用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 請教一下英華的測驗和考試有沒有排名次的呢? ...
go

請教一下英華的測驗和考試有沒有排名次的呢? [複製鏈接]

請指教一下,謝謝!!!
   1    0    0    0

測驗和考試都有排名次,家長可看到自己兒子在全級的名次,但不會看到其它同學的名次。

Hi meemeefung, thx!!!!
那麼老師在派回測驗/考試卷給同學時會否順名次派?謝謝!

引用:Hi+meemeefung,+thx!!!!那麼老師在派回測驗

原帖由 jackielinsy 於 14-07-21 發表
Hi meemeefung, thx!!!!
那麼老師在派回測驗/考試卷給同學時會否順名次派?謝謝! ...
本人非常討厭順或倒名次/分數派卷或成績表的做法!希望英華不要令我失望!

引用:Quote:原帖由+jackielinsy+於+14-07-21+發

原帖由 kkeefamily 於 14-07-21 發表
本人非常討厭順或倒名次/分數派卷或成績表的做法!希望英華不要令我失望!

...
咁你要失望及轉找其他了

引用:Quote:原帖由+kkeefamily+於+14-07-21+發表

原帖由 SCK824 於 14-07-22 發表
咁你要失望及轉找其他了
做人又唔使過份反應!況且係個仔讀,又唔係我讀,唔知佢得或者唔得,斷不可能因為別人一句說話未試而放棄。我一向都要個仔習慣失敗架啦,正確的態度係應該要遇強越強就真!

你係用家嗎?我未聽過其他用家咁講喎!

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+14-07-22+發表咁你

原帖由 kkeefamily 於 14-07-22 發表
做人又唔使過份反應!況且係個仔讀,又唔係我讀,唔知佢得或者唔得,斷不可能因為別人一句說話未試而放棄。 ...
我見你講到非常....先話你知,如唔啱聽,就算了!同埋你唔好太敏感,因為英華真的不簡單!他的要求,會使兒子有壓力,請你自己都放鬆

回覆 kkeefamily 的帖子

我一直都無考究呢個問題,見你哋咁問,我又問下呀仔。

佢話唔同老師唔同派法,有啲老師會先派100分,其他再順學號派,有啲一開始就順學號派。

睇嚟每個老師做法都唔同,但我相信間間學校都係咁上下派法。

其實同學仔之間分數相差唔多,就如我個仔如夢遊般只知自己分數,
不埋別人分數,所以唔需要太緊張㗎!

Hi monsterparentss, thx a lot!!

咁請問多一句,遇上有小朋友(尤其初上小一時)跟不上進度時,老師會如何處理?

回覆 jackielinsy 的帖子

真係好小聽過有小一生跟唔上進度喎,小一同小二階段啲課程算淺(我覺得),
仔仔嚟梗小三,我都係只擔心佢科中文,其他都不大擔心。

因為仔仔鐘意睇英文書多啲,相對中文比較弱。

其實入得嚟嘅小朋友又真係鐘意睇書嘅,成績唔會太差。

回覆:monsterparentss 的帖子

多謝你咁寶貴的意見同經驗!派完100分先至跟學號派都係好事。可以鼓勵學生之餘又可以令其他學生唔難受,好好呀!

其實咁辛苦先考到入龍校,我好想阿仔好好享受去返學同學習,而唔係爭一日之長短,搞到自己咁大壓力!

我老公話如果攞八十幾就要照肺的話,佢會反問個老師係咪改左90分做合格分數喎!哈哈!睇下佢係咪真係咁大膽⋯睬!咁唔好彩的話啦!

monsterparentss  放心,攞八十幾分唔會照肺㗎!  發表於 14-7-23 14:49

引用:多謝你咁寶貴的意見同經驗!派完100分先至

多謝你咁寶貴的意見同經驗!派完100分先至跟學號派都係好事。可以鼓勵學生之餘又可以令其他學生唔難受,好 ...
我看完80分照肺之說,突然想番起有一次家長會校長在台上跟我們班家長說,同學在咁多人之中被選入到學校已是叻仔,唔洗一定要吓吓90幾分嘅,80幾都唔錯了,我聽完後真係覺得好舒服囉!

maxtimma  我都記得  發表於 14-7-26 22:26
manmanchubb  校長真有心  發表於 14-7-26 00:34
manmanchubb  校長真有心  發表於 14-7-26 00:34

回覆:Kingkong123 的帖子

盡力同認真就可以-係我由林校長的書所有的得着,亦係我地對阿囝的格言。小朋友要接受人生無完美呢個現實,否則好影響佢的成長。

不過,知易行難!呵呵!

回覆:kkeefamily 的帖子

灣仔傳統男校派卷仲厲害,由校長派卷,仍然好多人爭!

引用:多謝你咁寶貴的意見同經驗!派完100分先至

多謝你咁寶貴的意見同經驗!派完100分先至跟學號派都係好事。可以鼓勵學生之餘又可以令其他學生唔難受,好 ...
我仔剛完小一,聽他說過有科老師會於派卷前講最高分是什麼分數及是哪位同學,餘下的就順學號派;而另一科老師就什麼也沒說就順學號派。我暫未聽過有老師是按名次派。希望來年也不要遇到啦,我覺得是超恐怖的做法.

回覆:HMmummy 的帖子

咁個校長咪好唔得閒?

聽聞女拔都係跟分數派,唔知係咪呢?

monsterparentss 發表於 14-7-22 15:02
回覆 kkeefamily 的帖子

我一直都無考究呢個問題,見你哋咁問,我又問下呀仔。

[size=15.199999809265137px]"佢話唔同老師唔同派法,有啲老師會先派100分,其他再順學號派,有啲一開始就順學號派。"

[size=15.199999809265137px]事實就是這樣。有些老師會把最高分的分數、人名/數目公佈,有些老師只會在[size=15.199999809265137px]按學號[size=15.199999809265137px]派卷時在同學耳邊細聲說,有些就完全不說直接按學號派卷。

以我仔所講,通常老師會說90分或以上的有幾多人,頭二三個最高的分數,然後全班畀掌聲讚下自己的表現,有些老師不會講誰人拿最高分,只說出最高的分數是什麼,當學生收到卷自然會知自己大約的定位,亦會講有些同學進步了幾多分,但不是每個老師都開名。真的要看老師的做法。
一般來說是順班號派卷的,測驗卷對完,改完正要家長簽名。考試卷就只在學校對完改定即堂交回給老師,不可拿回家。
總括來說,我未聽聞過會有同學或家長會就派卷程序上出現hard feeling的情況出現。
各位家長,請放心,英華的老師都好有愛心,由其是教低年級的老師,同學生打成一片,唔會唔理學生感受的。

謝謝妳呀,janettang!!

‹ 上一主題|下一主題