用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教: 有關澳洲大學
go

請教: 有關澳洲大學 [複製鏈接]

請教有經驗的媽咪: 有關澳洲大學The University of Queensland 的 homestay 經驗。因呀仔還差幾個月先18歲, 所以要住homestay 而我想知多D這方面的資料, 感謝!
   2    0    0    0

Homestay 好。有人管時管刻。同可讓你仔要習慣同人相處溝通。佢哋唔會家家有無限上網。會快學獨立,同埋識照顧自己。唔係咁容易做到homestay, 要求幾高架。最主要教小朋友唔好咁物質同會更加珍惜家人。而且安全。其實香港比起好多外國國家都安全。係外國住homestay 屬安全。

路過,見內容合post 上來一看╴有冇人會去澳讀書...有既大家可以係到交流下..去到個到其實幾悶下  華人都幾多下 分分鍾你普通話仲進步得快過英文  如果大家去到個到讀書係要學校安排既宿舍 咁你預左要少用d電腦 因為大部分都有流量限制 少既就6gb 10gb一個月 多就50gb一個月 所以如果你係宅男宅女 咁就gg得 homestay就還可以 有d有流量控制有d就冇 如果你係包3餐個d 通常要你自已煮早午兩餐 晚餐佢煮 而且大部份homestay都係住市郊 所以番學坐車大既要15至30分鍾 如果夠18歲 你就可以自已出黎租屋  但你記住租屋個時要小心d 唔好因平就去住 因為無論係city or suburb 都有治安唔好既地方 仲有室友好唔好亦係一個問題(所以建議先係homestay住一兩個月 熟習下d環境 再識幾個朋友齊合租  你就要預左會悶 因為真係冇野玩 除左做運動 但消費方面係澳洲各大市黎講算低

多謝大家share 經驗呀!  因為始終都是心掛掛, 呀仔出門就後就幫唔到佢手!甘我仲想問, 去澳洲Queensland 可不可以帶公仔麵 (如:福米, 福麵) 果D?
謝謝

引用:多謝大家share+經驗呀!++因為始終都是心掛

原帖由 Karson91 於 14-07-29 發表
多謝大家share 經驗呀!  因為始終都是心掛掛, 呀仔出門就後就幫唔到佢手!甘我仲想問, 去澳洲Queensland 可 ...
They do sales those instant noodle in Australia.

申請homestay學校有張表要塡寫,你可以寫要求啲乜嘢,不喜歡甚麼,學校就會揀最接近你要求homestay俾你;我个仔上年就係咁揀揀咗个好好homestay.

Hi Karson91 ,澳航機票係澳洲顆邊買平過香港,你上網睇吓.

thank you 大家的提點呀!我仲想知,是自己帶即食麵過關是否可以? 而寄又得唔得?
仲有簡homestay 是否都是澳洲人family 好D?  
Queensland 果邊興唔興踩單車返學?
十分感謝!

即食麵阿仔就無帶,佢話當地買都唔係好貴,只係帶咗的零食,記得唔好帶有肉類蛋類食物過關,在機上塡寫申報紙時寫番帶咗乜嘢零食,海關見到你有申報而可能有些食物是不可以出境的話,佢只會抽起唔會罰你錢,阿仔話同學住得近學校是會踩單車返學,而我个仔住得遠就要搭校車返學

Hi Karson91 ,你是不是現在先搞个仔去澳洲讀書?幾月份飛過去?我个仔係Ipswich 區度住同讀緊11班,初時仲諗住呢區近住University of Queensland ,點知佢話homestay brother返University of Queensland 要揸車去火車站再轉車先到大學,所以你揾homestay時問吓agent屋企同學校距離有幾遠?因為我个仔好鍾意佢哋唔會搬喎

回覆 patlychan 的帖子

Hi patlychan,呀仔是先讀certificate IV再上UQ的year 1,現在找到accommodation了!想問下在brisbane的巴士會唔會好耐?而由Hamilton 去Boundary st,Spring hill路程遠嗎?交通如何?果區治安好嗎?
Sorry我好多問題, 感謝!

sorry顆區我都唔清楚,我只知搭巴士要等好內,你个仔出年1月讀證書課程?升大1可能同我仔做同學.係呢 Karson91 點解你个仔讀證書課程?唔揀foundation
課程?因為我見好多人都係揀foundation介上大學.

回覆 patlychan 的帖子

這個certificate 其實同foundation 差唔多, 都是讀完上year 1.

回覆 Karson91 的帖子

你個仔其實是不是讀完IES的foundation上UQ?
我個女都拿了IES的offer,請問你覺得IES的foundation怎樣?

我兒子剛在IES讀了一個月,他說都跟得上。上課時間亦不用天天全天上的,不錯呀。

那邊搭巴士很方便,只要買張go card。巴士班次亦很密,很準時,下載個translink, 你便可知道如何搭巴士了。我剛上月跟兒子過去兩星期,跟香港差不多。當然巴士不一定都你要的門前啊!

機票,星航最平,早半年訂,比其他平一半,但要在星加坡轉機,但好方便。

smartyou  認同!我也是這麼轉  發表於 14-8-16 20:56

stellaygf2996 發表於 14-8-15 15:57
機票,星航最平,早半年訂,比其他平一半,但要在星加坡轉機,但好方便。 ...
太好了,終於有人是一樣讀IES了!

你的意思是在星航訂1年的來回學生票嗎?原來要早半年訂的嗎?但是要轉機,好像很麻煩耶。。。

請問你的孩子是住homestay還是學生宿舍?

請問學校的老師nice嗎?你的孩子是讀哪科的?

不好意思,有很多問題呢?

stellaygf2996 發表於 14-8-15 15:52
我兒子剛在IES讀了一個月,他說都跟得上。上課時間亦不用天天全天上的,不錯呀。 ...
Hi stellaygf2996, 請問你是經 agency?還是自己直接聯絡大學的呢?
如是經 agency ,可否 pm 你的 agent 給我?
梁媽媽

回覆 annew1128 的帖子

我是早半年訂學生機票,會較平和可以改期,行李亦可帶多一件。轉機不煩的,比起之前兒子去美國轉機感覺好很多。同一個候機樓,行十分鐘便可以。如你選晚上八時那程機,去到Brisbane是第二天早上十時半,這時間不錯的,一睡醒便到。
我幫兒子選了在southbank南岸的urbanest. 是一所全棟都是學生住的宿舍。因我兒子在美國時慣了自已住,所以不愛住homestay.
學校的老師,兒子沒說什麼,應可以吧。我兒子本是讀BM, 現在改了讀commerce.
‹ 上一主題|下一主題