用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度   [複製鏈接]

回覆 babypigs 的帖子

她是一時好迷一樣嘢,好癲吓。有時迷的東西好無聊的,不過都由得佢

我女升小一前好似10以內加減無問題,11-20就識不過唔熟。佢好多同學就連乘數表也已背熟。

王國會長

yeeyeey2k 發表於 14-8-2 15:21
升小一正常會識計雙位加減,乘就小二先學。

正常係小一才開始教由個位加減, 升小一已識計雙位加減應叫不正常吧,
當然時下不少幼稚園已經教左個位甚至雙位加減, 才令這"不正常"情況"正常"化.

近一兩年有些幼稚園加深左課程,受家長歡迎,引發其他學校又加深。如果你讀一間深的幼稚園,再升一間正常小學,真系可以食2年"老本",當然甘樣做合吾合理就系另一個考慮。

Jane1983 發表於 14-8-3 10:41
回覆 王家爸爸 的帖子

無特別教,係小朋友突然幾個月好迷數學,日日自己上網睇video。全盛期,連份數加減 ...
最重要的是小朋友自願和有滿足感。

Jane1983  同意呀  發表於 14-8-3 14:52

crispin 發表於 14-8-3 09:44
分糖/水果/波子?
我以前也是用分糖和分蘋果的方法來教我的小朋友除法。

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-8-3+10:41+回覆+

原帖由 王家爸爸 於 14-08-03 發表
最重要的是小朋友自願和有滿足感。
是,成功感和满足感是學習的好大動力

我的小朋友 K2-K3 已識 + - x (2個位, 出題目後, 比乘數表他自己計, 唔使他背).
一教就識. 我當時覺得好似有D問題....... 所以系小一沒有比乘/除數他計.

反而讓小朋友跟學校進度學加, 減數. 打好基楚. 或讓他領會計一條數不止一個方法.  

當然我要知道小朋友計數時能舉一反三... 他現在計數叫我唔好出聲, 用他自己方法.

我覺得無必要谷小朋友...

我認識一個 RUSSIA 數學科學家, 他認為數學不是谷出來....

王家爸爸  打好基礎最重要   發表於 14-8-4 09:15

瑩瑩老豆 發表於 14-8-3 11:34
正常係小一才開始教由個位加減, 升小一已識計雙位加減應叫不正常吧,
當然時下不少幼稚園已經教 ...
我覺得而家係去到一個地步,就是家長幼稚園時已教識晒個小朋友先,而唔係等第日返學才學,可能關扣門時表現好人一點,叻過人

yanyan6 發表於 14-8-4 04:04
我覺得而家係去到一個地步,就是家長幼稚園時已教識晒個小朋友先,而唔係等第日返學才學,可能關扣門時表現好 ...
為扣門表現好一點,無可厚非,但覺得要適可而止,過分催谷長遠未必是好事。

點解我女小一本書數字都唔多隻,仲係學緊圖形既?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 王家爸爸 的帖子

不需要是神童, 阿仔K3巳可以3位數除2位數(on paper), 不過好似學得唔實在同吃力, 心想反正小學面試巳完成,
無謂太迫佢, 現在只倒轉頭比佢玩吓基本珠心算打好個底, 同時等佢有D優越感.

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

小一前識加減乖除其實真係好普通,無乜大不了,學公民,學珠心算的好多都會識。唔好講到小朋友識,個父母一定係怪獸!數學本身係一個好特別的科目,可以好有趣味同好有挑戰性,唔通小朋友有興趣你又唔比,係都要佢去玩洋娃娃咩!

2boba 發表於 14-8-4 12:57
小一前識加減乖除其實真係好普通,無乜大不了,學公民,學珠心算的好多都會識。唔好講到小朋友識,個父母一 ...
能做應用題嗎?

NCSH 發表於 14-8-4 10:41
回覆 王家爸爸 的帖子

不需要是神童, 阿仔K3巳可以3位數除2位數(on paper), 不過好似學得唔實在同吃力, 心 ...
我仔只玩奧數,但沒有崔谷,也沒有參加任何訓練課程,目的也是為打好個底。

引用:Quote:2boba+發表於+14-8-4+12:57+小一前識

原帖由 王家爸爸 於 14-08-04 發表
能做應用題嗎?
有乜關係?

2boba 發表於 14-8-4 13:40
有乜關係?
懂做應用題在數學中是很重要的。

王家爸爸 發表於 14-8-4 14:30
懂做應用題在數學中是很重要的。
都喺~~P1好多小朋友唔識字或解錯題,都喺衰文字題。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 14-8-4 13:19
我仔只玩奧數,但沒有崔谷,也沒有參加任何訓練課程,目的也是為打好個底。  ...
聽d朋友講,奧數同課程要學嘅嘢無乜關係我隻阿好鍾意計數,但我地避開咗奧數唔想佢學,唔想浪費精力

kerkermui 發表於 14-8-4 16:02
聽d朋友講,奧數同課程要學嘅嘢無乜關係我隻阿好鍾意計數,但我地避開咗奧數唔想佢學,唔想浪費精力
...
奧數和常規數學課程關係不大,奧數的好處是讓小朋友多思考。
‹ 上一主題|下一主題