用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: manman4427
go

九龍塘聖家 [複製鏈接]

回覆:nancy_city 的帖子

不過我真係抱住讀吾到就轉校既心態...
我女仲要係細女...擔心!

回覆 marie貓 的帖子

真係好無奈...
細囡仲係低年級,加上佢性格比較細個,未見到有大問題

大囡會講唔鐘意某個老師,覺得某啲功課好重覆,但又無特別講開唔開心,或者係我哋全家人都疲於奔命咁趕功課,根本無時間去問

回覆:cat2010 的帖子

陰公...我都驚㨂錯學校要佢辛苦
我就一個心態係讀到就讀 讀吾到轉校
不過宜家真係好多功課係家長幫手做先完成到..我朋友直情幫個仔finish埋d無謂功課 無謂傷感情!

回覆:QQfishma 的帖子

1mm 真係好吾reasonable
如果係我,我諗我會打去問老師乜事?

我都想貼張圖上嚟, 但有啲怕俾人認到阿囡啲字跡秋後算帳...

梗係吾好post...不過你講完我尋晚發夢,夢見個女返學吾開心...有d擔心

喺小一選校嗰邊有類似topic, 或者可以去睇吓做個參考

回覆:九龍塘聖家

Thx...其實我之前冇了解過呢d相關意見...都好一面倒係好學校..個底打得好...等我再深入了解下...

呢啲嘢真係好買樓咁,要貨比三家

Del del

引用:不過我真係抱住讀吾到就轉校既心態... 我女

原帖由 marie貓 於 14-12-09 發表
不過我真係抱住讀吾到就轉校既心態...
我女仲要係細女...擔心!
你女兒現有讀緊聖家?

今年31/1 - 1/2有60周年開放日, 大家自己去參觀一下感受一下http://www.holyfamilykt.edu.hk/

回覆:rainrain613 的帖子

我女未呀 今年黎緊讀p1 會去參觀下...比個女感受下間學校

看見有關評論,自己是小學畢業生家長,發表一些個人體驗。如果只計算功課數量可能有點多,但是要計算實際完成功課的所需時間,和當中是否全神專注做功課。學校已經計算,不用擔心工課量過多。自已女兒在小學六年內沒有發生這情況,同學們也只有少數(全級2-3人)有此問題。學生們都喜愛大部份老師。當然,有些老師較嚴格不受小朋友歡迎,請明白這都是為小朋友好,打好基礎。否則如何應付B1中學要求。其他學校都有同樣情況。我只知道競爭入這小學的人,近年急速增加,當然之前已經是很多人爭。

直屬聖家中學是一所對外較為低調的學校,外界對她所知不多。收外校生學位不多,機會率較低。由於收部份是直屬小學BAND2生和部份直屬小學BAND1生轉入神級中學,但中學成績與全收BAND1學生的中學相約。可以推斷此校的學生增值能力如何。
再補充一些資料,直屬小學一些學生去了神級中學,但有些同樣能力或成績學生則留在直屬中學;中學畢業生有些是入大學神科。只是較少對外宣傳,這是學校風格。個人意見,此中學已有足夠空間讓優秀學生發揮,特別資優除外。
小朋友如果成績優異,可以進一步到入神級中學或留在直屬中學。普通學生也有很大機會升上BAND1直屬女子中學。這是很多家長求之不得的安排。當然,最後還是需要小朋友成績配合,否則家長再多的安排也是徒然。

回覆:Freemanlkw 的帖子

我在聖家中學畢業
好少功課,沒有壓力,所以能夠中四已有充足的時間去讀中五的書

同學們相處融洽,學生檢樸(我那個年代)
中文程度理想
英文的語言環境略遜於神級學校

本人在零壓力下,都有幸讀到所謂神級的學系

TwinWong  師姐, 好叻叻  發表於 15-3-27 16:03
‹ 上一主題|下一主題