用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 甚樣才可稱一間中學為“英中“????
go

甚樣才可稱一間中學為“英中“???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

以我理解係一間中學除咗中文,中國歷史,普通話,宗教,其它科都用英文書授教,才稱‘英中‘。

就算中學有1-2班“精英班“以全英文教學,但因有2-3班係中文班教學,該中學也不能稱為“英中“。

係咪B1學校叫英中,B2/B3唔可以叫英中?
***我見我囡同學仔媽咪響FB話佢囡派咗去一間英中教會學校(方潤華)

1    0    0    0

貢獻勳章

如果要咁計,就連宗教都應該係英文課本英文教。

其實所謂英中,以我理解,應該係全級都係英文課本英文教(中文/中史/普通話除外),與 Banding 無關。培正就係好例子,佢係中文中學,但亦係 Band 1.

因為全英中多數都係收 Band 1 - 2頭的學生,所以成績亦較好。

華之里    發表於 14-9-7 15:01
王家爸爸  西九龍的嘉道理亦是英中,但是一間band3英中。  發表於 14-7-22 14:31
王家爸爸  西九龍的嘉道理亦是英中,但是一間band3英中。  發表於 14-7-22 14:31

引用:以我理解係一間中學除咗中文,中國歷史,普

原帖由 angelfan07 於 14-07-21 發表
以我理解係一間中學除咗中文,中國歷史,普通話,宗教,其它科都用英文書授教,才稱‘英中‘。

就算中學有 ...
方潤華?天水圍果間?band 3c中學操場常有警車停泊

王家爸爸    發表於 14-7-22 14:32

呢個list的中學都是主要用英語授課的津貼中學
http://www.emi.edu.hk/eng-ver/mem_list.php
英中的定義:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%8E%88%E8%AA%B2%E4%B8%AD%E5%AD%B8

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+angelfan07+於+14-07-21+發表

原帖由 701003 於 14-07-22 發表
方潤華?天水圍果間?band 3c中學操場常有警車停泊
係天水圍方潤華,佢話係英中,所以我唔係好明白所謂英中定義。

angelfan07 發表於 14-7-22 15:00

天水圍方潤華應不是英中吧 !

http://www.chsc.hk/ssp2013/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=435

除了英文科所有科目都是用中文教, 禁又點會係英中呢 !

英中的定義, 應該係所有班都係英文班 !  Eng, Math, IS, History, Geo, Phy, Chem, Bio 都係用英文教用英文教材書 !

http://www.emi.edu.hk/eng-ver/mem_list.php 呢個list 已經好清楚

引用:以我理解係一間中學除咗中文,中國歷史,普

原帖由 angelfan07 於 14-07-21 發表

就算中學有 ...
我仔嗰間係中文, 中史, 普通話, 通識, 崇教係用中文, 其他所有科目都係用英文, 連家政, 音樂嗰d都係用英文教

健朗媽咪 發表於 14-7-27 20:53
我仔嗰間係中文, 中史, 普通話, 通識, 崇教係用中文, 其他所有科目都係用英文, 連家政, 音樂嗰d都係用英文 ...
馬可賓係EMI 的member, 一定是英中啦~

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-07-22+發表方潤

原帖由 angelfan07 於 14-07-22 發表
真係難為你朋友囉有得揀一定唔使入方中仲要自己騙自己,陰公!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+angelfan07+於+14-07-22+發表

原帖由 701003 於 14-07-28 發表
真係難為你朋友囉有得揀一定唔使入方中仲要自己騙自己,陰公!

...
佢響FB公開講方潤華係Band two英中,同西門英才同一個banding。佢話方潤華學校好好,響暑假有銜接課程和興趣班俾剛升中一嘅學生=====>其實間間中學都有㗎啦,我覺得好普通。我無響FB回應佢,因為講事實出來佢唔岩聽都會刪留言(以前試過)

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+14-7-27+20:53+我仔

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-28 發表
馬可賓係EMI 的member, 一定是英中啦~
唔.......不過我見有emi中學, 唔係全英ga, 視藝, 家政, 設計與科技, 音樂嗰d係用中文教ga

我問亞仔同埋睇過佢d書, 呢d科佢學校都用埋英文教同用英文做功課

其實最緊要係適合小朋友性情。

我仔學校叫英中,無疑英文書,英文功課,不過都有用廣東話教,同我讀書年代差唔多。

朋友囡囡今年考完DSE,囡囡小學時成績唔好,入左中中。估唔到間學校好適合小朋友,愈讀愈好,中二、三成績開始改進,今年DSE5科26分,朋友直情好感動。回想6年前,無想過小朋友會有咁成績。

mimichau    發表於 14-9-9 23:35
TwinWong    發表於 14-9-9 09:15
bestwish    發表於 14-7-29 09:54

回覆:熙媽媽 的帖子

熙媽媽 發表於 14-7-29 09:47

我仔學校叫英中,無疑英文書,英文功課,不過都有用廣東話教,同我讀書年代 ...
, 同意。

angelfan07 發表於 14-7-21 23:36

就算中學有 ...
不是吧。。我識一個佢學校係英中,但查實有班有D科係中文教。亦識有個入咗B3英中。情況都係英好比較好D入全英文班,不好的入中文班。

引用:+本帖最後由+熙媽媽+於+14-7-29+09:47+編輯

原帖由 熙媽媽 於 14-07-29 發表

啱聴,最緊要適合小朋友,用中文教我覚得唔係咩問題,可能小朋友仲明白,我以前讀書係英中,跟本有時聽晤明,而家我囡都係中中,我見到成績係由從來冇名次漸漸有名次!

回覆:甚樣才可稱一間中學為“英中“????

我真係無查過   英中應該除了中文 普通話 中國歷史 中國文學   其餘的科目以英文為教學語言。

名校英中  無老師會偷雞    就算學生唔明都不會用中文。

回覆 IloveJJ 的帖子

同意@2

回覆:甚樣才可稱一間中學為“英中“

‹ 上一主題|下一主題