用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

takeshita 發表於 14-7-22 12:08
我都係本來對九華有偏見㗎!早兩年睇電視新聞講有個中五品學兼優嘅九華生,因在巴士上非禮女乘客鬧上法庭, ...
校長既角色真係好重要架......好似大舵手咁

googoojing 發表於 14-7-22 11:42
你們撐自己小朋友就讀的學校,是無可厚非的。但請注意言詞,我沒有唱,我把眼見的事實說出來而已。大家無毋 ...
[ 太子協和如果真係唔好唔會有咁多人讀啦] , 呢句話又真係啱聽。你睇今年小一生的人數,便可知一二。 六班每班33人,198人一級, 人地殺校邊沿的,可能連33個都收唔到呢!

爸爸超人 發表於 14-7-22 12:20
[ 太子協和如果真係唔好唔會有咁多人讀啦] , 呢句話又真係啱聽。你睇今年小一生的人數,便可知一二。 六班 ...

六班每班33人,198人一級好多人勁呀

系超多人,但有班g班系最弱班,十鬆人一班,精英37人一班。

個仔叩門OK左三間, 人地仲比份Pre-S1成績佢帶走.

Thomasykchau 發表於 14-7-23 13:18

好叻仔BOR 邊間咁好比Pre-S1成績佢帶走

豬兜有情人 發表於 14-7-23 14:52

好叻仔BOR 邊間咁好比Pre-S1成績佢帶走

唔係間間都係咁做既咩?!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-7-23 15:02
唔係間間都係咁做既咩?!

SORRY...因為我仔今年先升小五, 唔係好知道個情況是點安排

Thomasykchau 發表於 14-7-23 13:18
唔係咁明點樣比份Pre-S1成績佢帶走。
帶走試卷?

王家爸爸 發表於 14-7-23 15:37

唔係咁明點樣比份Pre-S1成績佢帶走。
帶走試卷?

好似公開考試的答題薄咁,薄底有一張可撕出來的 mark 分紙。

就係俾呢張紙你拎去叩到的學校。

王家爸爸  不知道可以這樣做   發表於 14-7-23 17:49

奥脫福 發表於 14-7-23 17:43
好似公開考試的答題薄咁,薄底有一張可撕出來的 mark 分紙。

就係俾呢張紙你拎去叩到的學校。
其實在教局給學校的通函上已經寫得好清楚:

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM14074C.pdf

轉 送 學 生 答題卷
16. 根據過往經驗,少數中一新生會在測驗後轉校。在這情況
下,請學校直接把 已 登 分 答 題 卷 的 小 摺 頁 送 交 該 學 生 入 讀 的 學
校,或把 小摺頁 放 入 密封的信封 ( 信封面 上 註明「限閱文件」),
由 該學生 轉交入讀 的 學 校 。

真係唔知點解有學校可以交給家長作查閱!除非學校刻意讓你知,等你知道自己幾低分,你走不是我的損失。不過此乃錯誤的報復心態。

goodboy1    發表於 14-7-23 20:21

goodenough 發表於 14-7-23 18:54

其實在教局給學校的通函上已經寫得好清楚:

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM ...

或把 小摺頁 放 入 密封的信封 ( 信封面 上 註明「限閱文件」),
由 該學生 轉交入讀 的 學 校 。

以我所知學校係有咁樣做丫。

必必 發表於 14-7-19 23:36
開口埋口就買人, 唔知被買既學生可以收到幾多錢?

買學生打波早就不是新聞啦,不過某類直資中學就優而為之咁姐。年前某報訪問某油尖旺區直資副校兼體育主任就坦言話: " 我揾得佢番黎讀,就梗係要佢贏啦!" 明刀明槍,駛乜唔認?

