用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上小學的準備
go

上小學的準備 [複製鏈接]

小兒今年未能入讀心儀k1,只有二缐學校收了,此二線幼稚園上小學都是二缐小學,直資名校更少,想問大家未來三年可以做乜提升入直資小學的機會?

2    0    0    0

引用:小兒今年未能入讀心儀k1,只有二缐學校收了

回覆:cfbwong 的帖子

培養小朋友嘅閱讀興趣,有禮貌,有自信心。留意心儀學校注重什麼,就加強什麼。打好英文基礎。很多學校都著重一體一藝,所以選定一種,重點培訓。

回覆:上小學的準備

其實名校不代表一定考到直資私校,我有朋友女兒讀九龍塘名校,考直資私校全軍覆沒,嚇死了。幸好自行世襲分入到媽媽母校,才放下心頭大石。

回覆 mannitol 的帖子

即係小朋友要開始揀“一體一藝”上興趣班? 需唔需要參加比賽拿獎嘎??

回覆:fixedstar99 的帖子

我發覺,佢哋咁細過,大部份出面攞到嗰啲,都係好易攞到嘅獎。就算係LCM, Trinity那些,也很易攞distinction,除非你小朋友年紀輕輕可以攞high level嘅獎或一些特別啲嘅獎項。我想,小學希望一體一藝係想學生專注自己嘅興趣,唔想佢哋張張刀,冇張利。當然小朋友咁細個係未必咁快搵到佢哋嘅興趣專長,咩都接觸吓係好,但搵到後就專攻那樣吧。
其實我囡都仲搵緊佢嘅興趣,佢升k2了,溜冰係學得最耐,開始接觸中提琴,鋼琴,手鈴,戲劇。等佢玩吓,知道自己想認真邊樣先算。其實佢最鍾意跑,成日叫我帶佢參加跑步比賽。
一體一藝其實係佢老師嘅建議。名幼嘅老師好處就在,佢明白你小朋友在面試時,報小學時欠缺什麼,建議家長們怎樣做。講到尾,考直資私小,咪又係靠家長點教同俾啲咩小朋友。

‹ 上一主題|下一主題