用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 學士學位和榮譽學士有何分别?
go

學士學位和榮譽學士有何分别?

兩者有何分别,是否同想再讀上碩士有關呢?

對, 有榮譽會明顯容易申請讀碩士, 只有少量碩士可以唔洗榮譽

回覆:Viman 的帖子

研究式碩士必須榮譽學士

回覆:nillnill 的帖子

Thank you.

醒目開學勳章

回覆 nillnill 的帖子

都唔一定. 我都有個研究碩士學位, 但我並未有任何學士學位.

.

wingo_chen  點可以無學士而拿到碩士學位?   發表於 15-5-31 05:42

回覆:學士學位和榮譽學士有何分别?

分別是多兩個字。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一般榮譽學士課程畢業時,按成績分等級

一級榮譽學士
二級一等榮譽學士
二級二等榮譽學士
榮譽學士
學士 (未能達到榮譽畢業標準)

nillnill 發表於 14-7-24 22:32
研究式碩士必須榮譽學士
很久以前系要

咁澳洲 (Group of Eight) 嘅大學有好多4年嘅 general degree course, 讀完又無 Honour咪好唔抵 ?

好多科仲未必有1年嘅 top up honour degree 讀。

回覆:學士學位和榮譽學士有何分别?

榮譽代表個學位有research component,要做dissertation 先可以畢業。所以通常讀MPhil會收有Hons既。

回覆:kbi 的帖子

咁返嚟香港報讀Master or MBA 有無影嚮?

醒目開學勳章

km1357 發表於 14-7-25 15:53
回覆 nillnill 的帖子

都唔一定. 我都有個研究碩士學位, 但我並未有任何學士學位.
可以考 D 專業資格, 一般大學都接受 . 當年中大,城大都收.