用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學開放日
樓主: moon88
go

大學開放日 [複製鏈接]

我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀咩科, 宜家問親佢只係話: 都唔想讀書, 揀邊科都一樣  

王家爸爸    發表於 14-8-15 22:03

引用:我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀

原帖由 杰杰媽媽 於 14-08-12 發表
我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀咩科, 宜家問親佢只係話: 都唔想讀書, 揀邊科都一樣  :an ...
唔洗勞氣,咁細未知想點都正常,只有小部分人初中就話知自己想讀邊科,多數係醫生律師等。早D去感受下都好,去年女兒升中三帶她去見識下,聽完港大英文系介紹內容,她發展原來同學校學的差不多 (當然程度不同),另她喜歡彈結他唱歌,有想過讀音樂,但聽完中文介紹原來音樂系有三年要讀歷史同樂理,立刻 say no

回覆 cy.muimui 的帖子

個人認為, 沒什麼所謂, 建議提早是因為 在升中六時才去, 怕太多太亂, 時間匆匆, 一整天很快便過去, 到時若不幸發覺"一事無成" 或 "成效不彰" 便沒有"下次" 了!!
對小朋友來說, 升中三或許早了點, 怕令其有壓力, 甚或有反感便麻煩了.  但對我們成年人來說, 覺得沒所謂, 但要小心處理, 有需要時更要"守口如瓶", "心中有數"便算了, 否則 .....
另外, 在舉辦之前網上是有 講座的時間表, 地點等資料可以找到的, 先行看過, 計算/計劃 好, 讓時間最有效的運用.

cy.muimui  謝謝你的意見  發表於 14-8-13 20:02

回覆:moon88 的帖子

Polyu 11/10/2014

EChing 發表於 14-8-13 12:56
回覆 cy.muimui 的帖子

個人認為, 沒什麼所謂, 建議提早是因為 在升中六時才去, 怕太多太亂, 時間匆匆, 一 ...
喺呀!早d去,吸收下大學d靈氣都好吖~~

而且早d開始去(我女F3去),一年去一間,時間充足d。慢慢聽慢慢感受下。有左目標對揀科有幫助。而且有左方向,讀書會積極d。當然,一切都喺她自願去,無逼過她,自然無壓力。她拉埋d同學去,柴哇哇的,不知幾好玩。

回覆 Yanamami 的帖子

多謝意見。 唔莫講話靈氣,最好有乜吸乜

YuYuMother    發表於 14-8-24 17:42
Marco-ma   有好多環保袋同FOLDER    發表於 14-8-23 21:07

升中六先去好像太遲了。

YuYuMother    發表於 14-8-24 17:42

回覆 EChing 的帖子

開放日不是在星期六舉行的嗎? 港大網址寫 11月號啊。

回覆 杰杰媽媽 的帖子

建議帶阿仔去CITI U , 去睇李X基創意媒體中心, 果科叫 CREATIVE MEDIA ~

今年我打算捉我個只愛打機嘅仔去   

Marco-ma 發表於 14-8-23 21:05
回覆 杰杰媽媽 的帖子
點解呢?係睇完唔會再打機/就返佢鍾意打機, 想佢讀COMP?

回覆 杰杰媽媽 的帖子

梗係投其所好叫佢去睇新科技課程啦.希望挑起佢條筋想入去讀咁囉.

我無方法可以令佢唔打機架
其實連拉佢去睇大學都未必睬我呀

回覆:Marco-ma 的帖子

哦! many thx!

等我帶佢去睇下先,佢仲肯同我一齊去既

引用:回覆+杰杰媽媽+的帖子 梗係投其所好叫佢去

原帖由 Marco-ma 於 14-08-24 發表
回覆 杰杰媽媽 的帖子
或者帶左細佬去家姐間學校參觀先,開左個頭,慢慢再搵機會游說佢去。

Marco-ma  no way ~ 佢兩姐弟唔啱架:igiveu   發表於 14-8-24 20:43
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Yanamami 發表於 14-8-14 09:51
喺呀!早d去,吸收下大學d靈氣都好吖~~

而且早d開始去(我女F3去),一年去一間,時間充足d。慢慢 ...
如每每年去兩間都可以睇八, 到時決定到唔迟, 几好玩

香港科技大學 27 SEP 2014

CUHK       18 OCT 2014

POLY U    11 OCT 2014

moon88 發表於 14-8-24 23:12
香港科技大學 27 SEP 2014

CUHK       18 OCT 2014

thanks..

回覆 moon88 的帖子

所有U 須要預先做登記聽講座嗎 ?

回覆 Bow 的帖子

過往似乎皆是在星期六, 有否因某些原因變動便不得而知了.
但相信一定是安排在假期舉行的, 校方跟訪客兩相"空閒"嘛.

回覆 RUOMIKO 的帖子

記得是不需要預先登記的, 但遇著熱門的, 可能要早些去排隊, 不單為要找個 好位, 而是遲了可能要坐樓梯甚或冇位!! (有得過隔鄰房間看電視己不錯)
故此, 事先該在網上查看 時間, 地點, 早作 預算, 安排, 如真是沒辦法, 可能要兵分兩路 (錄影下來).

‹ 上一主題|下一主題