用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?
樓主: faye723
go

請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS? [複製鏈接]

回覆 ppmmbb 的帖子

你最好自己親自去showroom 睇下邊一樣適合自己
重有究竟係自學定小朋友用,
要選合適嘅教材先有好嘅效果。

我以前學校啲小朋友都冇Letterland 教材帶返屋企,
上堂用自己私伙教材,
但學生全部用本地出版社嘅書

你自己明咗、通咗就教到

Thanks.

引用:回覆+faye723+的帖子 我用這兩套Floppy+'s

原帖由 408littlepig 於 14-07-23 發表
回覆 faye723 的帖子

我用這兩套
請問 floppys phonics sounds n letters 你係咪買晒成set自己教?我見有得淘仲有點讀版,係咪值得買呢套黎自己教?

另外rwi都可以自己教唔需要出去學嗎?

Thx for sharing!!

有家長問:

阿女四歲, 打算開始比佢學phonics, 剛在出面上左一堂, 間學校話用letterland, 但見佢本習作係tailor made 不是用letterland, 後來了解話因應香港英文字去教小朋友, 字卡同歌係用letterland, 其實我覺得有點取巧, 要成二百蚊一堂, 優點可能只係net teacher~

上網睇左好多資料, 覺得可以自己試下教, 成set教材日對夜對, 總好過花錢花時間上堂~

開始我係咪買左level 1既teacher guide 同set 課本, 自己睇左先再教小朋友呢, 我睇左好多youtube都有發音可以跟住讀~~
有無咩心得可以share 比我呢?

----------

其實letterland 係一個系統去幫忙小朋友明白點解個字咁發音,
用一個對小朋友比較有趣同意義嘅方法去幫助記憶。
終之好玩就會記得,

Teacher guide 會建議方法俾小組教學,
一對一的話
我會建議買 basic 同 advance 共2 套字卡,
當故事咁同阿女講。

但要活用字卡,
你自己要識得拆字,同鍾意作故仔+爛玩。
所以如果你自己平身英語水平高+講故事夠古靈精怪,
咁自己教係一個好方法,可以當親子活動。

但如果你唔太享受講故事,或者本身初學英語拼音的話,
你需要用10倍以上嘅時間去預備一小段文字。
時間同精神係大家要考慮好唔好自己教嘅因素,
而且效果亦未必同付出成正比。

利申: 我只係八掛隨囗撘吓咀,我唔補英語亦唔補拼音。

jimjim0903    發表於 16-1-15 14:10

回覆:請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?

me too

回覆 Letter_lalaland 的帖子

多謝你既回覆.....好在letterland算多網上資源, 其實之前朋友已比左cd, 女細個時ipod入面已有齊,
平時會同其他歌一齊random咁播, 呢個weekend 凈播letterland, so far佢係記得點唱, 係讀音要執一執,
故事佢由6個月開始我已經晚晚講.... 英文我唔算好掂果隻, 同你講既一樣, 尋日教"a" 我都要事前做足準備,
不過好在都幾享受都佢一齊學同佢講下故仔, 佢又好有興趣去聽.....
我係在itune 買左story "a" ($8) 去用ipad同佢玩, 我都prefer 用書本用字卡好過ipad, 只係想用$8 試下我自己同個女接唔接受到先投資落去~
好認同你所講故事令我同小朋友都有興趣去學去記, 令學習變得有趣
做左媽咪, 煲少套劇已經夠時間去準備~  

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-6-17+1

原帖由 Letter_lalaland 於 15-06-17 發表

有家長問:
Hi,請問買齊一set教材要幾錢?

回覆 anitalove 的帖子

因材施教,要睇吓小朋友鍾意乜野學習方式。無需要一次過買咁多教材。
但 有2 套圖卡就好值得考慮。 大概$800 左右

引用:If+you+speak+English+with+accurate+pronu

原帖由 beekay 於 14-08-22 發表
If you speak English with accurate pronunciation and have the time and patient, why not? Join some t ...
May i know where the teaching courses are? thanks

letterland is good ~~

can buy the materials in their office at Taikoo

回覆:請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS

咁初學應該買邊本教?有無書名提供?
小朋友本身學緊letterland
想同佢溫習

回覆:cherimama 的帖子

我小朋友3.5歲,幼稚園學緊,但我自己屋企再教letterland fix it phonics, 我覺得呢套有系統啲,有cd,練習,仲有cd rom,唔係順住a~z教,似jolly既排序。我教左唔太耐,仲係教緊26個音,但暫時發覺屋企教佢唔算集中,好易俾玩具其他野分心,可能要大啲坐得定先好啲。cd rom 幾好,個女好有興趣,但又唔想佢對太多電腦,所以唔常用。

回覆:faye723 的帖子

我是自己教

回覆:請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?

請問有無建議幾多歲開始教最好呢?

參考LH:
pn & K1 都係教26 個letter sounds, K2 開始blending

自己教可教快3-6個月(如果大B)

引用:參考LH:+pn+&+K1+都係教26+個letter+sounds

原帖由 babyhazel106 於 15-12-21 發表
參考LH:
pn & K1 都係教26 個letter sounds, K2 開始blending
Thx for you sharing.

‹ 上一主題|下一主題