用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教學英文問題?
go

請教學英文問題?

我見有d係5-6人一班,全部同一級,有d4人一班,但逐個教,因為四個小朋友唔同level,學得快個個就繼續上,學得慢就學識先再上,邊種好d?

引用:我見有d係5-6人一班,全部同一級,有d4人一

原帖由 fmc 於 14-08-01 發表
我見有d係5-6人一班,全部同一級,有d4人一班,但逐個教,因為四個小朋友唔同level,學得快個個就繼續上,學 ...
4人一班逐个教的会否又嘈又哂时间?

學得快 4人
學得慢 1:1

引用:學得快+4人學得慢+1:1

原帖由 MrBeast 於 14-08-02 發表
學得快 4人
學得慢 1:1
為何1:1會學得慢?
很多朋友請外籍老師回來1對1教英文,他們認為這才有效

cherrieshum 發表於 14-8-2 23:38
為何1:1會學得慢?
很多朋友請外籍老師回來1對1教英文,他們認為這才有效

...
就是因為學得慢,所以1:1較有效。

我請左外籍老師回家同阿女主力英文會話,不過我女女一d都唔喜歡這種教學模式,她反而喜歡一大班人。不過我女女在家太活潑要找到一位夾到她的老師都幾難,用左一年私人老師,佢話唔要再請私人老師回家。其實個小朋友喜歡看英文書,佢地的英文增值速度好快,不過平日真係唔多講英文,我反而希望針對佢speaking那part, 但屋企附近真係無乜只針對conversation的course.

引用:我請左外籍老師回家同阿女主力英文會話,不

原帖由 scyauchris 於 14-08-03 發表
我請左外籍老師回家同阿女主力英文會話,不過我女女一d都唔喜歡這種教學模式,她反而喜歡一大班人。不過我 ...
我都擔心入讀中文小學,英文會話會退步

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+14-08-03+發表

原帖由 cherrieshum 於 14-08-03 發表
我都擔心入讀中文小學,英文會話會退步
要在校訓練英文會話,要入國際学校,不是一般的英小或英中。

Local 英小當然不能同國際學校比,不過國際學校不是個個人能負擔得到。我盡左自己能力可做到,其它真係睇阿女做化,不過阿女喜歡group就由她。我之前見有個同阿女一起上英文的女孩,她英文講得十分流利,佢都係來至中小的。

簽名被屏蔽