用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大坑同堅道真光有什麼分別?
go

請問大坑同堅道真光有什麼分別? [複製鏈接]

如果報名是否兩間都報?

我見堅道講明無直升, 大坑有嗎?

6    0    0    0

回覆:請問大坑同堅道真光有什麼分別

大坑直升

回覆:kittyland06 的帖子

我都想知呢兩間真光有什麼分別。係咪同一個"機構",  只係一間正校,另一間係分校咁解呢??

引用:我都想知呢兩間真光有什麼分別。係咪同一個

原帖由 skyline7471 於 14-07-28 發表
我都想知呢兩間真光有什麼分別。係咪同一個"機構",  只係一間正校,另一間係分校咁解呢??

...
大坑真幼,同真小、真中在同一個campus,係100%直升真小。大坑真幼campus較大,有outdoor playground。至於堅真,不是100%直升真小,要再面試的。其實,睇番大坑真中official website,true light family 有提及大坑真幼,但冇提及堅真的。http://www.tlmshk.edu.hk/about5.php

heidya    發表於 14-9-20 09:27

引用:如果報名是否兩間都報?我見堅道講明無直升,

原帖由 gingerrice 於 14-07-24 發表
如果報名是否兩間都報?

我見堅道講明無直升, 大坑有嗎?
至於報名方面,以去年為例,坑真接受2010年9月至2011年10月出世的小朋友申請,換言之,11、12月細B不可以申請。而堅真,11、12月細B都可以申請。不過,收生條件年年都可能不同,大家要留意學校website公佈。

heidya    發表於 14-9-20 09:27

回覆:請問大坑同堅道真光有什麼分別?

堅真有全日班。而坑真只有半日班。

面試方面,兩間都可以家長陪同。但堅真會多一part group in,而坑真冇group in。但都係嗰句,面試形式、內容,年年不同。

thanks for sharing! 睇左瞭解左好多!

剛見另一post提及,來年K1坑真也不是直升了

上坑真website睇,好似真係改左無100%直上...

Yes, there's no direct promotion to primary school from 2015 intake onwards

是的, 大坑真光已不是100%入真小了

大坑真幼2015-16年度開始,新入學的不再是100%直升真小,要再面試,如果成功有真小offer,亦不可同時參加大抽獎。不過,相信同堅真一樣,真小揀坑真的學生,只要meet到basic requirement 就ok,但揀outsiders就要the best嗰D。所以真幼小朋友上真小,仍然有優勢,各位加油!

基本上同一機構....但不同管理政策!!!!
‹ 上一主題|下一主題