用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣康傑pn
go

青衣康傑pn [複製鏈接]

有冇家長諗住報名?請問好唔好?有冇讀過或者讀緊小朋友既家長可以分享下?

2    0    0    0

Pangbaby 發表於 14-7-19 11:13
有冇家長諗住報名?請問好唔好?有冇讀過或者讀緊小朋友既家長可以分享下?

...
我會報, 大囝讀, 很不錯的, 但家長要遇放很多時間在小朋友身上, 想知道甚麼

引用:Quote:Pangbaby+發表於+14-7-19+11:13+有冇

原帖由 yankaka 於 14-07-22 發表
我會報, 大囝讀, 很不錯的, 但家長要遇放很多時間在小朋友身上, 想知道甚麼
...
請問一吓收細B的機會大嗎?

safeway 發表於 14-7-22 18:54
請問一吓收細B的機會大嗎?
現在很難說, 我囝時出世率唔算高, N時有1/3班都係細B, 但已經是幾年前的事, 佢今年都小一了!

引用:Quote:safeway+發表於+14-7-22+18:54+請問

原帖由 yankaka 於 14-07-23 發表
現在很難說, 我囝時出世率唔算高, N時有1/3班都係細B, 但已經是幾年前的事, 佢今年都小一了!
...
收到,多謝解答!希望有機啦

回覆:青衣康傑pn

我女12年細B。這年競爭激烈,如無哥哥姐姐的細B,全部列作後備,所以我女也是入備入,仲要只有下午班!

引用:Quote:Pangbaby+發表於+14-7-19+11:13+有冇

原帖由 yankaka 於 14-07-22 發表
...
你好呀!你大囝係咪讀左4年呢?有好多問題想請教下,謝謝解答!
1. 遇放很多時間在小朋友身上,係咪指功課方便?
2. n班會收幾多學生?面試困難嗎?
3. 學校教師有冇愛心?
4. 校舍入面空氣流唔流通,小朋友會唔會好容易病?
5. 多唔多校外活動比小朋友參與?
6. 係咪每日都有外藉老師同小朋友上英文堂?

Pangbaby 發表於 14-7-26 10:49
你好呀!你大囝係咪讀左4年呢?有好多問題想請教下,謝謝解答!
1. 遇放很多時間在小朋友身上,係咪指功課方便 ...
係, 我大囝由N開始讀, 不過同我當年入已經有唔同, 例如人數方面, 當年我係即日IN完就收, 因為真係唔多人!
答番你D問題先!
1) 其實功課方面, 上到K3先叫做多, 但都係一個可以接受的程度!
要放多時間喺小朋友身上, 是因為學校有很多工作紙呀, 活動呀等等要家長參與! 例如生日會咁, 每兩個月一次, 通常會有主題, 試過是帽子派對, 要求家長和小朋友合作整帽子戴返去catwalk show咁啦! 好多呢類活動, 家長要有時間心思去配合!
2) N班收生人數我都唔確實, 不過睇番幼稚園概覽12年收了78人, 以我所知是再分上下午班, 即每晝39人! 但面試方面我就唔清楚而家難唔難, 只可說我當年的經驗! 老師會問小朋友咩名, 邊個帶你嚟, 跟住叫你分吓D玩具, 再睇吓你創意, 其實嗰時我冇諗過康傑肯收我個仔, 因為老師叫佢將左邊籃的玩具放去右邊籃, 佢唔係一件件放, 係攞起個籃倒過去就算, 叫佢攞個波埋嚟, 佢就攞咗個波去掉....!不過這個準則是4年幾年啦, 而家係點真係唔知! 最後會問埋家長點解選康傑, 都是好基本的問題!
3) 學校老師絕對有愛心, 可以講以有愛心出名, 佢地唔怕煩, 又落力, 應該話你冇heart喺康傑係做唔長! 而且老師亦好勤力, 八九點仲喺學校打比家長係閒事!
4) 校舍空氣流通架, 佢地若不太熱時會開哂窗對流, 嬸嬸亦好勤力清潔! 若開冷氣會留意幫小朋友加衫! 老細亦好細心, 好似我囝好大汗架嘛, 老師會叫我帶多條毛巾放書包, 因抺衫咗一條有另一條換!
5) 係好多校外活動比小朋友參加, 你可以說這是一個"賣點", 小至N組, 都會去翠怡買麵包寄信, K1後更多, 但主要區內, 如去海濱寫生睇昆蟲, K2K3已去到區外, K2去過濕地公園, K3這年更多, 已去了文化博物館, 歷史博物館, 中文大學...多到我都唔係好記得!
6) 每日都有NET架, N組會短時間D, 15分鐘左右, 但除了英文堂, 其他時候NET都會輪住入課室參與課堂, 早會亦是廣東話, 英文, 普通話輪住講!

希望解答到你疑問啦!

引用:Quote:Pangbaby+發表於+14-7-26+10:49+你好

原帖由 yankaka 於 14-07-26 發表
係, 我大囝由N開始讀, 不過同我當年入已經有唔同, 例如人數方面, 當年我係即日IN完就收, 因為真係唔多人!
...
解答得好詳盡!唔該曬你!

‹ 上一主題|下一主題