用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖母書院 家長交流區
go

聖母書院 家長交流區 [複製鏈接]

各位家長:您們好!
小女今年入讀中一,請多多指教。
   11    0    0    1
Joyful Life

回覆:聖母書院 家長交流區

請問樓主自行時有否揀?因為我下年想為小女報聖母書院

8-)

回覆 anitawong21 的帖子

我誇區自行揀,所以自行入。
Joyful Life

引用:回覆+anitawong21+的帖子 我誇區自行揀,

原帖由 Joyful-Life 於 14-07-17 發表

我誇區自行揀,所以自行入。
可否分享下當時的面試內容?

8-)

anitawong21 發表於 14-7-18 01:15
可否分享下當時的面試內容?

憑記憶盡量分享面試內容如下:

***分開英語及粵語兩部份面試***

~英語部份~
1. 朗讀一篇文章
2. 根據該篇文章問問題
3. 看圖講故事
4. 數條日常生活題

~粵語部份~
數條日常生活題及自身問題

今年自行階段面試就用上述這種方式,我都唔知上年或下年是否一樣。
希望幫到妳啦!

Joyful Life

引用:Quote:anitawong21+發表於+14-7-18+01:15+

原帖由 Joyful-Life 於 14-07-18 發表
憑記憶盡量分享面試內容如下:

***分開英語及粵語兩部份面試***
多謝分享!

其實都唔知亞女得唔得,佢都要跨區報,但D成績又咋到c

8-)

可以一次過買齊所有書,真係太好
Joyful Life

懷抱仁者之心教育下一代,學生德行自然毋須擔心!

聖母書院校長 心之純潔 仁者無敵

典型香港舊區黃大仙,今日區內發展完善,走高檔路線的大商場,現代化的屋苑,舊日的足迹逐漸消失;撫今追昔,黃大仙竹園曾幾何時是木屋區,養大了無數舊香港人,擁抱獅子山下精神,這一帶的學校自然是上幾代人的兵工廠,像聖母書院。當尖子尖女不勝壓力,變得神經兮兮,被社會的壓力迫埋牆角之際,聖母書院校長林麗玲修女認為:「除了成績,我們更希望學生帶着純潔的心,沒有歪念,自然會有仁行。」

當校長愈來愈像地產經紀想辦法推銷學校品牌,當校長愈來愈像公司總裁向股東匯報業績,當校長愈來像高級秘書般處理大量吃人的文書工作,惟林校長仍笑言:「感謝天主,我覺得工作是非常繁忙,但不是沉重的壓力,反而學到新東西是開心同輕鬆。」笑聲救地球,仁者便無敵。

聖母書院內有不少聖母像,校訓為拉丁文Puritas Et Caritas,意即「純潔仁愛:純樸廉潔律己、仁厚關愛待人」,母佑會是延續會祖聖若望鮑思高和聖女瑪利亞瑪沙利羅的辦學精神,提倡預防教育法,林校長再作補充:「當中三大原則是理智、宗教、仁愛,獨立思考、靈性教育、愛的體驗,完整地培養學生。」

聖母書院的女同學像天使般穿起全白連身裙,與學校的宗旨形意合一,「我校當然重視學術成績,但同時希望每一位同學擁有一顆純潔的心,沒歪念、沒邪念,只要由正直的良心出發,自然會有仁愛的行為。」身型嬌小的林校長,強調校方核心理念時,話中充滿巨人的力量。

「育人是重要的使命,其實世界是怎樣、社會是怎樣,關鍵就是人是怎樣,教育是一份好有意義的工作,所以人做好,修身、齊家、治國、平天下。」林校長雖是神聖的修女,但為人絕不嚴肅古板,迄今依然保持一顆赤子之心。(節錄)

(信報財經新聞)
Joyful Life

回覆:Joyful-Life 的帖子

hi,又係我!想問中、英文班問題。
首先,請問你知不知中文班是用中文課本是英文課本?另外,當中一被编入中文班之後,將來是否再冇机会進英文班?
唔好意思,我真心想多多了解聖母書院

8-)

有4科分咗中、英文班,我囡讀英文班,嗰4科係英語教授英文課本,我見書單中文班係用中文書。
而其他科目都一齊用英文課本,除咗以中文教授嘅當然用中文書。

初中每年都有機會由中轉入英、又會由英轉入中⋯⋯
之前聽副校長提過,今年中文班約有四分之三學生升讀英文班,相對有英文班學生被編入中文班。
高中全部暫時都係英文班。
Joyful Life

我就係見到你地書單上數学科都有中文書,所以怕佢地萬一入咗中文班將來返唔到英文班囉!唔該哂你呀!唔知佢今年有冇辦入学簡介會?舊年又唔覺有,學校網站又乜都睇唔到,想了解多D有关学校都唔易。如果你收到風今年有搞簡介會可否通知我報名?唔該

8-)

舊年有簡介會,喺12月,我都有去。
我記得係我自己打電話問學校有無搞,好似唔止搞一次。

如果我收到風,當然會通知妳啦!

Joyful Life

唔知係咪流行喺某啲社交Apps開群組,令到家長們好少到網頁討論區分享。
我每次來到這裏,總覺得有點孤寂!

Joyful Life

唔記得提一提……
如果由中文班升入英文班,學校會喺暑假安排約一星期嘅銜接課程。

Joyful Life

係咩?我淨係上網睇,冇諗過打電話問哩回事,真係C蠢

8-)

咁学校又安排得幾好喎

8-)

聖母書院學習體驗日2014

日期:12月5日或12日 (星期五)
時間:下午3:30 - 4:45
對象:小六女生及家長
內容:學校簡介及學習體驗活動
報名方法:12月8日前致電2327 5860報名
詳情可瀏覧學校網頁

Joyful Life

請問功課量多嗎?
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

Sukiooo 發表於 15-1-19 00:29
請問功課量多嗎?
中一唔多,唔知高年級會唔會多啲。

Joyful Life

Joyful-Life 發表於 15-1-29 14:03
中一唔多,唔知高年級會唔會多啲。
謝謝回覆
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@
‹ 上一主題|下一主題