用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 奧數資料問題
樓主: AhiruNoPekk
go

奧數資料問題 [複製鏈接]

我見LS, DBS, YW 等小學呢幾年都攞好多奧數獎, 相信佢地中學部都會睇啩。

王家爸爸    發表於 14-8-16 23:14

kayeetoby 發表於 14-8-13 03:36
好多人都會話奧數對升中作用唔大,但無可否認的是很多神級中學都會派學生到所謂細型比賽中出賽,而某些中學 ...
在我心目中, 學奧數的一群, 都係數學比較出眾的學生, 我女數學好差, 所以我從來冇諗過比佢學.
前排跟一位數學比較叻的朋友講開我女的數學問題, 認為我女本身唔怕數學科, 只係唔鍾意用腦諗野, 佢叫我訓練佢多D 用腦. 事實上, 我女真係冇咩思維, 剛剛見到你寫你仔學左之後, 思維好左, 所以想請教大家, 如果一個本身數學唔叻的人學奧數, 會唔會令佢變左害怕數學?

謝謝!

回覆 mimi1102 的帖子

我有2個小朋友,大個一個3年班時亦不見得好,數考亦只有70~85分,到小四可能老師既原因,進步到9字尾,繼而老師推薦入奧數班,而又好感恩的是至今9月升中前數學科還可保持9字頭,奧數比賽又有獎而細個一個準備升小四,數科考試只有7字頭,亦沒學奧數,但見哥哥會參加比賽,佢又想參加的心態要求我幫佢報,心想,唔好玩啦,你已好差,又冇學過,唔好啦!但佢同話我都想去比賽,我就幫佢報奧協既比賽,但最後三項都有獎,當然三個都唔係好叻,只等三等和銅,不過最後佢既考試分數都冇提升到,都係係個一個數位
抱歉!因我2個小朋友,有2種結果,所以我答你唔到,會唔會有進步

kayeetoby 發表於 14-8-26 02:37
回覆 mimi1102 的帖子

我有2個小朋友,大個一個3年班時亦不見得好,數考亦只有70~85分,到小四可能老師既 ...
多謝你回覆

leo.cheung_leo 發表於 14-8-29 13:17
其實奧數並不艱深(初中或以下)
小學奧數重視思考,透過轉換角度,解決一些一般來自band one 中學的高中生也 ...
多謝你回覆我!!
我冇諗過我女學完奧數可以披金戴銀, 只係想佢多D 動腦, 數學科唔好墊人底我已經好高興, 等我都睇下屋企附近有冇得學先...

謝謝!

CPLA 發表於 14-8-16 17:29
我見LS, DBS, YW 等小學呢幾年都攞好多奧數獎, 相信佢地中學部都會睇啩。
得獎應是對訓練/學習成績的肯定, 但很多時變了是家長幫子女去爭取獎項給學校吹噓 不是學校教出來 的學生的能力。

又一個本未倒置的例子, 嘆!

回覆 leo.cheung_leo 的帖子

Leo, 你好!

請問如果一位小二學生 (已自學到分數及小數計算) 想開始學奧數 (奧數接觸過, 知道是和校內課程不一樣), 請問應從那方面入手學 ?

小二去 "奧數學校" 學, 師資好嗎 ? 有冇其他選擇 ? 請指教, 謝謝!

‹ 上一主題|下一主題