用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 接受直資offer定搏大抽獎?
go

接受直資offer定搏大抽獎? [複製鏈接]

剛同老公討論一個問題,家中有細佬跟尾,假如有間非最心儀嘅直資收左,最心儀的是另一間區內最熱津校(得15分自行一定無份),  究竟應該選擇(1) 放棄直資學校offer繼續搏大抽獎, 還是(2) 接受左個直資offer 先,到6月先去心儀津校度扣門?
因為呢個考慮,其實關乎有冇需要繼續幫佢報其他直資學校。

8    0    0    0

回覆:接受直資offer定搏大抽獎?

現在為止只報左兩間直資學校

有直資offer先諗啦!

就係想諗定,因為如果揀(1), 就算有offer 都會放棄等抽獎,考慮緊會唔會嘥緊時間去報直資

我下年先到我,不過同你一樣遇上同一問題,幫手推

其實我首選點都唔會係直資私校,因為有細佬跟尾,唔想幾年後又從頭玩一次呢個殘酷遊戲!
如果係獨子,我一定要左直資或私小個offer 先,之後先搏抽獎。
最矛盾喺,叩門競爭越來越大,又值唔值得先手持左個offer 但放棄抽獎去搏心儀津校呢?
坦白講,如果唔係個遊戲咁難玩,我都唔想小朋友要參加咁多interview, 好累的。
可容許參加大抽獎嘅私校我一定會報黎買個保險。

回覆:Sharon111 的帖子

typo: 如果係獨子。。。。。之後先搏叩門

報私小, 等大抽獎。抽唔到再叩門。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個case
主攻可抽獎私小,一早in嗰d直資,報嚟當見識,當然心理上好想佢收,但好彩只係 waiting,到佢再call 面試時,已經有其他私小offer

我諗你兩公婆先傾好,各間學校嘅心儀次序,方便計劃,例如,會唔會因為有首位心儀私小,而放次位心儀津小?(以長子利益行先,定成家利益行先)

恐龍家

而家可抽獎私小買少見少,我住港島東,我諗只得st. louis 一間私小可以考慮。。。因可以繼續大抽獎
如果係直資,就報左優才(熱身), 報左港同(次選) 將會報聖保羅書院小學(首選) 。
而家考慮仲報唔報高主教、真光(唔可以大抽獎)

引用:而家可抽獎私小買少見少,我住港島東,我諗

原帖由 Sharon111 於 14-08-02 發表
而家可抽獎私小買少見少,我住港島東,我諗只得st. louis 一間私小可以考慮。。。因可以繼續大抽獎
如果係 ...
大坑真光往年都可以抽獎。

EK 有條thread 有家長講左真光今年唔畀抽

回覆:小曳人 的帖子

對,直資有機會是waiting, 識得有朋友派位好差後寫求位信去waiting的直資,收咗。

另外,私校interview也好難一擊即中。所以比小朋友熟悉面試情況也無壞。

建議:考咗先啦...除非有天生中六合彩的命

回覆:kingting 的帖子

haha...
我同老公都諗,反而希望直資offer 係first waiting 就最perfect...又唔駛放棄大抽獎,又可以保留日後求位

玫瑰崗也可以抽獎

:-) waiwai

引用:剛同老公討論一個問題,家中有細佬跟尾,假

但係津小有些要填1-1-1最後先有機會叩門
如果接受了直資可能就無呢個機會
自己考慮清楚先!你要津小就要接受抽唔到後叩門!

呢幾年太大競爭, interview 無得慳, 如有直資offer 照要, 再去津校叩門

搵間可以大抽獎的私學打底,再大抽獎

唔會考慮玫小。。。因為係英小

‹ 上一主題|下一主題