用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

引用:其實我喜歡將軍澳官津係因為學術比較好,+第

原帖由 2LittleMonkey 於 14-08-08 發表
其實我喜歡將軍澳官津係因為學術比較好, 第時希望容易D插班第二間學校 (eg 哥哥嗰間), 而我喜歡培道係因為 ...
( 而我喜歡培道係因為九龍城網)  個人計,這未必是好處,面對mcs,LS,kts, 宣小等競爭,戰鬥力要很強先得。

引用:Quote:原帖由+2LittleMonkey+於+14-08-08+

原帖由 lovebb2 於 14-08-08 發表
( 而我喜歡培道係因為九龍城網)  個人計,這未必是好處,面對mcs,LS,kts, 宣小等競爭,戰鬥力要很強先得。

...
點至叫'強'? 不是每間學校都有自己一群band 1 學生嗎? 只是每間學校band 1學生比例不同而已, e.g. 神校A有七成, 二線校B有四成, 而神校A嗰七成同二線校B嗰四成band 1 學生係中一派位都屬於一group, 佢哋平等地被assign lucky number 去派中學?

引用:Quote:2LittleMonkey+發表於+14-8-8+10:40+

原帖由 little_yolky 於 14-08-08 發表
其實, 你依家先諗下, 培道有咩吸引你, 响要俾錢/跨區/無中學back up既情況底下, 仍然想揀佢。

另外, 將軍 ...
根據其他 thread 嘅家長嘅數據, 以每區有三分之一 band 1嘅小六學生計, 將軍澳有band 1 學生約有 8xx人, 但係英中只有 54x 個位, 所以就算你係將軍澳係band 1學生, 都未必入到英中, 而九龍城剛剛相反, 九龍城 band 1學生約有14xx 人, 而英中學額有 17xx, 既是話 band 2 學生都有機會讀英中.

唔知我嘅憂慮是否合理呢?

2LittleMonkey 發表於 14-8-9 00:21

根據其他 thread 嘅家長嘅數據, 以每區有三分之一 band 1嘅小六學生計, 將軍澳有band 1 學生約有 8xx人, 但係英中只有 54x 個位, 所以就算你係將軍澳係band 1學生, 都未必入到英中, 而九龍城剛剛相反, 九龍城 band 1學生約有14xx 人, 而英中學額有 17xx, 既是話 band 2 學生都有機會讀英中.

唔知我嘅憂慮是否合理呢?

唔知你有無睇過我先前給你的留言?你的憂慮應可由呢篇文章化解:派左第六志願將軍澳官立中學。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845707&highlight=%E5%85%AD%E5%BF%97%E9%A1%98

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:2LittleMonkey+發表於+14-8-9+00:21+

原帖由 奥脫福 於 14-08-09 發表
唔知你有無睇過我先前給你的留言?你的憂慮應可由呢篇文章化解:派左第六志願將軍澳官立中學。

http:// ...
啱啱睇完, 但係第六志願中官中, 真係萬中無一! 最慘見到D band 1 將天入 band 2 呢D typical cases, 我個仔係地獄黑仔王, 派小一去到西貢, 我諗佢一定唔係 lucky child!!!

回覆:培道小學

我個人認為TKO 好的小學不只四間,只是這四間多人選擇。但是TKO區英中一向都唔夠分,六年后更加唔夠,小朋友要在小學有超級好表現才可有機會入到英中,我覺得壓力很大,相反九龍城英中學位多,壓力就無咁大。我係樓主會選九龍城網,妹妹第日才諗,妹妹可能自己考更好的學校。不能抹殺家姐的前途。

2LittleMonkey 發表於 14-8-9 01:12

啱啱睇完, 但係第六志願中官中, 真係萬中無一! 最慘見到D band 1 將天入 band 2 呢D typical cases, 我個仔係地獄黑仔王, 派小一去到西貢, 我諗佢一定唔係 lucky child!!!

