用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文? ...
樓主: yame
go

問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?   [複製鏈接]

再補充, 只是個人觀感, 對我女而言, 普教中肯定不會拖低中文水平, 是否因而提升中文水平, 我暫時未有結論, 但現階段肯定已經提升了聽說普通話能力, 對我而言已是賺左    

我覺得中文同普通話係兩樣嘢, 中文應該用返母語去學, 我個人好反對普教中, 所以選校只會選廣教的, 我女學校每星期兩堂普通話, 普通話堂學的, 在中文堂唔會學, 中文堂學的在普通話堂又唔會教.  如果全用普通話上中文, 一定有啲嘢係小朋友冇學到的, 咁樣並不理想.

chanwendy 發表於 14-12-2 10:11
我覺得中文同普通話係兩樣嘢, 中文應該用返母語去學, 我個人好反對普教中, 所以選校只會選廣教的, 我女學校 ...
Exactly true!

yame 發表於 14-7-17 14:20
兒子現在揀小學了, 去了些簡介會或開放日, 發覺我唔係咁鍾意普教中...

唔知其他母語是廣東話的家長點睇?
廣東話!

1. 不過, 依家有7成小學普教中, 廣教中既未必收你, 肯收你既你又未必like, 所以, 根本唔可能係考慮因素

2. 唔理乜嘢我手寫我口, 作文好啲等等未經證實既理由, 小一生已經係一個大轉變, 字又唔識多個, 仲要用另一種語言學中文, 依家啲中文又唔係我哋細個時既「花, 紅花, 一朵紅花, 這是一朵紅花」, 係好深既閱讀理解, 咁你話小朋友係咪大鑊鳥, 依家小一就要作文了

3. 你諗下, 用第二語言學自己第一語言根本就唔合理, 因為要同時適應兩樣嘢, 點會好

4. 至於話可以學多樣普通話, 我認為只要加多一科普通話堂就可以了, 唔好攞科主科嚟玩, 又要顧中文, 又要學普通話, 中文呈分要X9, 學唔好好大件事的, 唔好因為一科普通話累街坊

5. 最後就只益了雙非、單非、新移民, 因為佢哋本身識或阿媽教, 就贏在起跑線了

6. 奉勸各位唔識煲冬瓜的家長, 如果知小朋友明年會入普教中小學, 暑假唔好玩咁多, 補一下普通話先, 雖然, 老師會就住嚟, 但點都最好先裝備自己, 人哋唔就得你咁多, 尤其係入咗寶校好多新朋友既同學仔, 老師唔可能為咗你果幾個唔識既本土人, 拖慢進度的。

chanwendy 發表於 14-12-2 10:11
我覺得中文同普通話係兩樣嘢, 中文應該用返母語去學, 我個人好反對普教中, 所以選校只會選廣教的, 我女學校 ...
你就好, 當年廣教中的無收我阿囡

little_yolky 發表於 14-12-2 10:30
廣東話!

引用:再補充,+只是個人觀感,+對我女而言,+普教中

廣東話教中.
因為教學材料豐富, 古意盎然.

廣東話!學語言的目的是溝通,若然無助溝通還要增加學中文的難度,多一事不如少一事。

個人經驗:我從無學普通話,但廿年前第一次上大陸跟產品,就要和不懂廣東話的技術員合作!雞同鴨講,咪一樣搞掂!何解?因為呢個世界有文字、圖畫和身體語言嘛。而家當然講到兩咀,但絕對有廣東特色囉!不過我係客,你係廠,最後就係我講廣東特色普通話,你講普通過唔普通的廣東話 - 互相遷就地溝通!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

偶然間睇到呢篇專訪,有段講普教中同廣教中嘅成果,佢哋用咗5年作研究,有趣的是唔同程度嘅學生對唔同教學方法嘅效果唔同,程度弱嗰班用普教中會有效啲。

http://cky.edu.hk/wp-content/upl ... 14_10_07_posts2.pdf

醒目開學勳章

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文

廣東話教中。。。sure

學好中文:廣東話
識多樣語言: 普通話

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-12-1+15:58+

原帖由 kenwong888 於 14-12-01 發表
我仔一年級,可能未開始

回覆:yame 的帖子

我支持廣東話教中

引用:我覺得中文同普通話係兩樣嘢,+中文應該用返

原帖由 chanwendy 於 14-12-02 發表
絕對同意,支持廣教中
唔介紹另上普通話堂

回覆 love_kari 的帖子

same same

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?

我有不少客和以前大專的professors 係英普人。自己普通話唔掂,大家中國人,也唯有用英文。同国內staff溝通,又係國語唔掂,佢地唯有就我用英文。所以我好希望我d囡 能講流利普通話。

引用:Quote:yame+發表於+14-7-17+14:20+兒子現在

原帖由 little_yolky 於 14-12-02 發表
廣東話!
講得好!100%同意。乜宜家有7成小學係普教中㗎!

回覆:grandview 的帖子

試下用粵語、普通話讀以下這首《江雪》:
千山鳥飛絕,萬徑人蹤滅,孤舟蓑笠翁,獨釣寒江雪。

你便會知道上乘的詩篇,最好還是選擇用粵語讀較好。

‹ 上一主題|下一主題