用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 學費?家境?
go

學費?家境? [複製鏈接]

請問每月學費多少? 是不是所有學生都是來自富裕的家庭環境?
   0    0    0    0

23rd May 2014

The school fee in 2014/15 will be revised as follows: (subject to Education Bureau's approval)
2014/15 年度學費將作出調整: (待教育局審批)

Local Student 本地學生

Class 班級

School Year 2013/14
2013/14 年度

School Year 2014/15
2014/15 年度

G1 – G6
小一 至 小六

HK$40,000 (per annum)
港幣40,000元 (每年)

HK$42,750 (per annum)
港幣42,750元 (每年)

入之前或者都望下背景,入左就唔睇架喇~

回覆 sadsam 的帖子

很多人說就算收左都唔好讀,因為怕小朋友會自卑會比較,真係想了解下係咪有會咁情況,如果真有offer,都要為左依D放棄?!

shekma 發表於 14-7-31 11:07

很多人說就算收左都唔好讀,因為怕小朋友會自卑會比較,真係想了解下係咪有會咁情況, ...
呢個世界咩人都有,唔通出到社會有呢D問題就唔做人咩~

間間學校都有好同唔好,讀書既主要都係睇學生本人,讀到既起邊度都讀到,係真既!學校同家庭當然都重要,不過唔係主要囉。

又有人話拔萃成績跌左(包括我),近來都冇咩狀元,但我又覺得,拔萃唔係要D學生咁,有當然好,但佢地係廣擴闊學生視野多D。

我還是覺得,愈有錢既人係愈低調。

很認同

回覆:學費?家境?

其實照睇學費都唔係貴,一般家庭都負擔得起,唔需要擔心吖。

不過都係討論下,邊有咁好彩考到丫
‹ 上一主題|下一主題