用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試考ABC
go

面試考ABC [複製鏈接]

知道有d學校面試考小朋友a-z..1-10,我教極我女都唔識,真係唔知應該點教。。好苦惱。。而佢又睇心情講野,愈叫佢講佢愈唔講。。好灰心又好擔心呀。。

6    0    0    0

shana_tsun 發表於 14-7-24 20:00
知道有d學校面試考小朋友a-z..1-10,我教極我女都唔識,真係唔知應該點教。。好苦惱。。而佢又睇心情講野, ...
面試PN都要考呢D了。

盡力教小朋友就係,始終個個小朋友有自己的時間表,急吾嚟的。

同埋即使小朋友識,去到現場,佢都可以吾出聲...所以無謂太憂心。

引用:Quote:shana_tsun+發表於+14-7-24+20:00+知

原帖由 hoihoima 於 14-07-24 發表
面試PN都要考呢D了。
下。得果一歲識鬼咩。。。痴線架?邊間pn?

liammama  i mean有好多都識  發表於 14-7-25 01:52
liammama  i mean有好多都識  發表於 14-7-25 01:51
liammama  考就未必考,不過一歲小朋友,有   發表於 14-7-25 01:50
liammama  考就未必考,不過一歲小朋友,有   發表於 14-7-25 01:50

引用:盡力教小朋友就係,始終個個小朋友有自己的

原帖由 Jane1983 於 14-07-25 發表
盡力教小朋友就係,始終個個小朋友有自己的時間表,急吾嚟的。

同埋即使小朋友識,去到現場,佢都可以吾出 ...
但直頭唔識可以點算呀。。而家要求禁高。。我真係壓力爆煲喇。。

回覆:面試考ABC

回覆 shana_tsun 的帖子

用吾同方法,或者係遊戲形式啓發佢,睇得多、試得多,佢慢慢就領會到。
吾好只係瞄準interview,係吾係你都要教佢ga啦。望實考K嚟教佢,好辛苦,睇長線。

小女21個月。。能力各樣比同齡小朋友差好多。。詳情見我舊post。佢對認字真係好無興趣,專注力好差,我教佢字用到好誇張既方式,佢先肯望兩眼,叫佢跟住讀。都係膚衍著用bb話跟你hea住讀。。之後就自己中意點玩就點玩。。唉,好灰心。各位成功既媽咪可否教下小妹應該點教呀

引用:今年in咗6-7間九龍塘名幼都無考過數字同ABC

原帖由 rgalc 於 14-07-25 發表
今年in咗6-7間九龍塘名幼都無考過數字同ABC. 聽過民生會考
民生係我target...

引用:今年in咗6-7間九龍塘名幼都無考過數字同ABC

今年in咗6-7間九龍塘名幼都無考過數字同ABC. 聽過民生會考
請問可否分享下你in既名幼大概教d咩喔?

引用:顏色同圖案配對必考,要努力練習 +

顏色同圖案配對必考,要努力練習
顏色要小朋友答出咩色嗎?我女有時認到,好多野都係認到,識玩,識比你,但唔識講/唔肯講。圖案配對即係手抓板果d??謝謝你

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-07-25+發表顏色

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-07-25+發表

會要小朋友答乜嘢顏色。有D問生果名稱加顏色。圓案要放入箱,如星形,三角形,小朋友要就啱位先放得入。考 ...
哦。。我女識認生果同兩隻顏色。。但就唔識/唔願講囉。。放唔同形狀入去果個佢做得最好因為唔洗講野,其實平時佢好多野講,bb話,係唔知點解一叫佢講就唔中意講,就算識都唔講,更惶論唱歌了

引用:另外自己姓名同日常生活用品名稱都係大熱問

另外自己姓名同日常生活用品名稱都係大熱問題。KV會考埋唱歌。
呢啲我女識,反而顏色形狀教極都唔識。唱歌好睇心情,唱幾句都ok, 成首只係唱到abc歌,但有時會唱少咗一段。

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-07-25+發表今年i

原帖由 shana_tsun 於 14-07-25 發表
民生係我target...
你女係細龍b?想考民生有難度,而且佢地考a-z, 1-10呢樣嘢好多人都知,而好多大b都做到。所以唔好咁大期望咪仲開心,k1壓力就咁大點捱到小學?

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-07-25+發表

原帖由 phoebewong123 於 14-07-25 發表
你女係細龍b?想考民生有難度,而且佢地考a-z, 1-10呢樣嘢好多人都知,而好多大b都做到。所以唔好咁大期望 ...
所以我禁灰。。難道細b就無好學校嗎?睇到樓上有家長仲話一歲已經好多bb識abc...我先更擔心我女。。上過面試班。同班的同學差不多大個個叻過佢。。你明白我的憂慮嗎

原帖由 phoebewong123 於 14-07-25 發表
你女係細龍b?想考民生有難度,而且佢地考a-z, 1-10呢樣嘢好多人都知,而好多大b都做到。所以唔好咁大期望 ...
無錯仲要係龍b,唉!其實平時佢幾醒目(言行舉止睇得出),但真要專心去學,佢完全無耐性,唔專心,係極活躍型!我都唔想比太大壓力bb同自己,但社會迫住又可以點?

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+14-07-25+

原帖由 shana_tsun 於 14-07-25 發表
唉所以我禁灰。。難道細b就無好學校嗎?睇到樓上有家長仲話一歲已經好多bb識abc...我先更擔心我女 ...
我明,但點解唔退一步諗下,讀到名幼又點?讀唔到又點?其實冇乜大不了。真係好心儀民生就下年做超大b,不過都唔guarantee 一定收。
如果目標係好的小學中學,仲可以自己慢慢培育,而家只係開始。小朋友未去到嗰個stage 只可以從旁協助,唔好畀咁大壓力自己

gingerrice  Totally agree  發表於 14-8-2 12:49
esmetam67    發表於 14-7-25 11:40
‹ 上一主題|下一主題