用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? ...
go

有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? [複製鏈接]

如果只係讀SJACPS, 梗係年年都去其它一線學校試下考插班啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

插班入小二應該易過去考小一. 考小二起碼有一個較明確準則: 過咗筆試先, 考小一, 你跟本唔知點解唔收你個小朋友

manmanchubb  agree  發表於 14-7-31 22:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

喜樂果子 發表於 14-7-31 15:39
我既目標唔係一定要一線學校, 所以我應該唔會咁樣轉校法, 不過我相信小朋友同家長都付出不少, 所以最後可上 ...
我一向反對重讀/留班係為咗去考學校.

無話讀邊間學校就一定得, 亦無話讀邊間學校就一定唔得, 任何學校都可以出到叻學生

講真, 讀12年書, 留班機會大把, 何必要自己投降?

萬一攪到個仔/女成2X歳都仲讀緊中學, 咁仲大鑊

joyce10142003 發表於 14-7-31 16:32
回覆 hkpapa852 的帖子

你的意思是如派了全區最差你到會接受, 在一間各方面都有問題的學校接受教育, 但這 ...
作為家長, 當然係為孩子作最理想的安排, 派唔到心儀的學校, 盡加去叩門是應該的.

我反對的是, 只為了入某些學校而要孩子自行留班.

joyce10142003 發表於 14-7-31 16:55
回覆 hkpapa852 的帖子

已經叩咗20間二三線都3-5百幾人考得8個位, 都話衰神上身冇間收可以點呀?你教 ...
明白叩門失敗家長既心情..... 但請問你叩咗幾D二三線學校?

但我見你叩過個D學校:
LS
九龍塘基華
黃埔宣道
奉基
紅馬
協和
何壽南......

無一間係我心中既2,3線囉......

喜樂果子 發表於 14-7-31 17:27
好老實講, 20幾歲仲讀緊中學又誇張D, 我相信如找到合適既學校加埋家校合作, 留班應該唔會係經常發生既事,  ...
有冇問過亞仔/女願唔願意讀多年小一?
‹ 上一主題|下一主題