用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 沙呂小 VS 協恩
go

請教: 沙呂小 VS 協恩

有細佬

引用:有細佬

原帖由 Bmwbobo 於 14-07-18 發表
有細佬
有細佬就梗係沙呂小!

但協恩係我心儀的學校.........真的為細佬放棄

沙呂

引用:但協恩係我心儀的學校.........真的為細佬

揀協恩,到細佬時又頭痛過,未來呢3-5年遊戲會仲難玩!但揀沙呂,你可以安寢無憂!

Bmwbobo 發表於 14-7-18 17:13
已有這兩間的offer?

比較喜歡協恩, 但都想多聽大家意見, 謝.

引用:比較喜歡協恩,+但都想多聽大家意見,+謝.

比較喜歡協恩, 但都想多聽大家意見, 謝.
你都有答案啦!

回覆:請教: 沙呂小 VS 協恩

你先上沙呂看看,他們活動超多,學校設施一流,還有升中派位成績很好呀!http://www.bstwlmc.edu.hk/index.php?router=%25E5%258D%2587%25E4%25B8%25AD%25E6%25B4%25BE%25E4%25BD%258D%25E6%25A6%2582%25E6%25B3%2581

比我一定選擇沙呂, 學術各樣都OK, 你有無把握細佬咁好彩入到沙呂呀, 講真如果係 朱小, 梁小, 沙胡, 一胡可能都仲會有一DD考慮協恩. 但沙呂, 培基呢D真係唔需要可惜無入協恩.  問心果句, 就算係以上果幾間有細佬跟都好, 我都會放棄協恩, 不過個心會可惜少少.  派位,叩門呢D一D都唔好玩, 你今年咁好彩唔駛玩, 你咁勇諗住到細佬時試下玩呀

咁有冇問過阿女想讀邊間?
提提你協小同協中已經斷咗龍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

有細佬的話,一定係沙呂。一定唔會後悔,可以一勞永逸!萬一細佬派咗去D不知名學校,到時你就真係後悔喇!兩姊弟同一學校,實在有太多方便
小一遊戲實在太難玩了,有得避好避

二間校長都係愛出風頭之人,沙呂有國教,協恩你要預學校一定要一體有藝,你小朋友有甘好精力應付先好,同埋你成績好就多機會,否則做隱形人,小學已好社會縮影

引用:二間校長都係愛出風頭之人,沙呂有國教,協

原帖由 sissysze 於 14-07-19 發表
二間校長都係愛出風頭之人,沙呂有國教,協恩你要預學校一定要一體有藝,你小朋友有甘好精力應付先好,同埋 ...
國教係一呂,非沙呂

好難揀,如果你真係兩間都有offer,我估你係抽中沙呂,再叩入協恩。兩間計應該協恩會高D,如果只為個女諗,應該要揀協恩,應該同學質素都高D,有間自己最鐘意的點解要揀第二?自己會後悔。我的確都有朋友個仔入LS,個女再玩多次入瑪利諾。如果協恩你是叩門入,咁難都入到,將來個仔一定冇問題!

細佬能力如何? 有冇信心下次大抽獎touch wood 唔好,有能力扣門入最少有沙呂咁好?

醒目開學勳章

我估樓主係抽中協恩,再叩入沙呂。因協小叩門只俾協幼生。

醒目開學勳章

回覆:yywing 的帖子

另外,如果在協小成績不好,會被勸退,請留意

協恩可遇不可求。爲左個女,最多細佬到時再算。當年我女入左協恩,細佬小一派得唔好,改入私校讀小一再插津二。條路長左,但對兩個小朋友都有交代。

讀協小辛唔辛苦好睇小朋友自律性同能力: 有啲人好得閒都成績中上, 又有人讀到十一二點都考尾嗰幾個 -- 但一般嚟講做到七八點再加出外學英文普通話.  有學樂器音樂科可加分, 高小參加陸運水運會, 體育科可加分, 但係要參加到水運會一定要出外學游泳, 單靠學校體育課, 好大機會只能做"池邊隊".

協小中文一向深, 英數教快一個學期, 常識科中英雙軌同持續性評估: 紙筆只佔25%, 時評同剪報25%, 其他50%係專題研習, 實物製作, 課堂ROLE PLAY, 科學探究之類.  要慎重考慮是否有足夠時間應付.