用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無良琴行騁五級的老師教樂器
樓主: ca-c
go

無良琴行騁五級的老師教樂器 [複製鏈接]

其實我朋友都係五級開始就在琴行教琴, 一路教琴一路自己再繼續考上去.  不過唔夠六級, 佣就拆得少啲, 同埋只會教初學的小朋友.  不過都係十年前的事了, 我女都係跟琴行學, 我都冇問老師幾多級琴, 第一個老師有點HEA, 成日同佢傾偈玩, 而家呢個老師就嚴好多, 都見到亞女唔同咗.

回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

以前5級琴的確已經可以教初學嘅小朋友,今時今日教bb音樂班都有演奏級。情況同其他學歷一樣,現在做sales嘅都有degree。

ca-c 發表於 14-7-29 09:30
回覆 austism 的帖子

我唔係話要個演奏級或者好勁學歷的老師,演奏級是接待姐姐講的,我只係擔心老師半桶水, ...
有無即時反映? 不過位接待姐姐一定唔認講過的。一次要交幾多堂學費? 好似柏X咁, 一交就18堂, 真係唔學好心痛。

回覆 kennyklt 的帖子

吾係講笑,有d teller原來係 u grad。

我小朋友係通利學琴和小提琴,我有時等佢,聽d家長報名學,真系多數知關心係男人教,定Miss教,無也聽過問學歷。

我幫女報時,隨口問過,都係8級或演奏級。

最怕學壞手勢,我就會在其他地方找新老師,再要求退款。
退不到錢事少,花時間學壞事大,到遇到好老師,可能頭一兩個月只用來改姿勢!

回覆:ca-c 的帖子

長笛五級好易考,小女P6已經七級,莫非已經可以去教小朋友?真心覺得五級未夠料去教人囉

austism 發表於 14-7-28 23:54
一堂幾$?如果你有要求,老師要大學畢業,主修音樂,最好係外國讀,咁最少$700 for 45分鐘一堂,我朋友最貴 ...
又唔洗~~我女老師收$450/hr(grade8)o者~~浸大音樂畢業,都教左笛好多年。

引用:回覆+Isaacmommy+的帖子 所以我覺得間琴行

原帖由 ca-c 於 14-07-29 發表
回覆 Isaacmommy 的帖子

所以我覺得間琴行無良囉
我好奇你如何得知老師得5級?

ca-c  我仔問老師,老師自己講的   發表於 14-7-30 12:34

引用:話時話,+我個仔一年內轉在3-4個導師.+是導

原帖由 Chris852 於 14-07-29 發表
話時話, 我個仔一年內轉在3-4個導師. 是導師流失, 我都想轉第二間琴行.
係琴行教,通常係兼職老師,如全職教的,有更好的工作(如私教,學校) 就一定放棄琴行工作。兼職又未必長做,所以流失一定快。倘若老師學歷高又教得好,就更加唔留係琴行。

我覺得琴行真的很不道德,它需要清楚及有責任告訴家長老師的資歷或級數。阿女學琴那間琴行,八級和演奏級的老師收費都不同。

回覆 little_yolky 的帖子

不是"柏x" , 是"x威"

penguin_chick 發表於 14-7-29 13:17
最怕學壞手勢,我就會在其他地方找新老師,再要求退款。
退不到錢事少,花時間學壞事大,到遇到好老師,可 ...
我就是怕呢樣嘛

CX111 發表於 14-7-29 16:55
長笛五級好易考,小女P6已經七級,莫非已經可以去教小朋友?真心覺得五級未夠料去教人囉

...
你阿女學左幾耐/幾歲考5級?

回覆:ca-c 的帖子

佢考2、4、7級的!P2考2級,P4考4級+5級樂理,P6考7級!

cherrieshum 發表於 14-7-30 12:00
我覺得琴行真的很不道德,它需要清楚及有責任告訴家長老師的資歷或級數。阿女學琴那間琴行,八級和演奏級的 ...
我認為琴行即使人手不足,對請老師應要有一定的要求,既然他騙我話老師是演奏級,咁即是佢地琴行都覺得演奏級才可教小朋友啦,咁請唔到人或想低薪請低學歷的老師就應該同家長講嘛,騙人就十分不當。

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-7-30+12:00+

原帖由 ca-c 於 14-07-30 發表
我認為琴行即使人手不足,對請老師應要有一定的要求,既然他騙我話老師是演奏級,咁即是佢地琴行都覺得演奏級 ...
快去其他琴行學琴,我認為至少7紙才有資格教琴

引用:Quote:原帖由+ca-c+於+14-07-30+發表我認為

原帖由 cherrieshum 於 14-07-30 發表
快去其他琴行學琴,我認為至少7紙才有資格教琴
7級

CX111 發表於 14-7-30 12:56
佢考2、4、7級的!P2考2級,P4考4級+5級樂理,P6考7級!

你阿女小學生都高級過我仔的老師佢仲要係剛剛今個月先出來教的,完全沒經驗,天啊!
呢間咁嘅琴行....唉.....大家小心啦.....

上星期嗰堂,阿仔話老師成日掛住落堂,仲心急過我個仔..........
‹ 上一主題|下一主題