用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

回覆:培道小學

放棄咗lu。

2LittleMonkey 發表於 14-8-2 23:30
發吓白日夢, 咁TKO 網一線津校&九龍城培道( 男仔), 咁又點揀呢?

The dream really comes true!! I just recived the offer from 培道 today!! How to choose??? Please give me some advice!!!

引用:Quote:2LittleMonkey+發表於+14-8-2+23:30+

原帖由 2LittleMonkey 於 14-08-07 發表
The dream really comes true!! I just recived the offer from 培道 today!! How to choose??? Please gi ...
九龍城網吸引好多!
培道相對應該輕鬆啲

2LittleMonkey 發表於 14-8-7 22:55
The dream really comes true!! I just recived the offer from 培道 today!! How to choose??? Please gi ...
若只擔心升中派位,可上校網看看,寫得非常清晰,男生女生升中數字清楚列明,派"英文班"比率也高。

2LittleMonkey 發表於 14-8-7 22:55
如有將軍澳一線津校, 點解唔讀要跨區? 又係男仔添。中學網唔好咩?

little_yolky 發表於 14-8-8 09:38
如有將軍澳一線津校, 點解唔讀要跨區? 又係男仔添。中學網唔好咩?

TKO的中學網當然唔好啦, 英中少但人口勁多, 就算band 1生都冇把握派英中架.

2LittleMonkey 發表於 14-8-2 23:44
TKO 一線津校來來去去只有四間, 當然不可同沙田(etc) D 一線津校繳美, 而且TKO D好英中少得可憐 .....

又 ...
升中 派位係睇學生Banding...轉區要考慮埋有無機會跌Banding~~~

dorothywing 發表於 14-8-8 07:48
若只擔心升中派位,可上校網看看,寫得非常清晰,男生女生升中數字清楚列明,派"英文班"比率也高。 ...
近幾年升中派得好, 但要注意可能係因為小學童效應, 因為近幾年升中係學生少, 學位多。但依家升小既一批則是學生多, 學位少。

引用:Quote:dorothywing+發表於+14-8-8+07:48+若

原帖由 little_yolky 於 14-08-08 發表
近幾年升中派得好, 但要注意可能係因為小學童效應, 因為近幾年升中係學生少, 學位多。但依家升小既一批則是 ...
謝謝各位回覆!

現在心情煩亂, 又無時間諗(要今天內回津校攞註冊証, 明天最後限期前到培道註冊), 飯都食唔落!

2LittleMonkey 發表於 14-8-8 10:40

現在心情煩亂, 又無時間諗(要今天內回津校攞註冊証, 明天最後限期前到培道註冊), 飯都食唔 ...

個人認為,在你的情況下無理由唔選將軍澳一線津校。

如果擔心升中時區內唔夠學位,你到時可以考慮用住址的校網,只要小朋友不在其
次第的邊緣位置,也不用太擔心跌 band 的問題。

另外你可參考下呢篇文章:派左第六志願將軍澳官立中學

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845707&highlight=%E5%85%AD%E5%BF%97%E9%A1%98

連區內B2同學都執到將官的雞,咁反映出區內的B1同學派位情況並非有如想像中
般惡劣。

goodenough 發表於 14-7-12 16:24

先睇下區內四大band 1英中提供學位的數量,
將官有58個非保留位,保留位23
景嶺有72個
迦密有74個
宣基有53個非保留位 , 保留位21

理論上,應以迦密和景嶺機會較多,以此兩校作首選的人數亦應較多。宣基因為狀元效應,吸引力有增無減,估計宣基雖然得53個位,風險上是較迦密和景嶺為高,仍有一定捧場客。

餘下的將官,不是沒有人揀,只是沒有好吸引的條件,除聯繫學校的同學之外,放乙一的恐怕不多。但將官放乙二的應該還有,希望搏完第一輪回來,唔得都仍有希望搏到乙二。

只是將軍澳一向都是自行和轉區派位的離場率相當高,這亦再一次引證了需要靠乙二派位的band 1同學不多。因此將官係唯一一間最有機會係有剩餘學位給band 2同學的學校。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

2LittleMonkey 發表於 14-8-8 10:40
謝謝各位回覆!

現在心情煩亂, 又無時間諗(要今天內回津校攞註冊証, 明天最後限期前到培道註冊), 飯都食唔 ...
其實, 你依家先諗下, 培道有咩吸引你, 响要俾錢/跨區/無中學back up既情況底下, 仍然想揀佢。

另外, 將軍澳津校有咩令你擔心, 免費都唔想讀。

List出嚟幫自己諗。

回覆:2LittleMonkey 的帖子

我喜歡純樸的校風,派位成績也理想。

引用:我喜歡純樸的校風,派位成績也理想。 +

原帖由 yunbb 於 14-08-08 發表
我喜歡純樸的校風,派位成績也理想。
我指培道

大家好,

恭喜取得培道offer

想請教, 去年培道面試是只有一天(10/12)嗎?

面試內容, 真的有考如摺衫, 扣鈕等嗎?
其他會考到: 中英普問答, 和做筆試嗎?

謝謝大家

嘩,而家都仲有 call 緊人去?即係間學校到現在都仍然有人走

Jane1983  音樂椅,無也嘢吖  發表於 14-8-8 14:18

將軍澳是那間熱門小學?讓大家為你分析一下。
培道你喜歡什麼?升英中理想?有校車嗎?

將軍澳去培道唔算遠, 培道升中好D

引用:Quote:2LittleMonkey+發表於+14-8-2+23:30+

原帖由 2LittleMonkey 於 14-08-07 發表
就憑你一句" The dream really comes true!!",培道啦,就算第日未必一線九城中學網,可以用屋企地址去番tko中學網。

Sorry, some confusion ... "The dream" = 白日夢

回覆:2LittleMonkey 的帖子

其實我喜歡將軍澳官津係因為學術比較好, 第時希望容易D插班第二間學校 (eg 哥哥嗰間), 而我喜歡培道係因為九龍城網, 升中比較有多D機會! 但係插班第二間學校時就比較遜色!

唔知自己係唔係諗錯左呢?

‹ 上一主題|下一主題