用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

zanezane 發表於 14-10-20 18:42
回覆 little_yolky 的帖子

我想問如果你細女touchwood入唔到培小, 有何計劃? 抽大埔哪間?
你有宗教分嗎? 點解細佬有15分咁多? 如果有宗教分, 好多好DD既學校20分都有機喎。培小就好D, 有兄姐同情分, 但好多直/私都無。我朋友細女又係今年報, 阿哥入九龍塘小學, 妹妹無面俾都要由1st in開始考, 所以, 佢都報咗8-9間。佢個仲要係細B。

你要考慮下細佬係唔係龍B或兔B, 呢兩年特別多人, 如果係, 真係要諗清楚。父母學校呢? 得唔得? 話晒都有20分。

有基督教分+適齡係咪15分?
Anyway, 15分抽基督教學校也是等於無分.
我間小學執了. 我老公果間在大埔, 但我地已搬左去九龍, 所以都唔會諗.

我個囝虎B ar, 8月出世.
講野唔叻, 偏靜.

ptm 發表於 14-10-20 17:57

一路都沒有精英班的,好似5,6有分中文和英文班。其實一路我都覺得培小中文科特 ...
中文真係唔知咩鬼嘢事, 你講得無錯, 唔係深, 係嚴!

下年暑假真係唔好浪費, 補下英文, 操下TSA練習都好。我阿囡既死亡之卷係數學同體育, 好彩體育唔呈分。
不過, 我真係唔知考直資要睇埋手冊, 如果手冊寫到好似打風咁咪大件事?

真係要追魂信?
咁好辛苦wor.....
人人都係咁校長咪好唔得閒???

我有諗過私小和直資也無就讀近近地津小算.... 勉強無幸福. 最多寫一兩次信咁lor....

zanezane 發表於 14-10-21 09:54

有基督教分+適齡係咪15分?
九龍區基督教又少D揀的。我朋友2013-14年大囡用20分抽沙田培基, 俾佢中咗, 咁你自行有無試呀?

我今年同大囡報了東區, 同kg同派的小學, 不是最hit的, 但也有一定數量fans.....
諗返也幾搏.
我在Net48, 剛好可東區, kln city兩邊諗下.

zanezane 發表於 14-10-21 09:59

真係要追魂信?
其實培道個waiting list係有number跟的, 如果number前都無需要做任何動作。追魂信只係顯示誠意, 多唔多咁就要睇你誠意同想入程度去到邊了。再講, 佢哋七月中放暑假, 到八月中成個月你想搵個人影都幾難。

zanezane 發表於 14-10-21 10:05

我今年同大囡報了東區, 同kg同派的小學, 不是最hit的, 但也有一定數量fans..... ...
唔理有幾多fans, 如果20分有得抽, 都係大家講運氣啫!希望你一擊即中, 11月收工。

zanezane  我都想..... ^-^  發表於 14-10-21 10:15

係度睇完一輪, 我發現呢間學校都唔係好relax, 可能只是P1, 2 relax d......
其實, 要有好result真係要下苦工lor, no free lunch.

我報的時間無探究過係咪谷, 報只因聽校長的分享後覺得呢間算係有愛心包容的學校.... 我諗就算谷都會谷得開心ge....
佢分享的內容和我心儀的津小係同feel的.

zanezane 發表於 14-10-21 10:14
係度睇完一輪, 我發現呢間學校都唔係好relax, 可能只是P1, 2 relax d......
其實, 要有好result真係要下苦 ...
係, 校長都話小一小二係小朋友適應期, 其他小學就只俾兩個禮拜你, 有啲仲要你K3暑假提早適應添。so far我暫時仲唔覺得谷, 係中文較嚴, 如果唔係, 我乞衣女仲點可以有4樣興趣班, 全部都係藝術音樂類, 無學術類。佢讀天神個芭蕾舞學友仔, 真係補到飛起, 讀新油天個堂細佬, 日日放學補到5:30先可以起程返屋企。點有得好似佢咁, 放學仲有得玩, 做自己嘢。

不過, 聽PTM講, 可能只可以玩埋今年了, 下年應該要開始cut興趣班了, 因為全部都係要徙時間練的玩意。下年, 要集中操下佢啲英數了。快樂既日子斬下眼就過。

我都覺而家的小朋友無mug時間玩.....
佢地未上小學已自然地cut哂卡通片時間, 公園一星期頂多去到一兩次.
記得以前小學可日日做完功課落公園玩.... 而家真係無可能.
返到屋企唔洗做功課做到八點已好好.

zanezane 發表於 14-10-21 10:25

我都覺而家的小朋友無mug時間玩.....
放心, 培道唔駛做到8點

暫時小二都係4:30返到屋企, 5:00-5:30可做完。

引用:Quote:zanezane+發表於+14-10-21+10:25+回

原帖由 little_yolky 於 14-10-21 發表
放心, 培道唔駛做到8點

暫時小二都係4:30返到屋企, 5:00-5:30可做完。
可以咁快做完,你囡囡好快手

回覆:培道小學

我小朋友都有去培道in.呀,我老公同阿囡好鍾意,阿囡仲話小一想係度返,不過驚唔收呢

ckh311 發表於 14-10-21 11:03
可以咁快做完,你囡囡好快手
唔係佢快手, 係有功課堂, 同埋功課真係少。

其實培道大抽奬後, 又有一批人走, 有其他offer又走一批, 所以好彩就第一輪收, 唔係等下等下, 都應該有希望的。去參觀下培道中學, 你老公仲鐘意得緊要。

引用:Quote:ckh311+發表於+14-10-21+11:03+可以

原帖由 little_yolky 於 14-10-21 發表
唔係佢快手, 係有功課堂, 同埋功課真係少。

其實培道大抽奬後, 又有一批人走, 有其他offer又走一批, 所以 ...

回覆 zanezane 的帖子

培道不會硬谷你的小朋友,但你的小朋友程度不夠其他小朋友高,就會考第尾果幾名,成績亦反映到你小朋友水平。....以我阿仔讀lee3年裡面,我發覺到考得較後的小朋友,不是全部科目都咁差或低分,而被某科目拉低名次,所以一失手一科就可以退後幾名,之前既努力就前功盡費!
但要小朋友做到每科平均都高分亦不易。大家努力吧!

是呀!除非妳想囡囡好愉快地學習,妳就可以hea讀培道。但相反妳是有要求既媽媽,希望囡囡考到九龍城英中,就要開始谷下囡囡做多些tsa練習。
另外培中雖然收不少培小的女學生(今年收8個),但培中近幾年收生標準亦不底,
我朋友個囡囡上年叩門入培中,她是荃灣區band1c生。

ptm 發表於 14-10-21 13:16

是呀!除非妳想囡囡好愉快地學習,妳就可以hea讀培道。但相反妳是有要求既媽媽 ...
我target係培中, 所以佢先可以咁hea, 校長話, 只要keep到頭80名應該無問題。但出年培中轉新校長, 我要再觀察下情況, 睇下中學部有無明顯改變再決定。

但無論如何, 佢啲數學真係要搞搞佢, 諗唔到點解可以有人數口咁差的。

可能妳囡囡p.2這級比較多人,現在我仔仔p.4全級有86人,我不是不相信陳校長,但如校長所講全級80內都入到培中,我本人覺得不太可能吧!
‹ 上一主題|下一主題