用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度   [複製鏈接]

引用:但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小

原帖由 elvisBB 於 14-08-11 發表
但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小兒k3已識除數,但考小學就全軍覆沒,入了津學,成績不錯,但日日 ...

同意!小朋友要學,做父母也控制不來,佢識左有滿足感,學習興趣又大咗。絕對無必要迫小朋友學D超學年嘅嘢,更加無必要去和別人比較,個個小朋友都是不同的,自己果套人哋未必啱用,人哋識,自己唔識,就欣賞吓人哋,吸取吓人哋D經驗,大家分享吓。

引用:Quote:11B+發表於+14-8-1+23:33+乘數微積分

原帖由 王家爸爸 於 14-08-02 發表
微積分
當年我係中四五修 A maths先讀架!

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-8-10+21:03+回覆

原帖由 ha8mo 於 14-08-10 發表
我仔讀的山卡啦屋村地舖幼稚園冇考試的但有presentation
要收集番各同學家庭生活的資料
例如各人晚餐後會食 ...
學卷幼稚園K3上學期主題書。

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

我覺得做到X+46=98
                  39+X=77
                   X-58=23
                  81-X=43
已經幾好!

cherrieshum 發表於 14-8-12 07:21
                  39+X=77
                   X-58=23
我相信應該很少小一小朋友知道怎麼做。

fc926  識做架喇  發表於 14-8-12 17:25
fc926  將 X 換成 ?, 到小一學期尾應該   發表於 14-8-12 17:25
fc926  將 X 換成 ?, 到小一學期尾應該   發表於 14-8-12 17:24

王家爸爸 發表於 14-8-12 09:13
我相信應該很少小一小朋友知道怎麼做。
要教, 我記得唔知是小一上定下我見過小朋友的卷有, 不過是bonus 題, 我個間冇教快, 所以如果家冇教唔識做真唔出奇.  只是咩是佢地可以識的程度真是冇所謂. 我個暑假因本外國補充(8-9歲), 有埋分數同ratio, 香港P3上應未需,
我地貪得意教左佢 , 佢明又做到, 但反而基本的除數做得少, 心算差, 要加快唯有多做,
在香港初小, 亦是無奈, 不是明就可以有好分數, 往往要操時間.

引用:Quote:2boba+發表於+14-8-12+06:57+學卷幼

原帖由 ha8mo 於 14-08-12 發表
原來幼稚園係可以有書的
我宜家先知
可能仲有好多補充練習是我們前所未闻的

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-8-12+09:13+我相

原帖由 HaYi 於 14-08-12 發表
要教, 我記得唔知是小一上定下我見過小朋友的卷有, 不過是bonus 題, 我個間冇教快, 所以如果家冇教唔識做真 ...
其實明白是好紧要。要做到答案唔難,但要小朋友明白点解咁做可以找到答案,知道自己做紧什麼才是最重要。

上年有一女校小一叩門時已考☆+☆+☆=18,求☆=?
如果2+x=5,x=?,我想好多小朋友識,不過換咗雙位可能對未懂雙位數+—的小朋友難d…

我兒計這些數沒問題,但文字應用題就真係死火…我校應用題4分一題,錯超過3題已九十分不保

引用:+本帖最後由+bbforever+於+14-8-12+10:41+

原帖由 bbforever 於 14-08-12 發表

是因為唔明应用題问乜,定題目太刁鑽呢?

bbforever 發表於 14-8-12 10:39
如果2+x=5,x=?,我想好多小朋友識,不過換咗雙位可能對 ...

Lei d 是小一程度,叩門幾個位學校要挑選精英無可厚非,但如家長覺得k3應該識係正常,情況就不正常。
當然我也知一些名幼都會教到小一程度,不過都不是所有kg 會

bbforever 發表於 14-8-12 10:39
如果2+x=5,x=?,我想好多小朋友識,不過換咗雙位可能對 ...
呢類問題令我諗起.. 有朋友同我講,佢俾個K2仔去學奧數,唔深,係d推理題咁...

隨遇而安

MrBeast 發表於 14-8-12 12:07
Lei d 是小一程度,叩門幾個位學校要挑選精英無可厚非,但如家長覺得k3應該識係正常,情況就不正常。
當然 ...
是,這是為考小學做準備,不是為讀小學做準備;情況就像很多人中學去補習社是為考大學做準備,不是為讀大學做準備,當然,考不上就沒得讀,所以要怎樣取平衡才是最困難和最需要。考得上而讀不好,其實跟考不上沒差多少
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

叩門得幾個位,學校真系可以自己有得揀,咁想收個超叻的,份卷一定要有番一題半題超班數。

引用:Quote:bbforever+發表於+14-8-12+10:39+上

原帖由 crispin 於 14-08-12 發表
呢類問題令我諗起.. 有朋友同我講,佢俾個K2仔去學奧數,唔深,係d推理題咁...

...
其實學推理不一定選奧數,最好的邏輯推理學習是和孩子聊天,聊天是最快促進思維的方式,越小越好用,長大點就是閱讀是促進思維的最好方式。

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-8-12+12:07+Lei+d

原帖由 MASAYA 於 14-08-12 發表
是,這是為考小學做準備,不是為讀小學做準備;情況就像很多人中學去補習社是為考大學做準備,不是為讀大學 ...
你說得很好,佩服!

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+14-8-3+11:35+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-03 發表
的確宜家間間幼稚園都教深左,我仔班朋友仔全部幼稚園都有教雙位數加減。觀察仔數學方面,其實k2佢已跟讀小二既表哥計3位數連續加減,到k3佢再跟表哥學埋乘除,有表哥呢個競爭對手,兼且佢當計數係遊戲,對佢黎講計數唔係難事。宜家佢哋搭地鐵時玩既遊戲係鬥快計數,數學真係練得越多會越好,宜家出街食飯,嗌成7,8碟餸,仲有汽水、啤酒、白飯等,仔都可以靠心算計到正確銀碼。

引用:+本帖最後由+bbforever+於+14-8-12+10:41+

原帖由 bbforever 於 14-08-12 發表

如果冇做過小一練習,K3真係未必識答呢題。

引用:我覺得做到X+46=98 ++++++++++++++++++39+X

原帖由 cherrieshum 於 14-08-12 發表
                  39+X=77
                   X-58=23
小一啲練習好多呢類題目,舉一反三唔算難,我諗佢哋就算計得好快好叻果啲會衰響文字題方面多啲。

bbforever  我兒正是…  發表於 14-8-12 17:03
‹ 上一主題|下一主題