用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好 ...
樓主: 林品
go

急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好? [複製鏈接]

多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切,事实胜于雄辨,阿仔被
录取,我覺十分幸運及開心。不论入任何一間,一切都是新的开始,以
后的路還很長,莫论一時長短。我們刚入大海迷茫中,一切以學業为先
,在家庭未能支援時,选哪間对學業和将来发展更适合些?真心求教有
心人,多謝!

引用:++多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切

原帖由 林品 於 14-08-03 發表
多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切,事实胜于雄辨,阿仔被
录取,我覺十分幸運及開心。不论入任何 ...
兩間都係頂級男校,只從學業方面考慮,如果想將來多D選擇(ib and dse),選dbs.如果打算考dse,我會選ls,享受免费優質教育,加上全部同學考同一個試,大家一齊努力,學習氣氛會好D。

引用:可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选

原帖由 林品 於 14-08-01 發表
可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选中确是小兒幸運,但亦是靠自己实力考取,過足三関。在此只向各位 ...
你考中三插班?

It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two schools. From the replies, you know who is LSC parents and who is DBS parents.

If both boys schools offer a place for your son, I suggest you let him to pick his most favorite one.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

完全同意, 如果你覺兩間都好, 難以選擇, 就應該交给用家決定!
wbmom

引用:++多謝理解,多謝各位理性分析。一切的一切

原帖由 林品 於 14-08-03 發表
「在家庭未能支援時」--指$?你個仔是否全無補習插入DB?DB又為他提供學費全免?

林品 發表於 14-8-3 12:14
是否內地尖子? 如果家庭完全冇支援, 我覺得LSC會好D, 插班生要面對既除左學業, 仲有適應問題, DBS要比錢, 如果貴公子係拿獎學金, 拿獎學金都要一定既要求, 我就覺得唔好加重佢壓力.  再講DBS既最大優勢(對本人來講)係IB, 但IB不是想像中咁容易, 特別係你小朋友文靜又唔爭, 而你又完全冇家庭支援, 以我理解, IB只係讀書好係唔得既, 家庭, 環境既支援好緊要.  

ANChan59 發表於 14-8-4 00:36
It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two  ...
喺囉。F3仔都應該知自己想要d乜。

比較兩校的方法可以是觀察和談話。首先,你可以在校門口觀察兩校的學生。然後,你可以試試跟幾個同學談談(不用擔心,你可以道明來意,名校學生一般比較健談,也樂於分享),集中問你想知道的東西。有這兩類資料,你對兩校便有更深的認識。

ANChan59 發表於 14-8-4 00:36
It's difficult to compare these two schools in public, you better pm experienced parents of the two  ...
This is a good and workable method.  The advantages are easy, direct and, most importantly, it costs you nothing. The disadvantages are possible bias (e.g. not every parent really knows what their children is doing; teenage tends to talk about the good side and hide the evil side to their parents) and not everyone is willing to share.

回覆 林品 的帖子

你小孩應該是思考型, 小說話多做事.  什麼事都放在心裡. 人比較冷靜.  雖然運動音藝方面不算十分突出, 但成績突出足夠令兩校取錄.  對嗎?

LS和DBS都是很多家長夢寐以求的學校.

LS是一間津校, 無須付學費.  但係無IB課程.
DBS是直資, 要付昂貴學費. 如果選IB更付額外多學費.

你先考慮承擔學費風險的能力,  交通,  學校活動是否適合你小孩. 是否已打算將來去外國讀高中或留港讀大學, 才考慮是否選IB課程, 付高昂學費.  當然最重要你仔最喜歡那一間.   無論你仔不是主見的人, 他應該有感覺那間他比較喜歡.  除非你要為他作決定.  兩間他都不喜歡.  

我個人覺得如果承擔學費風險能力低, 交通方便, 車程短, 不一定要讀IB,  LS是一個好選擇.

其實你應把最後選擇權交回你仔.   不應事事由你幫他決定.   

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-8-4+00:36+It's+

原帖由 王家爸爸 於 14-08-05 發表
This is a good and workable method.  The advantages are easy, direct and, most importantly, it costs ...
From my personal experience, many parents are more willing to share in PM.

In EK, talking about elite schools will be judged or criticised by some parents all the time. In PM, they share deeper and more balanced views.

MacMa  Agreed!  發表於 14-8-5 15:19
王家爸爸  Yes, you're right!  發表於 14-8-5 14:21
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

123WING 發表於 14-8-5 13:26
回覆 林品 的帖子

你小孩應該是思考型, 小說話多做事.  什麼事都放在心裡. 人比較冷靜.  雖然運動音藝方面 ...
DBS唔條淨係要讀IB,唔讀IB,DBS都可以讀DSE嘅!現在係好像已發展到去DBS就好似一定要讀IB,唔讀IB就唔好選DBS,變成是性價比的考慮!

回覆:goodenough 的帖子

DBS嘅DSE呢幾年都唔多掂,如果唔讀IB我睇唔到點解要揀DBS,加上樓主又唔係靠音樂運動入,更加無理由揀DBS

siufu 發表於 14-8-6 00:54
DBS嘅DSE呢幾年都唔多掂,如果唔讀IB我睇唔到點解要揀DBS,加上樓主又唔係靠音樂運動入,更加無理由揀DBS

...

學校會因好的同學而得著,但同學唔會因學校而變差!我們會為華英、聖士提反、聖保祿、九華、等這些學校因為出了狀元同學而開心,同時,我們亦會為這班狀元同學不因來自傳統地區學校而變差感到鼓舞!好學生是你交成績給學校而不是學校給你成績,不是嗎?我都希望唔係,亦只有咁,才可將一入皇仁猶如中六合彩的神話延續落去!
與其紏纏在前人DSE的成績,倒不如從其他方面來選擇,包括用家的意願更來得實際!

回覆 王家爸爸 的帖子

引用:+本帖最後由+goodenough+於+14-8-6+02:12+

原帖由 goodenough 於 14-08-06 發表
講得十分有道理!非常贊成。

siufu 發表於 14-8-6 00:54

...
100% 同意!

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-08-05+發表Th

原帖由 ANChan59 於 14-08-05 發表
From my personal experience, many parents are more willing to share in PM.

In EK, talking about el ...
請問dbs要求學生甚麽成績才能讀ib?是否只收dbs學生升讀ib?或是要與外來生一齊interview?

懶羊羊 發表於 14-8-7 13:33
請問dbs要求學生甚麽成績才能讀ib?是否只收dbs學生升讀ib?或是要與外來生一齊interview?

...
http://www2.dbs.edu.hk/ib/index.php?sid=16

‹ 上一主題|下一主題