呢項係升中選校的策略問題,那怕只有一個B2生派到將官,背後的深層意義就是
只要有選佢在保險線前,所有區內的Bl生均能派到將官。

我覺得現階段你要考慮的是由一間區內一線官津跳去私小培道,是否能做到「升呢
」的效果呢?!就我自己而言,如果是跳去SFA、禮賢、聖若瑟、宣小等私小,
我會義無反顧咁跳囉。

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-8-9+13:17+編輯+

原帖由 奥脫福 於 14-08-09 發表
Why?培道好差?

櫻花公主 發表於 14-8-9 13:32

Why?培道好差?

當然唔會!只係個人會傾向留在一線官津,除非該私小亦同是一線。

如果只係睇升中banding, 可能留喺95一線津小。不過若會睇埋其他就唔同講法。

朋輩家庭環境同學習動機/家庭支援,學校資源⋯⋯

引用:如果只係睇升中banding,+可能留喺95一線津

原帖由 sorman 於 14-08-09 發表
如果只係睇升中banding, 可能留喺95一線津小。不過若會睇埋其他就唔同講法。

朋輩家庭環境同學習動機/家庭 ...
點解睇升中banding, 會留係95一線官津? 不是九龍城較好嗎?

2LittleMonkey 發表於 14-8-10 00:16
點解睇升中banding, 會留係95一線官津? 不是九龍城較好嗎?
可能係因為95一線官津升小有60% band 1學生, 但培道約莫只有1/3 band 1學生。如果你入一線津小, 只要保持頭60%就有機, 但入培道, 可能要保持頭1/3, 難度當然相對增加。
(以上只係推算例子, 請家長唔好執著數字。)

wrong message

引用:Quote:2LittleMonkey+發表於+14-8-10+00:16

原帖由 little_yolky 於 14-08-11 發表
可能係因為95一線官津升小有60% band 1學生, 但培道約莫只有1/3 band 1學生。如果你入一線津小, 只要保持頭 ...
若果48二線津小女仔vs培道,又應該點揀呢?
請指教,謝謝。

TwogirlsMama 發表於 14-10-13 08:37
若果48二線津小女仔vs培道,又應該點揀呢?
請指教,謝謝。
咁我會考慮好多問題:
1. 忍唔忍受得住俾6年錢讀二線學校, 同埋親朋戚友三姑六婆既閒言閒語
2. 48網中學校網如何? 48網二線入到同區心儀中學或比培中好既中學的比率高唔高
3. 有無細佬妹跟尾
4. 同區二線津小跨境學童多唔多
5. 培道有無校車到家? 會唔會太早?
6. 囡囡哪一年出生? 兔? 龍? 2013後? 如果該年出生人口太多, 會唔會連二線都抽唔入, 入咗三寶。同樣, 到升中競爭一樣激烈。培道大大話話都有一間唔錯既中學做聯繫, 不過睇你鐘唔鐘意中文中學咁解
7. 培道係好傳統既學校, 家長接唔接受到傳統既教學, 同你哋理念相唔相同

1. 忍唔忍受得住俾6年錢讀二線學校, 同埋親朋戚友三姑六婆既閒言閒語...

<--- 其實我也有疑問點解要俾錢讀二線? (未想通-ing)

你係咪用家? 為什麼會俾錢讀呢間?

zanezane 發表於 14-10-19 19:00
1. 忍唔忍受得住俾6年錢讀二線學校, 同埋親朋戚友三姑六婆既閒言閒語...
實在簡單, 因為:

1. 家住大埔, 好多跨境學童, 本人唔鐘意, 真係好唔鐘意跨境學童。我哋大埔既三寶唔係因為成績差、唔係因為老師差、唔係少人揀所以做三寶, 係校內有75%跨境!依家, 教署要大埔硬食, 所有學校都必須收跨境生, 所以我唔鐘意。大囡時, 我係自行、大抽奬都無揀大埔區的。我完全無玩大抽奬。
2. (最初以為)培道好hea, 可以俾女女hea住讀, 培養另類興趣
3. 有培中聯繫, 又位於41網。我本人係培中校友, 所以知道培中係好嘢, 可以keep住阿女唔會變壞, 做個有貢獻既女性。雖然唔會好似DGS啲女仔咁sharp, 但係响社會默默耕耘做好自己果隻, 如果阿女到時成績好, 佢又唔想讀女校, 佢可以自己報其他學校, 所謂進可攻退可守型。因為近年出生率高(加埋雙非), 所以升中時一定又係另一番殺戮, 我穩陣派, 唔想玩。
4. 大埔區質素好的學校都谷到暈, 但一線英中得5間, 咁如果要入二線, 我倒不如入培道中學
5. 教育理念一致

