用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資/私校既中文程度
go

直資/私校既中文程度 [複製鏈接]

請問直資/私校既中文程度係米一般黎講無津校咁好?因為係米大部份家長都預左D小朋友第時出國讀書?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:請問直資/私校既中文程度係米一般黎講無津

原帖由 anglelala 於 14-08-01 發表
請問直資/私校既中文程度係米一般黎講無津校咁好?因為係米大部份家長都預左D小朋友第時出國讀書? ...
唔会淺,我覚得多數差唔多或較深

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

就算有學生轉校/ 出國, 都總有人繼續上dse, 3322無咁上下, 點向人交代

就算好多英小私校/直資...低年級都係中文教學為主的~~~

回覆:直資/私校既中文程度

我覺得直資同私校中文程度都唔會低,佢地都要保持學校質數嘛

thx all,因為有聽過某D直資同私校比較強調英文好,但係變左中文無咁著重

引用:請問直資/私校既中文程度係米一般黎講無津

原帖由 anglelala 於 14-08-01 發表
請問直資/私校既中文程度係米一般黎講無津校咁好?因為係米大部份家長都預左D小朋友第時出國讀書? ...
直私學校既中文程度比一般既官津校為高。

其實會唔會喺唔關學校既中文程度有唔分別,而喺俾小朋友如讀津校同私校、直資既家長群會有分別,而他們的教學理念同方向會有分別?

直資不清楚, 私校的中文程度可以很大分別,不能一概而論
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

有d直資中文小一做緊選擇題, 但官校要作短文.

回覆:anglelala 的帖子

唔一定架,有些私校/直資只係個別科目教快半年至一年,有些跟正常進度

我家有三寶

回覆 Heiheibebe 的帖子

其實喺個別學校啫,有啲直資小一已作文,小二開始個個星期寫周記!

回覆:直資/私校既中文程度

可能英文小學的中文會較英文差,我覺得不是直資/私校與津校的分別。

其實真是個別學校, 不能一概而論, 直/私/津也有水平高或低之分, 要睇邊一間學校. 只是津校大部份是用中小, 很多科都是用中文, 接觸得多自然會好些. 正如英小, 一般學生英文水平也會較好.
‹ 上一主題|下一主題