用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL 好唔好呀?
go

MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL 好唔好呀? [複製鏈接]

有冇讀緊 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL 的家長可以分享下好唔好?
好同唔好都分享一下吖~
同埋上小學係未有優先(何東家族創辦的學校)?
   3    0    1    0

I like MIlls very much.  I really like the environment and their 'learning through play' concept.  No writing until K2 is excellent.  The material is not as difficult as some other local schools too.

We picked another school in the end (but Mills was definitely right up there in our list).

No priority for primary schools as far as I know.

知唔知收生易嗎???
睇唔睇家長學歷水平?? 收入, 職位行業???
每見到這項就有點擔心... ...

回覆:miemie6 的帖子

我覺得易,都唔太覺佢地有在意家長背景

24/8有開放日+即場面試

因為是新校,收生先到先得。囝囝讀了兩個月,由一句英語都不懂/不肯說,到現在在家也常講英普。遊戲中學習,有做小食活動K2每星期五才寫中文生字。每星期派一本Oxford reading tree和一本中文書,星期五要口語告訴老師書本內容,要帶物品回校做show and tell

引用:+本帖最後由+jade_h+於+14-8-10+18:11+編輯

原帖由 jade_h 於 14-08-10 發表

因為是新校,收生先到先得。囝囝讀了兩個月,由一句英語都不 ...
之前有見過家長話,學校冇乜著重小朋友的紀律,例如坐好留心上堂,或許是因為外籍老師的文化背景與本地老師的文化背景有差異,所以本人很擔心這一點,更有家長說,學校覚得小朋友行來行去探索係優點添,唔會阻止佢地,由得佢地,所以怕佢地讀唔返傳統小學!你點睇呢?

引用:+本帖最後由+jade_h+於+14-8-10+18:11+編輯

原帖由 jade_h 於 14-08-10 發表

因為是新校,收生先到先得。囝囝讀了兩個月,由一句英語都不 ...
你是K1 家長or PN 家長呢?你小朋友返學後是否更加冇紀律呢?

小朋友行來行去探索係優點添 <-- absolutely right!

Kids should be curious and try to explore what they are interested in.  Pushing information to them is not an ideal way to learn in my opinion.  Learning through play is a natural way of learning.

Do you want a kid to open the mouth and wait when they are hungry?  Or do you prefer to see them go and find food when they are hungry instead?

我小朋友是從local school K2轉來的。local school一班三十人,當然不准周圍走。入mills後,老師鼓勵他多主動探索,兒子說要完成老師安排的task,便可有自由時間做喜歡的事,如看書,畫畫,玩玩具,但不可離開課室。老師不會替他們分組,要小孩學懂選擇自己喜歡的事。

我覺得mills有教紀律,不過會按年齡而作相應要求。若要求pn也要坐定定,其實是不符合小朋友的天性。k1-2有實際的東西學,老師亦會要求坐好和專心。兒子說有一天他上課談話,結果老師不給他奬勵貼紙。有次他改歌詞唱,老師會惡點要他停止。

個人認為,學校紀律太嚴,孩子會容易緊張不安。小孩學懂尊重別人,尊重權威便已足夠。

THANKS 大家的分享~
我都報了名open day + interview,睇下小朋友覺得如何先~ hehe.. ....

有沒有MILLS PLAYGROUP 的用家?  感想如何?
請給點意見。
我見佢報名表上寫明要比$500預留下期嘅位,如退出是書面通知,又比錢衫同買圍裙。咁多費用,以playgroup 質素來計,值嗎?

回覆:jade_h 的帖子

噚日參觀左open house,我都考慮梗俾我小朋友讀呢間PN(因為龍年細B,14年無一間收佢PN,我住油塘的),之後看情形再考慮俾佢考其他local學校k1定繼續讀。但又無諗住俾佢升國際小學。性格上我相信佢係比較適合讀國際學校,多過local學校。但又擔心接唔上local幼稚園的課程,想問下當初點解會由local kinder 轉mills嘅?

回覆 kakakatam 的帖子

你知唔知幾時知結果呀?? in完唔記得問。

真係先到先得?? 我in 2:40 係未都大機會呢??
如果係就唔再搵其他學校喇~ haha... ... ... (真係賴媽媽)

interview 昨天已有結果, 我有PN offer , 會考慮, 呀仔在維記上緊PG, 未知維記會否收他PN。

即係唔收我阿女囉~~~ 我未收到呀!!! (失望)

回覆:miemie6 的帖子

你個女幾大呀?報今年定下年呀?今年pn好似都仲有位,照計佢地都收得幾鬆嫁,或者你聽唔到電話啦,自己打去問啦!

回覆 miemie6 的帖子

你要打去問, 末寄信

i went to the Open Day too...quite like the environment

問了喇~ 佢話依一兩星期會e-mail給家長,無論收唔收都會通知!!!
唯有等下啦~

我報15-16 pn ga!! 希望有機啦~~
‹ 上一主題|下一主題