你都啱既, 因為我係校友, 所以對培記既教學比較清楚, 所以有細既跟住都敢去馬, 對於其他家長係會有質疑既。不過, 呢個係一個好處, 因為係咁, 所以有好多家長可能抽到一線官津(或甚至二線)就會放位, 對於我的細女投考, 我就有信心喇, 唔係都唔敢咁博。

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝分享...
我也有個細囝跟尾....
而家俾sharp d 嘅大女試了九龍幾間私校.... 都係見步行步,收左先有得諗咁.
我初初覺得兩個小朋友讀埋同一間係最好.... 但係而家諗落只係for 自己湊佢地方便, 細佬如果都係合適就會自然收ga la....
唔夾又入左都好煩. 所以好彩自己都有俾阿囡試幾間......

培小比係想像中忙??? 咁讀落小朋友開心投入嗎?

我見好多說普通話的人去in, 最後又多唔多普通話人讀呢?

我都住過大埔, 想問培小同哪大埔小學的程度似?

zanezane 發表於 14-10-20 12:16
回覆 little_yolky 的帖子

謝謝分享...
其實, 我覺得俾兩個小朋友讀同一間學校, 唔係只係家長方便接送一個好處, 佢哋大個咗, 會有一個共同回憶, 係好珍貴。我家5姐妹讀同一間小學, 到依家幾十歲, 聚會時都會講番小學啲嘢, 好開心, 最搞笑係以前家庭細路多, 家姐A同學細佬, 又啱啱係家姐B同學, 都好有趣。

所以, 我就揀咗一間百搭學校, 好似雙羊百搭米咁, 乜類型小朋友都適合既學校俾大囡。

至於大囡讀得開唔開心? 緊係開心啦, 如果唔係, 今年點會想塞埋阿細入去。咁少功課, 我諗無乜小朋友唔開心的。佢唔係比想像中忙, 係中文比想像中嚴(改卷嚴), 所以都好攞命。

面試時唔係好多普通話人(可能因為大埔實在太多了.....雙非、單非、新移民....唉), so far阿女同班只有一位同學媽咪普通話叫做好少少(因為普教中, 大家救晒命)。今次阿細面試時, 排後面男仔係普通話人, 媽咪都又靚又有禮貌。學校表示唔覺有雙非家長。家長都普遍相當斯文有禮貌, 唔係白鴿眼果啲。

其實, 我唔多覺得大埔有邊間小學可以跟培道比較。首先, 如果派位成績好的學校(Band 1約50-60%), 會超級谷, 又分精英班, 同學及家長壓力會好大。但培道唔谷。如果派band 1比例差唔多的(約1/3), 我又唔會揀, 因為大埔網同41網真係天壤之別, 大家既band 1不能同日而語, 而且呢類學校跨境生會相對多一些。不過, 我哋跨區其實阿女都犧牲好多, 起碼日日8:00-8:30一定要上床瞓, 所以唔可以去補習進補, 好多課外活動又唔可以參加等等。

引用:Quote:zanezane+發表於+14-10-19+19:00+1.+

原帖由 little_yolky 於 14-10-20 發表
實在簡單, 因為:

1. 家住大埔, 好多跨境學童, 本人唔鐘意, 真係好唔鐘意跨境學童。我哋大埔既三寶唔係因 ...
原來你係培中校友,咁可以分享下培中d嘢呀?有咩咁吸引你呀?因為聽過來人講就最真。

‹ 上一主題|下一主題