而已), 要看圖講故仔, 同小朋友兩人一組配合完成任務。

引用:Quote:ckh311+發表於+14-10-23+10:41+你細

當日分幾個環節, 一大批同學仔上課室等, 一齊玩玩具, 然後逐個出去問問題, 問一般嘢, 然後老師講一大推詞語 ...
唔怪得有汽球啦,我估我個囡唔識或唔答,所以佢唔講我知。佢話老師有問佢鍾唔鍾意睇書同鍾意睇咩書,佢話俾老師聽鍾意睇Frozen本書喎,因為佢至愛,好彩當日佢無話要著Frozen裙去in咋,如果唔係我眼都突,不過呢個先係佢真性情。希望老師接受到啦

阿囡話老師講了好多詞語,佢記得2個, 所以應該無望

引用:回覆+little_yolky+的帖子 阿囡話老師講了

原帖由 fatwai213 於 14-10-23 發表

阿囡話老師講了好多詞語,佢記得2個, 所以應該無望 ...
唔好灰心啦,我相信我嗰個個差

fatwai213 發表於 14-10-23 11:53

阿囡話老師講了好多詞語,佢記得2個, 所以應該無望 ...
我果個都剩係記得3個, 無所謂啦

家姐當年記到8個。

家姐好叻

想請問, 如果收到reject, 咁即是一定沒機會, 要在第二輪再申請?

‹ 上一主題|下一主題