用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一Bridging course
樓主: raychush
go

中一Bridging course [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-07-23+發表只

引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+17:07+有,21

回覆:中一Bridging course

阿囡學校要8月底才有兩星期bridging course, 但不是自己中學的老師教。現在我每日哦佢快d做埋之前派的暑期功課!

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-07-23+

原帖由 KT0603 於 14-07-23 發表
都咪話少,9-4上足全日!唔知有幾多時間是小息呢?
我老公最叫救命的是,家長日那3 1/2小 ...
當中有與班主任會面,唔會瞓啦,我怕聽講座我記唔晒咁多就真,我記憶體好細咋,我諗得4GB

回覆:KT0603 的帖子

Bridging course 也好,Orientation Day/Camp也好,1天或2星期也好。這些都是學校、老師在暑假額外為新生所做的付出,真的要感謝他們。

MariaTsui  agree  發表於 14-8-5 17:11

jc_mom 發表於 14-7-23 17:35
阿囡學校要8月底才有兩星期bridging course, 但不是自己中學的老師教。現在我每日哦佢快d做埋之前派的暑期 ...
外判 Bridging Course?

引用:Bridging+course+也好,Orientation+Day/Ca

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-23+17:35+阿囡學

原帖由 王家爸爸 於 14-07-23 發表
外判 Bridging Course?
Yes, 和Marymount一樣外判出去同一機構,好似教English drama.

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-23+發表都咪

jc_mom 發表於 14-7-23 17:53
Yes, 和Marymount一樣外判出去同一機構,好似教English drama.
English Drama? 好似好好玩。

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-23+17:53+Yes,+

原帖由 王家爸爸 於 14-07-23 發表
English Drama?  好似好好玩。
Yes ar, 最後一堂會請家長去睇學生的演出!

王家爸爸    發表於 14-7-23 20:32

回覆:raychush 的帖子

亞仔一樣,因為同班相好男同學大都吾同banding, 女同學自行去哂一間中學, 所以佢因為單拖覺得吾開心又驚!但上左三日bridging course 巳同三四個新同學食午飯, 又分享上堂搞笑野, 老師教得好生動。而家開心哂!

阿仔中學bridging course一連12日半晝!
阿仔常埋怨為何要那麽多天!(他是爛玩精,覺得浪費了他玩的時間!)但看學校的課程安排,就知道學校花了很多心思去預備。
感恩阿仔回家也主動做功課(少量而已),亦説一節一小時的課堂也不覺悶!
好的開始,是成功的一半!
大家及孩子加油!

王家爸爸 發表於 14-7-23 12:56
男孩的社交能力比女孩較差,已經上了一個星期多的 Bridging Course,仍然不知道鄰坐同學的名字。   ...

仔也是, 話識到一個朋友問佢名, 答唔知, 暈

又話一起搭車的有3個, 2個都無問到人咩名

王家爸爸  男仔就係咁架啦   發表於 14-7-24 13:13

回覆:樂恩媽 的帖子

雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說不用再送了,應該怕給同學看到。自己也須要接受現在,不可能完全保持小學階段的接觸方法了。😂。不知道你們有這感覺嗎?

bestwish  吓, 我女P5開始已經自己坐巴士返   發表於 14-7-24 16:02
Anniemun  中學了, 不用送喇!  發表於 14-7-24 13:15

21日開始已經就嚟番足一週啦, 我們是連二週, 每日是半天

佢中意英文老師是鬼佬講嘢生動有趣, 唔中意嗰投影機, 要斜住頭才看到

木子 發表於 14-7-24 12:36
21日開始已經就嚟番足一週啦, 我們是連二週, 每日是半天

佢中意英文老師是鬼佬講嘢生動有趣, 唔中意嗰投影 ...
我仔也中意他的英文老師,也是講嘢生動有趣的鬼佬。

睇嚟外籍老師確有一手,大受孩子歡迎。

王家爸爸  主要是因為他講嘢生動有趣,不是   發表於 14-7-24 15:55

引用:雖然女兒上Bridging+course開心,但自己已

原帖由 raychush 於 14-07-24 發表
雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說 ...
我個囡六年級送佢返學時都唔俾我拖佢手啦!平時去街先拖得!

jc_mom 發表於 14-7-24 15:07
我個囡六年級送佢返學時都唔俾我拖佢手啦!平時去街先拖得!
你真幸福,平時去街小朋友仍然俾你拖手!
‹ 上一主題|下一主題