用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會定高主教?爸媽意見不一,誠請過來人分享! ...
go

聖公會定高主教?爸媽意見不一,誠請過來人分享! [複製鏈接]

[Background]

家姐讀女校(自行少左首名子女果五分)
天主教
本來已決定讀聖公會,但昨日收到高幼 call waiting

[聖公會]
Pros:
師資好,少流失,教得小朋友好乖
考小學往績好 (可能因為父母係名小 old boy / girl 關係?我地唔係)
Cons:
冇小學 back up
教得唔深,要努力在外補

[高主教]
Pros:
上高小有優先 (我地果年大約 30-40%?)
教得深,唔洗擔心升小涵接
Cons:
比較新,未睇到真正升小成績
另爸爸留意到好似好多人放高幼 offer (原因?)

媽媽(我)傾向揀高幼因為有高小的安全網

爸爸傾向揀聖公園因為師資及升小往績

誠請過來人分享!
   1    0    0    0

我星期頭都收到高主教CALL WAITING,不過冇TAKE, 主要覺得學費貴, 佢上高小個% 都係50/50 甘,,,寧願讀有學卷學校,,,,
其實2間都係甘上下既學校, 課程唔會係淺,,, 俾我我揀聖公會, 因為見身邊朋友/朋友的朋友既小朋友,,考到唔錯既小學

回覆:聖公會定高主教?爸媽意見不一,誠請過來人分享!

聖公會考小學成績好好

聖公會考高小成績都唔差,呢樣都有一定嘅參考價值

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆 MoJoJoJo 的帖子

你個case同我相類似...我是根德園!!
經過深思熟慮和大家嘅寶貴意見, gave up RC !!
(Details pls refer to the post previously !!)

回覆 margkwan 的帖子

thx! 我都爬緊你個 thread! 恭喜你已下決定!

爸爸好堅定咁揀 skh, 我仲有d 怕小一之戰,不過即使係高幼亦要驚做唔到 70/180 其中一個……

margkwan  Thx;)) 一起努力吧!! (若然買保險
呢樣唔保咽樣唔保...買嚟可能浪費金錢和時間!!)  發表於 14-7-20 11:46

回覆 Patpatmom 的帖子

true! skh考小一既 prep 做得好好!

所以先讀聖公會,日後考高小,機會唔一定比高幼低

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆 Patpatmom 的帖子

同爸爸的想法一樣!若入唔到各名小,至少 SKH 的 training 對小兒在哪一所小學都會有幫助,我地決定放番高幼個位了。
‹ 上一主題|下一主題