用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 澳洲數學比賽
樓主: Aerosol_Ma
go

澳洲數學比賽 [複製鏈接]

回覆 enidchiu 的帖子

我都是"個人報名," 但封邀請信都是寄去校長. 不知道為什麼?

頒獎禮只通知學校,由學校再通知學生。

就算是以個人名義報的, 只有學校才收到通知, 家長不會有通知, 我的小朋友昨天收到學校通知要出席頒獎典禮.

lemonred 發表於 14-10-15 11:28

就算是以個人名義報的, 只有學校才收到通知, 家長不會有通知, 我的小朋友昨天收到學 ...
REALLY? 昨天AMC 回覆個人名義, 不會通知學校, 會直接通知家長喎, 真係 R 頭。

醒目開學勳章

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

你好。小兒也收到通知30/10去POLY,請問什麼是presentation? 是否即係領獎? 打去POLY問, 職員又不說拿什麼獎? 正在想是否值得去? 因要計劃請假。謝謝!

回覆 bonbon123 的帖子

從 PolyU email 和網頁資料所看, 我自己覺得是幾難才拿到的, 我會去囉. 當鼓勵他. 以下是PolyU email 和網頁資料:

優異成績的同學
-
即取得High Distinction
或以上 將透過該生學校另函獲邀出席於二零一四年十月卅日舉行的頒獎典禮.

PRIZE

A prize is awarded generally to no more that 1 student for every 300 students within their region and year group, the value of a prize depending on issues such as sponsorship money available.

HIGH DISTINCTION

A High Distinction Certificate is awarded to a student who has not received a higher award but is in the top 2% of their year and region (top 5% for Senior).

bonbon123  THS!!   發表於 14-10-15 15:37

回覆 Anniemun 的帖子

我是以個人名義為小朋友報名参加比賽,早幾天 是學校通知我的小朋友被邀請出席頒獎典禮, 我到現在也沒有收到通知.

考試表格上是否有一項填 "那兒取證書"?我忘記了。可以怎check?
因我不知是學校派或是自己取?

只有自取及郵寄。郵寄需附郵費。

噤大間U搞D年年唔同。重衰過奧數。
一屆不如一屆。
之前附了郵費而又出席頒獎禮同學,記得問佢返郵費。

回覆:澳洲數學比賽

路過~請問呢個比賽網頁係咩?thx

http://ncgat.comp.polyu.edu.hk/?page_id=465
這比賽小兒說不太難,小五時已報考中,二卷了。

聽講有人取證書,考 Upper Primary 變 Middle Primary。
唔知有無改錯卷。

回覆:Anniemun 的帖子

thx,  最低要小學p3 先可考?

citygirl 發表於 14-10-30 15:29
thx,  最低要小學p3 先可考?
卷係小三程度開始,如同學小一可應付,可嘗試報考,不過今年暑假已考了,要等明年喇!

回覆 Anniemun 的帖子

多謝你的資料, THX

vckchoy 發表於 14-10-29 23:41
聽講有人取證書,考 Upper Primary 變 Middle Primary。
唔知有無改錯卷。
阿仔的情況一樣,考Junior,但證書寫Upper Primary,我認為一定改錯卷,已電郵理大查詢,希望他們肯幫忙覆卷。

我朋友對過 Upper Primary  Answers,答o岩好多。

可 send email 去到澳洲投訴。
[email protected]

vckchoy 發表於 14-11-5 17:07
可 send email 去到澳洲投訴。
睇下理大會唔會幫我查卷,如果佢地唔理我的查詢,我就會send email 澳洲AMC.
‹ 上一主題|下一主題