名 校 招 運 動 健 將 惹 非 議

( 星 島 日 報 報 道 ) 為 提 高 知 名 度 , 不 少 學 校 均 喜 歡 取 錄 在 體 育 方 面 有 出 色 表 現 的 外 校 生 。 不 過
, 近 年 情 況 愈 趨 激 烈 , 有 名 校 如 拔 萃 男 書 院 及 英 華 書 院 等 , 因 積 極 取 錄 學 界 優 秀 運 動 員 為 插
班 生 , 被 學 界 批 評 做 法 如 商 業 球 會 , 擔 心 扭 曲 教 育 生 態 。 據 悉 , 學 界 體 育 聯 會 曾 討 論 設 立 機
制 , 讓 轉 校 生 停 賽 半 年 至 一 年 , 才 可 代 表 學 校 出 賽 , 以 示 公 平 。
根 據 學 界 體 育 比 賽 資 料 顯 示 , 現 時 多 所 在 學 界 體 育 賽 事 奪 標 的 名 校 , 其 校 隊 成 員 不 乏 外 校 插
班 生 。 其 中 今 年 獲 中 學 校 際 田 徑 錦 標 賽 第 一 組 別 團 體 冠 軍 的 拔 萃 男 書 院 , 其 田 徑 隊 成 員 有 至
少 五 人 是 插 班 生 ; 至 於 剛 在 學 界 足 球 比 賽 「 升 班 」 到 第 二 組 別 的 英 華 書 院 , 其 足 球 校 隊 的 十
一 名 正 選 球 員 , 更 全 部 屬 本 地 甲 組 球 會 青 年 軍 成 員 , 當 中 大 部 分 均 為 插 班 生 。

以 田 徑 為 傳 統 強 項 的 彩 虹村天 主 教 英 文 中 學 , 過 去 四 年 先 後 有 三 名 在 學 界 田 徑 比 賽 取 得 佳 績
的 學 生 , 已 轉 讀 拔 萃 男 書 院 。 校 長 李 寶 雄 表 示 , 不 認 同 名 校 為 競 逐 學 界 錦 標 , 羅 致 外 校 優 秀
運 動 員 , 「 辦 學 不 是 跟 人 鬥 , 勝 利 若 非 學 校 一 手 培 訓 出 來 的 , 便 不 符 合 體 育 精 神 。 」

對 於 相 繼 有 學 生 轉 讀 直 資 名 校 , 李 校 長 坦 言 即 使 學 生 不 想 , 也 難 違 家 長 意 願 , 「 但 人 生 不 只
是 為 獎 牌 , 轉 校 改 變 了 讀 書 環 境 與 社 交 圈 子 , 同 學 能 否 適 應 ? 我 們 只 能 為 他 們 默 禱 。 」 據 悉
, 沙 田 循 道衛理 中 學 及 余 振 強 紀 念 中 學 等 學 界 運 動 比 賽 成 績 不 俗 的 學 校 , 近 年 亦 成 為 名 校 羅
致 的 主 要 對 象 。

有 學 界 人 士 指 出 , 名 校 取 錄 插 班 生 轉 校 參 賽 的 風 氣 近 年 愈 演 愈 烈 , 名 校 有 資 源 聘 用 「 星 級 教
練 」 , 故 能 成 功 羅 致 具 潛 質 的 運 動 員 學 生 轉 校 , 「 除 了 學 校 本 身 的 名 氣 之 外 , 有 學 校 甚 至 以
入 學 獎 學 金 作 誘 因 。 」 皇 仁 書 院 體 育 科 主 任 鍾 卓 斌 老 師 認 為 , 名 校 主 動 取 錄 外 校 優 秀 運 動 員
為 插 班 生 的 做 法 已 引 起 惡 性 競 爭 , 「 長 此 下 去 , 學 校 與 商 業 球 會 根 本 無 分 別 。 」

