用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 風水佬預測:怎樣才能考好DSE
go

風水佬預測:怎樣才能考好DSE [複製鏈接]

昨天,陪阿二回校領DSE成績,好彩,最担心嘅一科都過咗骨,成績足以讓他報佢想報嘅科(佢到依家都唔知報咩)。
今年是DSE第三年,不過,中英文課程改革,距今己有八九年。大侄子今年做houseman,佢係第一届撞正中英文課程改革,佢會考中文5**,高考5**;二侄子會考中文5**,阿大會考中文5**,到阿二斷鏈,得5*。咁多人中,阿大的文章最差,火星文咁,阿二最好,平實通順,但今年就炒在作文上,得5。跟開家中四個孩子的歷程,我昨晚同阿大、阿二講,如果俾我後生30年再准備DSE,我一樣可以考得好。

以前會考有讀本,考試時,學生拿起課文讀呀讀、背呀背,平時不讀書的,也可通過考試期間衝刺而過骨。範文嘅好處是:學生點都要準備好範文應試,最唔勤力嘅人,讀好範文,點都有得益。唔好之處是學生只重範文,視野變窄(更甚者是只背答,我讀書時己見此現象)。現在,考的是學生肚中嘅墨水。大侄子、二侄子、阿大、阿二自幼閱讀,佢地考DSE自自然然能輕鬆應付。

除中文外,英文何嘗不是如此?大侄子、二侄子不看英文書,英文自沒有阿大、阿二咁好。阿二平時不做數學,自然冇大侄子、二侄子、阿大咁當數學為家常的咁好。通識,更是如此這般而己。

為甚麼我敢說如果俾我後生30年再准備DSE,我一樣可以考得好呢?因為,我都好閱讀。怎樣才能考好DSE呢?請早點準備吧。早點準備不是叫你中二、中三就操卷,而是要在幼兒園起,開始培养閱讀習慣。

DSE考6-7科,如打好基楚,中、英、數、常基本唔使點理,重點只顧3科,怎會差呢?

ppmmbb   講得好  發表於 14-8-5 10:26
   0    0    0    0

引用:昨天,陪阿二回校領DSE成績,好彩,最担心

原帖由 judy 於 14-07-15 發表
昨天,陪阿二回校領DSE成績,好彩,最担心嘅一科都過咗骨,成績足以讓他報佢想報嘅科(佢到依家都唔知報咩) ...
thx for sharing

昨天,陪阿二回校領DSE成績,好彩,最担心嘅一科都過咗骨,成績足以讓他報佢想報嘅科(佢到依家都唔知報咩) ...
為何呵二作文最好,卻不夠呵大高分?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy,

我就係衰在唔係由幼兒園開始培養個女嘅閱讀興趣,而係從小學起。呢一個差距,我相信已經造成一定嘅影響。不過遲到好過冇到,佢到讀中四時,中英水平已經相當唔錯,高中唔駛好勤力,成績都唔錯。

我的兒女更遲,小四才有興趣閱讀,難知HKDSE會否有好成績。

不過,童年應該是玩樂的。我信一切順其自然,不用太刻意。順心順意就好了。

annie40  well said.  發表於 14-8-3 12:46

回覆 judy 的帖子

我經常同後輩及親友講小學及初中最重要的是攪好两科語文,高中專注餘科,是最有效的取分方法。不過冇人上心。其實當答長文字題時,語文好的同學記points, 差一點的記短句,再差可能要整段背。這些是我當年考公開試時的感受。

回覆 akys 的帖子

我就是應用這種策略,不過有小小補充,就是,小學及初中,除了兩科語文是關鍵外,數學也是。高中之前,數學不需要拿高分,但需要融匯貫通每個概念。

另外,我女兒喜歡視覺藝術,選修這科的,在高中前一定要自己掏腰包,在外邊把繪畫基礎打好。高中不是個教授繪畫的地方,沒有堅固的繪畫根基,這科絕不能讀得好。

有了強大的中英數能力,就算初中名次不太高,到高中時,就會名列前茅。

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+14-8-3+11:00+

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-08-03 發表

我的兒女更遲,小四才有興趣閱讀,難知HKDSE會否有好成績 ...
咁係唔係有為而治與無為而治的分別呢? 還是無為+智多星在背後籌謀一切?

Judy 你嘅家族的中文程度都很利害! 想知道係咪除了自小大量閲讀外,是否還有其他方法提昇中文作文技巧、文章分析能力呢?

要知道,並不是每個家長都有你和eviepa 那麼高的中文程度去輔導小朋友。

judy  咪搞笑啦!  發表於 14-8-5 10:28
eviepa  judy D 中文叻我好多  發表於 14-8-5 10:23

Judy 你嘅家族的中文程度都很利害! 想知道係咪除了自小大量閲讀外,是否還有其他方法提昇中文作文技巧、文章分析能力呢?

除了睇書,就是小學階段每星期一篇週記。至於寫作技巧,學校老師教就得啦!

引用:Quote:Judy+你嘅家族的中文程度都很利害!+

原帖由 judy 於 14-08-05 發表
除了睇書,就是小學階段每星期一篇週記。至於寫作技巧,學校老師教就得啦! ...
謝謝分享。

醒目開學勳章

judy 發表於 14-8-5 09:37
除了睇書,就是小學階段每星期一篇週記。至於寫作技巧,學校老師教就得啦! ...
寫作技巧,其實也可由閱讀中學到。
例如故事的起承轉合、句子句式的運用、同義反義詞如何交替運用等。
家長可以從中教子女模仿學習。

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題