用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於中文作文的珍品
go

關於中文作文的珍品 [複製鏈接]

一定要收藏, 已經不可以回覆了
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2352833

16    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:關於中文作文的珍品

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:關於中文作文的珍品

多閱讀

moondream3003 發表於 14-7-16 13:20
一定要收藏, 已經不可以回覆了
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2352833
我都係用咗入面其中一位家長既方法, 囡囡今年升小二, 暑假見佢無嘢做, 就買咗本佢最鐘意既 Frozen 日記簿俾佢, 叫佢寫啲嘢, 我自己又一本, 好似交換日記咁, 佢寫得好開心, 不過我就辛苦啲, 食飯時間食快啲, 日日要寫啲嘢俾佢。
前幾日, 佢無端端自己作咗 Frozen 續集, 寫咗百五字。雖然個故仔好搞笑, 又唔合第一集既邏輯, 但令我好想繼續追落去睇下故事既發展。

awah112 發表於 14-7-18 12:33
palmchristy
請問閱讀後,孩子會唔會沒有頭緒寫甚麼?

awah112  唔會  發表於 14-7-18 12:45

enidchiu 發表於 14-7-18 12:39
太細個如小一就會。我發現囡囡(升小二)都係唔知有咩寫, 咁佢既方法係見我寫乜, 就作回應, 好似同我交談咁, 有啲似模仿緊我既文字。因為我會日日寫小小公司或想同佢講既嘢同佢交換睇, 仲會畫多個插畫, 佢好鬼開心兼興奮, so far有靈感果日, 佢就會寫自己既嘢唔根我。
但呢兩日佢無寫, 因為响書展大出血咗, 佢已浸咗入書堆入面, 無得閑理我。

enidchiu 發表於 14-7-18 12:39
如果閱讀後沒有頭緒寫其他的,可以要求小朋友寫讀書報告。

小朋友唔想要寫讀書報告,自然就會有頭緒寫。

引用:小朋友唔想要寫讀書報告,自然就會有頭緒寫

‹ 上一主題|下一主題