用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Johannes vs Boxhill MOS , 依家轉嗎?
go

St Johannes vs Boxhill MOS , 依家轉嗎? [複製鏈接]

一真只有SJC  am offer 及付了學費、什費同校服共$7000, 但剛收到Boxhill interview, 正在考慮去不去面試。

兩邊學費相差200元左右而已, boxhill 冇什費, SJC $3000 一年
, 但考慮2yrs 搭校車,真是有点猶疑。

K1 我會再試考Shatin and MOS 區學校,!

頭痛中, 各位JM 可否俾意見!

0    0    0    0

where do you live?

Ma On Shan  

回覆:St Johannes vs Boxhill MOS , 依家轉嗎?

同你一樣  不過我係火炭 joyful, 前幾日in 完boxhill, 有offer 既話都唔知點算

回覆:St Johannes vs Boxhill MOS , 依家轉嗎?

你問清楚聖若望有無校車先

回覆:asterrandy 的帖子

引用:同你一樣++不過我係火炭+joyful,+前幾日in+

引用:一真只有SJC++am+offer+及付了學費、什費同

原帖由 asterrandy 於 14-07-24 發表
一真只有SJC  am offer 及付了學費、什費同校服共$7000, 但剛收到Boxhill interview, 正在考慮去不去面試。 ...
我有Boxhill offer + York offer。本身係york交左$$。最後擔心太細坐校車。所以最終揀番mos boxhill。下年k1先出九龍讀

引用:一真只有SJC++am+offer+及付了學費、什費同

原帖由 asterrandy 於 14-07-24 發表
一真只有SJC  am offer 及付了學費、什費同校服共$7000, 但剛收到Boxhill interview, 正在考慮去不去面試。 ...
我有Boxhill offer + York offer。本身係york交左$$。最後擔心太細坐校車。所以最終揀番mos boxhill。下年k1先出九龍讀

回覆:fathaha 的帖子

Boxhill mos offered am or pm?

回覆:immaculateheart 的帖子

老公怕細B搭校車

回覆:asterrandy 的帖子

Boxhill am offer

asterrandy  如果係am, 都比較好呀!
恭喜!   發表於 14-7-25 18:05

醒目開學勳章

好簡單,如果你好鍾意外區嗰間學校,就算今年唔讀,出年K1都仲要報,好想讀,咁就N班入去讀
否則,我睇唔到有乜嘢咁緊要,要出城返學!

當年住烏溪沙,一心讀康傑,無報其他學校,就連火炭樂基都唔去報!結果俾個friend話我,如果出年都係想讀某九龍KG,佢有N班就去試試,報下又唔駛一定去讀嘅~
就咁,阿仔就開始咗佢4年嘅出城返學生涯...

asterrandy  小朋友PN時坐校車辛苦嗎, 要幾耐   發表於 14-7-25 18:07

醒目開學勳章

小朋友pn初時係爸爸帶返學,工人接放學
之後細b出世前開始校車放學,大約45分鐘到
之後K1有時坐校車返學,大約30分鐘

asterrandy  thanks kerkermui... it sounds    發表於 14-7-26 11:49

kerkermui 發表於 14-7-25 16:41
好簡單,如果你好鍾意外區嗰間學校,就算今年唔讀,出年K1都仲要報,好想讀,咁就N班入去讀
否則,我睇唔到 ...
我想問,你結果讀左邊間?我係住mos,但又好掙扎好唔好出去讀。已有mos、shatin同klt學校offer。

kerkermui  我兩個小朋友都係讀KM嘅   發表於 14-12-3 13:35

醒目開學勳章

Cigaretteyip 發表於 14-12-3 12:57
我想問,你結果讀左邊間?我係住mos,但又好掙扎好唔好出去讀。已有mos、shatin同klt學校offer。 ...
其實你要諗嘅嘢好簡單,讀4年,接唔接受到?

SJC 係咪名幼,(等同km, Victoria , st cat) . 如係,我會出城讀

kerkermui 發表於 14-12-3 13:35
其實你要諗嘅嘢好簡單,讀4年,接唔接受到?
我都接受到出去讀,但我依嫁九龍果間都係傳統叫有0的名0既學校,又唔算名幼,我唔知值唔值得早一年出去讀。如果入到好有名果0的當然唔駛諗,一定出去讀。

醒目開學勳章

Cigaretteyip 發表於 14-12-3 15:43
我都接受到出去讀,但我依嫁九龍果間都係傳統叫有0的名0既學校,又唔算名幼,我唔知值唔值得早一年出去讀。 ...
咁呢間學校遲一年報,難唔難入呀?
以我個case,極難入!
最後... 阿仔捱咗3年出城嘅生涯,我地搬咗去大圍,近好多!

kerkermui 發表於 14-12-4 09:26
咁呢間學校遲一年報,難唔難入呀?
以我個case,極難入!
最後... 阿仔捱咗3年出城嘅生涯,我地搬咗去大圍 ...
我都唔知難唔難入,只係怕出年搵學校又大壓力,搵唔到好學校就可能諗番轉頭會後悔。
‹ 上一主題|下一主題