用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 都唔明, 點解咁多家長叫小朋友去做義工? ...
樓主: 小肥豬
go

都唔明, 點解咁多家長叫小朋友去做義工? [複製鏈接]

其實點解香港有這麼多港孩, 不得不先提因為有這些家長.  做好事是由心出發, 要這樣計較, 根本就不是有善心. 正正好像中國所謂第一慈善家一樣, 話派錢給窮人, 其實是為出名ONLY.

做義工是出心服務, 不求回報...

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:都唔明, 點解咁多家長叫小朋友去做義工

引用:其實會不會真係有人憑豐富義工經驗令他成績

原帖由 taksun 於 14-07-18 發表
其實會不會真係有人憑豐富義工經驗令他成績未達標而得到學校取錄呢?
以成績掛帥的今天,就算有都唔會多。不過有一樣野可以肯定的,就係當課外活動都計分時,如果大家同學的成績都是一樣,理論上多一些課外活動的同學會較佔優。

有時唔好只顧讀書考試,特別是一些成績好的同學,在兼顧學業之餘,都可參與一些活動,除了可擴濶眼光又有益身心。

囝囝從未賣過旗,但就有跟我們去探訪痲瘋康復村,探訪獨居長者,屋村義賣,服侍智障學員等等。全部無義工証書簽發,只想他能體驗"施比受更為有福"的道理。

呀仔話見到公公婆婆好開心,又同佢講心事。仔仔話祗係做好簡單的事就有好多人開心。維持左2年100小時服務

6299daside    發表於 14-7-25 12:37

小蜜蜂BB 發表於 14-7-24 23:34
呀仔話見到公公婆婆好開心,又同佢講心事。仔仔話祗係做好簡單的事就有好多人開心。維持左2年100小時服務:w ...

taksun 發表於 14-7-18 17:04
其實會不會真係有人憑豐富義工經驗令他成績未達標而得到學校取錄呢?
未達標就一定唔會取錄, 但有個case係我同屆同學, 佢成績都好, 但唔係超級好, 報大學時報social work, 佢中學時做好大量義工服務同參與校外活動, 咁如果你係Professor, 見到兩個同學, 一個成績好啲, 但無其他服務, 一個成績一般啲, 但好多服務, 作為未來既social worker, 你會收邊個? 佢最後成功入讀社工系, 但先此聲明, 依家啲Professor有無咁明智, 我唔敢包。

mrs.so 發表於 14-7-18 17:26
做義工是出心服務, 不求回報...
係。有機會回饋社會係好事,人人都可去做。

引用:小朋友本身都唔想去賣旗,+但家長又要佢地一

原帖由 小肥豬 於 14-07-17 發表
小朋友本身都唔想去賣旗, 但家長又要佢地一起幫手去賣旗, 都唔知為麥?
佢成績好叫佢賣吓旗都可以叩 ...
先唔講成績同叩門,身為父母,不是子女不想做的事就由他吧,不少小朋友,最想你放假任他在冷氣房打機看電視。善用他們還聽你話的幾年,帶他們做些義工,縱使是强迫的,我相信對他們成長還是有好處。

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-7-17+16:47

原帖由 香香 於 14-07-25 發表
我成日都想做. 唔知係邊度搵.
我在#13回覆已提及

CFSS & SSGC

做義工其實幫到人又幫到自己, 幫到人自已又開心, 要明白到施比受更有福的道理. 我囡從小有參與義工活動, 其實做義工一D都唔簡單, 又要諗, 又要做. 有時仲要去下山區, 窮鄉僻壤地方做探訪.

引用:Quote:原帖由+小肥豬+於+14-07-17+發表小朋

原帖由 JustAParent 於 14-07-25 發表
先唔講成績同叩門,身為父母,不是子女不想做的事就由他吧,不少小朋友,最想你放假任他在冷氣房打機看電視 ...
當所有家長都跟你一樣做法,咁將來我們香港人都不懂得關心別人和不溶入社會了。

CFSS & SSGC

回覆:pen2012 的帖子

十分讚同,有些義工很艱難的,但滿足感更高。

CFSS & SSGC

lalalam27 發表於 14-7-17 17:30
我昨日見到有人賣旗,奇就奇在係個工人姐姐賣旗,而個小妹妹就坐在旁邊話好累
咁樣,意義何在?

...
賣旗係一項教育, 根本就唔應該叫工人姐姐陪, 係應該由爸/媽陪的活動, 所以小朋友咪唔明點解要做, 咪話攰囉。

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+14-07-25+發

原帖由 sum-yan 於 14-07-25 發表
當所有家長都跟你一樣做法,咁將來我們香港人都不懂得關心別人和不溶入社會了。

...
要求不願做義工的小朋友做義工=令香港人不關心別人??何解?

‹ 上一主題|下一主題