用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友讀幼稚園 , 應該做 大b 好定細b 好 ...
go

小朋友讀幼稚園 , 應該做 大b 好定細b 好 [複製鏈接]

黎緊要幫小朋友報幼稚園, 佢係龍年出世...
究竟下年9月 做細b 讀 k1 好呀?

或是 讀n 班做大b 好呀??

好苦惱...

麻煩各位比下意見呀..

謝謝...

thanks
   0    0    0    0

引用:黎緊要幫小朋友報幼稚園,+佢係龍年出世...

原帖由 lanchi813 於 14-07-19 發表
黎緊要幫小朋友報幼稚園, 佢係龍年出世...
究竟下年9月 做細b 讀 k1 好呀?
几月?

引用:Quote:原帖由+lanchi813+於+14-07-19+發表

回覆:lanchi813 的帖子

你試下用細b身份報k1,你會發現好多心水學校都唔收,甘你就會改想佢做大b!除非好彩有好學校肯收。所以你可以今年k1同n都報,再睇下有咩收你,先再決定做b定細b.
我個女12月,嗰時細b報k,心水學校都唔收。

引用:你試下用細b身份報k1,你會發現好多心水學

原帖由 wipebb 於 14-07-22 發表
你試下用細b身份報k1,你會發現好多心水學校都唔收,甘你就會改想佢做大b!除非好彩有好學校肯收。所以你可 ...
細b考k1係咪好難?好多野唔識?我女都係細b,覺得佢好多野唔識,好擔心年尾interview呀。。

回覆:小朋友讀幼稚園 , 應該做 大b 好定細b 好

其實好多細B都有offer,問題係是否父母最心儀的。好多龍校比較like收超大B、大B。龍校都有收細B,但比例相對細D。

唉,其實我都有呢個煩惱,我小朋友是11年細仔,去年考K1心儀既學校唔係唔收就係直頭唔比報,所以見有間好的PN收佢,咪比佢去REPEAT N班買個保險, 諗住今年再戰K1龍校,但原校老師不斷叫我比佢上K1,因為佢現在既學習進度已同大仔無分別,怕佢重讀會好悶,因為佢已經識晒

回覆 lanchi813 的帖子

其實你煩乜?有offer 咪做細,冇咪做大

我小朋友是九月中出世,當年PN/K1都係當年去考,冇延遲一年,最終都有幾間學校收。當然有些學校是收到八月底的小朋友,咁你就決定是否鍾意間學校鍾意到要佢repeat一年。

佢下年就升K2,老師話進度OK,完全跟到。

大b 好
‹ 上一主題|下一主題