用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否好傻?
樓主: eqqiqq
go

是否好傻? [複製鏈接]

eqqiqq 發表於 14-7-14 15:14
我明白了。唉!人在脆弱的時候就會對自己的決定動搖,特别是一個單親家庭,我壓力很大。 ...
你囡囡好叻啊, 可以响幾百人入面獲選。我真實例子, 我自己一定係band 1A生(以前年代無banding, 代入依家的講法), 但派位入咗間band 2中學, 讀起上嚟真係好輕鬆, 最後都係順利入中大(以前中文中學只可以得中大一間選擇), 所以條條大路通羅馬。我家以前也是單親家庭, 壓力係自己俾自己的, 如果你壓力太大, 家庭生活也不會愉快, 學習放輕鬆, 其實未來個天已經同你安排好, 你自需要努力一步步向前行。
不過, 溫馨提示, 要注意操fit英文。

回覆 little_yolky 的帖子

Tks your support

引用:自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀

原帖由 eqqiqq 於 14-07-14 發表
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
唔儍!我比你更不可思議!我女band 1top自行入band 3俾人圍打咁制

701003 發表於 14-7-14 16:04
唔儍!我比你更不可思議!我女band 1top自行入band 3俾人圍打咁制

...
點解咁樣? 可唔可以分享吓?

樓主.我比妳更傻.
但是傻的背後.就是看著孩子開心的成長.成熟...
.....傻得有道理...........加油

回覆 98730 的帖子

Hi, Tks your support.

引用:Quote:701003+發表於+14-7-14+16:04+唔儍!

原帖由 TiffanyLing 於 14-07-14 發表
點解咁樣? 可唔可以分享吓?
唔好騎劫樓主post分享我d反傳統思維啦私訊傾啦!我支持樓主,明白佢ge選擇要背負好多反對壓力,不過唔緊要呀樓主,只有父母才真正想孩子所想,只要係認為啱,就去做,唔使理其他人

回覆:eqqiqq 的帖子

樓主有我陪你,仔1C唔搏band one入2A。因為我最清楚小朋友的性格,我仔不是遇強愈強的人,攞到豬肉獎才會越讀好…大家加油!

回覆 yovin 的帖子

Hi, Tks your support.  Same as my daughter.  Haha....

Dear all, I feel better now after receiving all your support.

Tks

引用:我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩+ban

引用:Quote:eqqiqq+發表於+14-7-14+14:03+回覆+s

一d都唔傻,看小朋友初中成績如何,如名列前茅才考慮叩B1中學都末遲。

引用:Quote:原帖由+馬到功成+於+14-07-14+發表我

原帖由 KT0603 於 14-07-14 發表
能顧及小朋友的能力,在適合的地方,能夠發展所長,這位家長好深明大意!欣賞!

...
講真我女英文唔好!

eqqiqq 發表於 14-7-14 12:14
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
你咁樣諗都咹,首先孩子讀書自信心好重要,如果長期係班級墊底,不但止失去學習興趣,連最基本的自信都沒晒;其次男仔到咗中學,思維開竅,女仔反而停頓,女仔成績明顯會差過男仔。
純屬個人意見。

goodboy1  但年年DSE有好多女壯元  發表於 14-7-14 21:02

eqqiqq 發表於 14-7-14 14:03
回覆 sai1031 的帖子

Yes, we talked a lot before selection.
我同一情況,自行次選中了(因為自行次選不是同區,所以肯定自行被取錄了)

我看見同一說話在我仔口說出:
"Mum, I'm not bad. I am selected by this school from hundreds of students after interview!!!"
佢仲話:自行首選那學校唔要我係佢損失(因叩過了門,但不成功) ; 仲話:現在收我都唔去!

註冊完後,佢仲更加鍾意那自行次選的學校

但我今天工作時仲常常望電話, 希望叩門成功.... ..., 像不咁心
(我和亞仔的性格可能很不同)

看見大家對樓主的鼓勵, 我又想通多了, 撞上明天preS1, 然後忽發奇想:可能仔會讀倒精英班

回覆 ChungChungMommy 的帖子

亞囡d反應同你個仔差不多,當佢知道選擇2收左佢,最初有d吾開心,原來吾係吾中意間學校,只是吾捨得兩個同學。
再同佢倾多兩句,佢自己都话選擇2啱佢多d。重话要努力攞晒學校d奖學金入晒落自己银行户口。

我同你一樣,都係自己未息懷啫。不过,咁多BK友支持我的决定,我個心已经舒服很多,多谢各位的分析和鼓勵。

唔傻,妳為女着想,最緊要女女唔好討厭上學

回覆 eeaa 的帖子

Yes, that is the main point.

樓主  我和你的情況差不多!當我告訴親朋入了band2a,個個都問點解不搏下band one呀!我知他們是善意的。但我亦知自己小朋友的料子,我希望他每天返學時都開心地同我講:媽媽我返學啦!因材施教,愉快成長!

yovin    發表於 14-7-16 03:40
‹ 上一主題|下一主題