拔 萃 男 書 院 校 長 張 灼 祥 回 應 指 , 校 方 絕 無 主 動 「 挖 角 」 , 而 校 隊 的 外 校 生 比 例 只 屬 少 數 , 贏
得 佳 績 有 賴 全 體 隊 員 努 力 , 「 他 們 ( 插 班 生 ) 不 是 功 臣 , 每 一 個 人 都 是 功 臣 。 」 他 不 諱 言 ,
個 別 學 校 確 實 有 羅 致 運 動 員 為 插 班 生 , 男 拔 亦 成 「 挖 角 」 對 象 , 但 他 認 為 學 生 有 轉 校 的 自 由
, 而 該 校 會 經 過 筆 試 及 面 試 才 取 錄 插 班 生 , 當 中 不 涉 及 特 殊 優 待 。

據 悉 , 學 界 體 育 聯 會 內 部 曾 進 行 非 正 式 討 論 , 建 議 要 求 轉 校 生 在 半 年 至 一 年 的 「 轉 會 期 」 內
, 不 能 代 表 他 校 出 賽 , 以 杜 絕 「 挖 角 」 風 氣 。 不 過 , 由 於 賽 事 設 不 同 的 年 齡 組 別 , 制 定 「 轉
會 期 」 等 同 剝 削 學 生 的 參 賽 權 利 , 並 干 涉 個 別 學 校 的 收 生 政 策 , 迄 今 仍 未 達 成 共 識 。 學 體 會
回 覆 本 報 查 詢 時 指 , 會 員 學 校 的 已 註 冊 學 生 , 只 能 代 表 該 校 在 該 學 年 參 加 校 際 運 動 比 賽 , 若
在 學 年 結 束 前 轉 校 , 則 不 能 在 同 一 學 年 代 表 他 校 參 賽 。

教 育 評 議 會 副 主 席 何 漢 權 認 為 , 名 校 羅 致 運 動 員 插 班 生 旨 在 不 想 金 漆 招 牌 失 色 , 「 家 長 選 校
看 重 的 是 學 業 成 績 , 既 然 體 育 表 現 並 非 主 要 考 慮 , 名 校 又 何 必 連 為 學 校 錦 上 添 花 的 優 秀 運 動
員 學 生 都 要 挖 走 呢 ! 」

回覆:takeshita 的帖子

呢篇係幾年前既舊新聞。張校長退休了。不過講得岩係學校唔係主動聯絡運動優秀既學生,都係多得教練介紹。就算轉校有獎學金,學生都無收過任何金錢利益,咁點解有人話係“買人”,唔係叫“轉校”?  運動員係真正付出過努力,而有機會轉間名氣,硬件較好既學校,特別係原先讀既中學只係學界D2, D3, 轉校後可以参加學界D1既比賽,向同級數既對手挑選,呢個先係運動員轉校既真正原因。

回覆:點解冇人派到去九華

九華係唔係不入qe??

回覆:點解冇人派到去九華

不及

回覆 tongup 的帖子

不及

回覆 必必 的帖子

閣下都幾風趣,比獎學金同收錢有乜分別? 如果係咁許仕仁住咗咁多年免費屋就乜事都冇啦!不過曹操也有知音客,教育理想多元化亦非一定是壞事,只是我個人唔係咁欣賞姐。

takeshita 發表於 14-7-26 12:13
回覆 必必 的帖子

閣下都幾風趣,比獎學金同收錢有乜分別? 如果係咁許仕仁住咗咁多年免費屋就乜事都冇啦! ...
我唔覺得有幾風趣. 老實講, 直資學校唔一定會俾獎學金, 獎學金亦唔一定會俾足100%. 學校係根據學生係某範疇表現出色先會獲頒. 有某些人係apply學費減免的. 要知道獎學金同學費減免係唔同類. 我小朋友現就讀某一間直資學校, 認識到當中真實既情況, 確實唔係外間所講, 學校以比賽為主, 學業次要, 我反而欣賞學校特別照顧成績稍弱既運動員學生. 外間實在太多以訛傳訛, 抹黑學校既傳聞., 實在有必要澄清.
‹ 上一主題|下一主題