用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問自行是否只能選兩間呢?
go

請問自行是否只能選兩間呢?

係呀
隨遇而安

引用:係呀

原帖由 crispin 於 14-07-29 發表
係呀
請問如果收咗, 係咪要學生去註冊先作實 ?

王家爸爸  放榜後才要去註冊  發表於 14-8-6 23:09
himhim0502  7月放榜先知架  發表於 14-8-6 14:37

如加埋體藝, 就可以報3間津貼學校, 私校同直資就無限

himhim0502 發表於 14-8-6 14:37
如加埋體藝, 就可以報3間津貼學校, 私校同直資就無限

係非參與派位直資就無限

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

LIZTZE 發表於 14-7-29 13:32
其實你心儀只有一間官津學校的話,你還可以只選一間的。

王家爸爸    發表於 14-8-6 23:06

就算自行選了心水學校,但有學校係揀人見,請問點先知佢揀人條件,是否要自己逐間查問?

bbforever 發表於 14-8-6 23:17
就算自行選了心水學校,但有學校係揀人見,請問點先知佢揀人條件,是否要自己逐間查問? ...
不用費時逐間查問,學校會將收生標準和各項佔分比例上載於校網。大約在12尾開始可留意心儀中學校網。但若有興趣直資的,請於十月左右開始就要留意校網有關公佈,直資一般會早一點有通告。

bbforever  Thanks  發表於 14-8-7 10:50

引用:Quote:LIZTZE+發表於+14-7-29+13:32+請問自

原帖由 goodenough 於 14-08-06 發表
其實你心儀只有一間官津學校的話,你還可以只選一間的。
真實我有諗過自行只填一間b1a學校,是否很儍?真係諗到頭爆!又好似好冒險咁

熙媽媽  非呢間不入?  發表於 14-8-7 07:36

austism 發表於 14-8-6 23:26
真實我有諗過自行只填一間b1a學校,是否很儍?真係諗到頭爆!又好似好冒險咁

...
有一間學校年年都令有些家長頭痕。有時都要學懂催眠自己,令自己唔會覺得傻才可以作決定!

回覆:請問自行是否只能選兩間呢?

我識人一間都唔報,嚇傻老師及校長,以為家長搞錯,多次解釋玩法,最後又抽獎抽到入B1C中學。

最搞嘢是爸爸從事教育,私直一間都冇報,真係寫個"服"字俾佢!

王家爸爸    發表於 14-8-7 09:19
Yanamami    發表於 14-8-7 07:48
熙媽媽  佢太太都好信得過個老公。   發表於 14-8-7 07:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:Quote:austism+發表於+14-8-6+23:26+真實我

原帖由 goodenough 於 14-08-07 發表
有一間學校年年都令有些家長頭痕。有時都要學懂催眠自己,令自己唔會覺得傻才可以作決定! ...
你講邊間

醒目開學勳章

引用:我識人一間都唔報,嚇傻老師及校長,以為家

原帖由 ANChan59 於 14-08-07 發表
我識人一間都唔報,嚇傻老師及校長,以為家長搞錯,多次解釋玩法,最後又抽獎抽到入B1C中學。

最搞嘢是爸 ...
佢係懶去交表定點?

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-08-07+發表我

原帖由 小木偶媽咪 於 14-08-07 發表
佢係懶去交表定點?
他說命裡有時終需有,命裡無時莫強求!

他有時間及知識㗎。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請問自行是否只能選兩間呢?

熙媽媽  非呢間不入?  發表於 3 小時前

又唔係,但由於我同我先生都很喜歡這間學校的graduate, 有禮有自信又乖加上英文好好,所以好希望小女可以升讀。

都係唔好諗住先,比心機考好呈分試再睇下有冇資格只填一間自行

goodenough 發表於 14-8-6 23:25
不用費時逐間查問,學校會將收生標準和各項佔分比例上載於校網。大約在12尾開始可留意心儀中學校網。但若有 ...

有些直資9月已出申請資料, 如dgx