用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人和我女間學校一樣, 仲未開始寫英文草寫呀? ...
go

有冇人和我女間學校一樣, 仲未開始寫英文草寫呀? [複製鏈接]

係4年級寫過一本練習簿後, 跟住5年級全年都未寫過英文草寫.唔通要係六年級先開始寫. 或現在中學其實都不用英文草寫嗎?
thanks!

0    0    0    0

吓 !! 我地學校三年級寫英文"了草" , 四年級全部功課+考試都要用"了草" ....

karen55407  Yes  發表於 14-7-18 23:00

回覆:有冇人和我女間學校一樣, 仲未開始寫英文草寫呀

就係因為咁,所以想問大家有冇d 同我地一樣,其實中學是否寫草寫架?
Thx

homingm  中學的功課和考試不一定要求了草,我見大仔同學絕大部份同學仍是寫正楷  發表於 14-7-20 23:16

有d學校3年級學期尾教了草, 4年級要比較彈性, 但五六年級就要全了草
而有d學校就4年級上學期教, 下學期開始要轉了草,
有d就4年級尾教, 5年級開始要用了草

中學係唔需要用了草架, 用正楷

阿囡學校3年級上學期教

將來考公開試, 正楷會比較穩妥.

寫正階對老師和同學都有好處,少了争拗,多了認真; 了草好易,吾憂吾識。樓主间学校不跟风,我個人頗欣賞。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我今日都買咗兩本copy book 比佢寫。
不過好彩聽完你地咁講都放心d.
Thx 各位。

其實我覺得“潦草”冇咩用,識寫就 ok 了

我覺得識寫識睇就ok, 長大後除非手字好得,否則都係寫返正楷睇既會覺得整齊舒服d

我女仲未入小一時, 去開放日問過老師, 回覆係三四年級教, 之後有某啲評估默書指明一定要潦草, 其他冇指明的, 學生鍾意寫咩就寫咩.

Thx

學校無要求就唔洗擔心囉!反正上到中學,同學都自創既,半潦半正禁,總之寫得清楚就得。

I think cursive writing is convenient but not necessary, but I do agree that it's faster to write in cursive writing in particular when you sit for the exam in secondary school.  In primary, teachers will be very strict in checking your cursive writing, but in secondary, teachers don't usually bother.  In fact, you can write in both cursive or non cursive when you go to secondary or even uni

Yes there is no need in using it in sec sch.
Btw, just to share, I was asked to practise such penmanship during p3-p4 vacation,  I was then highly appreciated by the teacher. Now even I m in sec sch, schoolmates are surprised to see that I can write it so beautifully n naturally.
So, if ur children have time, they may practise it themselves, just buy a related book from any bookstore, then anyone can practise themselves. Just find some text and then write them in 潦草

回覆:小肥豬 的帖子

我小朋友在小3也只是教寫數本「了草」練習,但沒硬性規定要用。
到現在小5也是用「正楷」。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有冇人和我女間學校一樣, 仲未開始寫英文草寫呀?

我仔學校小4學過就算了。上到中學,講真邊個得閒理你撩唔撩,定半撩半正丫。出黎做野更加啦。我無所謂(除非知道中學真係要求正式撩草)

我仔學校只是暑假時寫幾頁體驗下,從來無要求或規定用要潦草於課業上。我認為今時今日寫潦草當art ,當興趣認識下就可以了。

p.4 寫少少..p.5一定要
‹ 上一主題|下一主題