用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問上民生 playgroup 考民生幼稚園有優勢嗎? ...
go

請問上民生 playgroup 考民生幼稚園有優勢嗎? [複製鏈接]

我刨過post, 見到以前既分享話兩者關係不大。但最近聽人講話 playgroup 老師話考上幼稚園有優勢,請問有上 playgound 的爸媽可以分享下嗎?謝謝。

2    0    0    0

回覆:kayall 的帖子

有無優勢我就吾知, 不過如果老師本身對那些小朋友就沒好感或覺得他們的表現只囑一般, 我唸上左playgroup, 反而對那些想升讀該校k班的小朋友有壞影響。
我上了夏季課程, 感覺老師和課堂都好一般! 比起其他playgroup, 一点優勝之處都無。不過我唸上這個playgroup的家長, 都只希望對小朋友讀該校的k班有幫助。

回覆:請問上民生 playgroup 考民生幼稚園有優勢嗎?

完全沒有!只是可以不用排隊拿表格及孩子可早些熟悉該環境(面試時相對不害羞)。

無特別幫助!interview 都好靠運,小朋友唔好怕人,肯講野,再記熟1~10,A-Z 同顏色

回覆:kayall 的帖子

我個女一歲兩個月開始係度返 pg, 返咗大半年,因為係12月細b in k1表現一般,但佢返 pg 時表現好好,老師好錫佢,學校收左佢k1, 所以我估有啲關係!pg hea唔 hea就睇你點睇,我女返過TT重 hea, 但咁細個唔好 expect 好多野學,佢地係好難好專注!

引用:我個女一歲兩個月開始係度返+pg,+返咗大半

原帖由 mama1211 於 14-07-15 發表
我個女一歲兩個月開始係度返 pg, 返咗大半年,因為係12月細b in k1表現一般,但佢返 pg 時表現好好,老師好 ...
請問番pg表現點好?pg的老師是k的老師嗎?最後收左係關pg表現好事?sorry咁多問題,真心請教,Thanks!

回覆:請問上民生 playgroup 考民生幼稚園有優勢嗎?

pg老師不是K老師,但上pg表現會影響取錄因素之一,個人覺得如坐不定或不投入的小朋友上不是最適合

We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

多謝大家分享。我小朋友上其他 playgroup 都唔算坐得好定,有少少擔心會俾pg 老師唔好印象。我要再考慮下上唔上民生既 pg.

绝对有

如果面試撞返 pg老師 平時小朋友表現正常 更係有幫助
我識媽媽 有返pg 都收左9成

my friend's daughter attended MS playgroup, now her gal got MS K1 offer.

我個女pg 啲同學仔好多入左pn 做返同學!我相信interview 老師都会問返 pg老師意見睇下識唔識合學校!同埋學校細學生唔係多,啲主任老師同嬸嬸都會叫得出個小朋個名,所以我認為係有一定影響!

回覆 mable0901 的帖子

請問你指北角民生or九龍民生K1收90%PG students?

引用:我個女pg+啲同學仔好多入左pn+做返同學!我

原帖由 mama1211 於 14-07-16 發表
我個女pg 啲同學仔好多入左pn 做返同學!我相信interview 老師都会問返 pg老師意見睇下識唔識合學校!同埋 ...
請問你講緊九龍民生嗎?九龍民生應該冇 pn

引用:回覆+mable0901+的帖子 請問你指北角民生o

原帖由 sandrah 於 14-07-16 發表
回覆 mable0901 的帖子

請問你指北角民生or九龍民生K1收90%PG students?
我都好想知呀!

再次多謝大家分享,你地每位既分享同意見都很有用,希望可以再聽多D過來人既分享。

我朋友個小朋友有報PG, 讀哂咁多期, 但係考唔到K1, 暫時未有call waiting添

回覆:Chrisan 的帖子

我估計是有點幫助,因我知道有班大仔班既playgroup 有一半有MS offer

:wave:

我小朋友上左1年pg, 只有一位老師係幼稚園老師,其他都唔係,pg教既野同面試考完全冇關,pg 質素好參差,好視乎教既老師質素,有d英文唔掂,但就安排教英文班,返pg學生,到交表時就唔駛排隊,可以經pg 交,但時間唔一定係最早,我果陣係in下午,其實面試好兒戲,只係考1-10,A-Z, 其實好多小朋友都識,咁如果個個都識,而你有番pg, 另外一個冇,咁你估學校會比offer 邊個,呢個只係我本人分析

‹ 上一主題|下一主題