用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度   [複製鏈接]

引用:Quote:bbq2008+發表於+14-8-11+11:06+回覆+

原帖由 MrBeast 於 14-08-11 發表
身邊有fd入到超前小學,父母為了確保小一順利,放是已將小一課程完全備課,換句話即是超左兩年,但個小孩e ...
強行去令小朋友超前,似乎有啲難為個小朋友。小朋友有興趣而自己又想去學果啲,可以俾佢學,或者好多父母好鍾意操練式練習,不過做得多會唔會令佢哋失去對數學或其他科目既興趣呢?我仔對數學係有興趣,我原本一本練習都冇買俾佢,點知佢表哥問佢做左幾多本?佢即要我買俾佢做,佢表哥話1日做5頁,佢想同表哥一樣5頁,最後我勸掂佢一日最多2頁,中文同英文我直頭話買唔到,刻意唔俾佢做,宜家我只希望佢輕輕鬆鬆計完,玩下,有時間閱讀多啲唔同類型既書仲好過埋頭做練習。

yeeyeey2k 發表於 14-8-12 16:00
強行去令小朋友超前,似乎有啲難為個小朋友。小朋友有興趣而自己又想去學果啲,可以俾佢學,或者好多父母好 ...
同意,和好多時這班小孩基本概念不是完全明白,只是靠死記些patterns 和steps.  但點都好,他們肯努力讀書點都好過中日無所事事,打機看tv. 比我就唔會超前,balance 便好

王國會長

yeeyeey2k 發表於 14-8-12 15:43
的確宜家間間幼稚園都教深左,我仔班朋友仔全部幼稚園都有教雙位數加減。觀察仔數學方面,其實k2佢已跟讀小 ...
都係一間間, 我囡以前讀個間(我囝現在讀緊), k3 也只教下個位加數. 當然如果小朋友有興趣學也沒所謂, 但要留意因為咁到小學上堂就唔留心.

而我又覺得幼稚園都教淺冇所謂, 反正小學由頭學過, 我囡當年剛上小一只識個位加數仲要數手指, 到今年讀完小六, 成績也是不錯.

有閱讀習慣的小朋友,小一文字題唔會掂難倒他們,其實反而是衰大意多!但我發覺學音樂的小朋友是可以明白到分數,昨天考考阿女分數,佢原來明白到個分數concept。

回覆 scyauchris 的帖子

喜歡吃pizza的小朋友都得

引用:有閱讀習慣的小朋友,小一文字題唔會掂難倒

原帖由 scyauchris 於 14-08-13 發表
有閱讀習慣的小朋友,小一文字題唔會掂難倒他們,其實反而是衰大意多!但我發覺學音樂的小朋友是可以明白到 ...
因老師有講半拍=1/2拍,仲有其他唔同拍子,我唔識彈琴,仔只係剛學不久,佢都有同我講過呢啲。學琴既小朋友識分數係因為教琴老師有教過分數。

分數個概念其實都幾多生活上的事可用到,

回覆:crispin 的帖子

兩年前,我仔K2,我都俾我仔去學奧數,純粹為令佢多個角度接觸數學
但學左兩期因時間唔啱就冇學了。可能小二會再問佢還想不想學。

王家爸爸  Interesting  發表於 14-8-14 09:10

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

但幼稚園生的所謂奧數,其實真的很淺,家長若有心機,自己教都得。

yanyan6 發表於 14-8-10 17:36
你說的幾樣野我仔學校教科書沒有,同沒有教過,我仔有補充做開都沒有,
而家我仔升小二.
已做緊小二的補充都未 ...

引用:但幼稚園生的所謂奧數,其實真的很淺,家長

原帖由 babywoman 於 14-08-13 發表
但幼稚園生的所謂奧數,其實真的很淺,家長若有心機,自己教都得。
其實这並不是奥数,只是一般數數字練習。
教育機構善捉家長心理,把所有基礎学習的名稱美化了,去滿足家長渴望孩子超前的心理。

HaYi  agreed, 只是小一或Kinder 的順   發表於 14-8-14 09:13

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

有冇D超2,3年甚至3,4年數學的升小—生?請問你地如何應對小朋友上小一數學堂?咁淺點算?

MrBeast  咁叻不如去資優個邊問  發表於 14-8-14 10:56

我識有, 佢是公文, 所以超學年, 佢在校數是全級第一, 難得佢不悶, 公文又肯做, 在公文取滿足掛 ?

引用:我識有,+佢是公文,+所以超學年,+佢在校數是

原帖由 HaYi 於 14-08-14 發表
我識有, 佢是公文, 所以超學年, 佢在校數是全級第一, 難得佢不悶, 公文又肯做, 在公文取滿足掛 ?
...
其實公文对学習能力強的孩子是很有效用的,我認識那些能自主学習公文並超前4年以上的孩子,在小学都是成绩優秀的。

babywoman 發表於 14-8-13 23:04
昨天,我到大眾書局都可找到奧數練習,如孩子有興趣,可買本玩下~

longlokma 發表於 14-8-14 10:22
其實公文对学習能力強的孩子是很有效用的,我認識那些能自主学習公文並超前4年以上的孩子,在小学都是成绩 ...

公文數超前一年唔難,如超前4年,那孩子確實有其過人之處…

我兒之前都有學公文,見到公文Centre貼咗學生拿公文獎牌的相,有d學生中英數讀齊,還要拎齊三科的獎牌㖭(仲要係金牌)…
真係上到小學還有閒餘時間讀/做齊三科,一定做事快捷,自我管理很好才做到…

識晒吾能於上堂會遊魂,上課集吾集中、投吾投入,係學習態度的問題。

bobbob  agree  發表於 14-8-14 14:44

引用:+本帖最後由+bbforever+於+14-8-14+14:09+

原帖由 bbforever 於 14-08-14 發表
是,所以我一直表示公文不是補習或補底的地方,相反是给学習有餘力的孩子更進一步的地方。部分家長不了解公文,所以導致了不少期望落差的情況。

bbforever 發表於 14-8-14 13:53
昨天,我到大眾書局都可找到奧數練習,如孩子有興趣,可買本玩下~

我覺得最好的奧數練習書是 "數學奧賽天天練"。

回覆 王家爸爸 的帖子

但只有簡體版
‹ 上一主題|下一主題